Ръстът на чуждите туристи за лято 2017 е 7%

Германците са най-голямата група в курортите, има спад на посещенията от Русия

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Голям брой посещения има от Румъния, но много от тях са транзит или с друга цел.

Чуждите туристи в България са се увеличили с около 7% през лятото, като основните пазари с най-голям ръст са Германия, Полша и Великобритания. Същевременно обаче през този сезон страната е посрещнала по-малко туристи от Русия - втория най-важен пазар за морския туризъм, като спадът е около 4% на годишна база. Това показва сравнение на "Капитал" по данните за пътуванията на чужденци в страната през месеците юни, юли и август, които предоставя Националният статистически институт. Финалните резултати за сезона съвпадат с предварителните прогнози на бизнеса, откъдето очакваха повече туристи и постъпления през лятото и загуба на позиции на руския пазар.

Германците - най-много в курортите

Очакването на бизнеса, че германските туристи ще затвърдят лидерството си на българския пазар през тази година, се потвърждава и от официалната статистика. Данните показват, че през трите най-силни месеца за сектора - юни, юли и август, от този пазар има ръст на годишна база, като общият брой на германците, посетили България през лято 2017, е над 665 хил. От данните се вижда и че подобен брой са посещенията единствено на румънци, но огромната част от тях не са с туристическа цел, а са свързани с други пътувания, като транзитно преминаване, лечение, обучение, гостуване и т.н. Така официалната информация към момента потвърждава прогнозите на туроператорите, че германските туристи ще бъдат най-важният пазар за летния туризъм през този сезон, както и очакванията, че броят им по курортите ще се увеличи.

Спад на Изток

Същевременно обаче националната статистика показва и притеснителна тенденция. Според официалните данни вторият най-важен пазар за българския туризъм - Русия, е отбелязал спад с около 4% на годишна база. Още преди старта на летния сезон различни туроператори очакваха между 5 и 7% намаление на тези гости, като обясненията бяха свързани с повечето резервации на руснаци в държави като Гърция и Испания, както и със завръщането им по турските курорти. Същевременно обаче данните показват, че България губи конкурентността си на този пазар - само допреди 3-4 години руснаците бяха най-голямата група чужденци, почиващи в българските курорти.

Пазарите с потенциал

Данните от националната статистика потвърждават тенденцията от последните години за постепенен ръст на полските туристи, които вече изпреварват по посещения тези от Украйна и Великобритания. Годишно големите туроператори регистрират над 15% ръст на този пазар, като очакванията са тази тенденция да продължи. При полските туристи обаче се вижда една много отчетлива тенденция, нехарактерна за другите основни пазари за туризма - техните пътувания са съсредоточени основно в двата най-силни месеца за летния туризъм - юли и август. Така например през юни тази година в България са реализирани 46 хил. посещения от полски туристи, докато през юли и август те са били три пъти повече. Подобна е картината и за 2016 г., когато посещенията извън най-активните месеци, включително май, юни и септември, са много по-ниски.

Данните от статистиката показват, че през лято 2017 има ръст и на посещенията от Украйна и Великобритания, които попадат в шестте най-големи пазара за туристическия сектор. Настоящият сезон завършва с над 200 хил. посещения на украинци през най-активните месеци и с над 178 хил., реализирани от британски туристи, показват още данните.