Д-р Отон Анастасакис: България може да наблегне на югоизточното измерение на ЕС

Успешното председателство е това, което не създава проблеми, смята бившият ръководител на подготовката на гръцкото председателство на съвета на ЕС

University of Oxford
University of Oxford
University of Oxford    ©  University of Oxford
University of Oxford    ©  University of Oxford
Д-р Отон Анастасакис е старши изследовател и директор на програмата "Изследвания за Югоизточна Европа" на Центъра за европейски изследвания към Оксфордския университет. Той е и преподавател в Департамента по политология и международни отношения в Оксфордския университет, а преди това – изследовател в London School of Economics и съветник в Министерството на външните работи на Гърция. През 1994 г. отговаря за организацията на гръцкото председателство на Съвета на ЕС. Има множество публикации за демократизацията на Югоизточна Европа и отношенията между ЕС и Балканите.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. е важна тема от българския дневен ред. Как обаче изглежда България като бъдещ председател през очите на другите европейци и какви са очакванията за нашето шестмесечно ротационно председателство? Проектът "Българското председателство: поглед отвън" на българските тинк-танкове blEUprint и Института за европейски политики цели да представи мненията на европейски експерти и публични фигури по теми, свързани с председателството и неговото отражение върху по-широкия европейски обществен ред. Във второто интервю от серията Елисар Башир от blEUprint и Ивайло Яйджиев от ИЕП разговарят с д-р Отон Анастасакис от Центъра за европейски изследвания към Оксфордския университет относно председателството на ЕС, Западните Балкани и планирането за следващия бюджетен период. Интервюто е препечатано в "Капитал" с любезното съгласие на двете организации.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове