Да опитомиш природата

Популярният американски фермер Джоел Салатин вярва, че като резултат от земеделието ресурсите на Земята трябва да се подобряват, а регулациите и субсидиите са враг на добрата храна

"Живеем в общество, в което хората са далеч по-заинтересувани от боди пиърсинга, най-новата мода в прическите и Холивуд, отколкото от храната си... По-лесно достъпно е да дадеш на детето си да изпие 5 кутийки кока-кола, отколкото да купиш чаша прясно издоено фермерско мляко за него. Хора, това не е нормално!", с тези думи фермерът Джоел Салатин обяснява пред Talks at Google за скъсаната връзка между човека, храната и природата. Салатин е посветил живота си на нейното възстановяване по няколко начина – първо, чрез личния пример на семейната ферма Polyface, в която по интегриран начин, без химикали и ГМО и с достъп до всички природни ресурси се отглеждат животни, осигуряващи продукция на 4 хил. семейства, 10 магазина и 50 ресторанта. Второ, чрез писане на книги и разпространение на знание за връщането към природосъобразното земеделие и постигането на икономическа ефективност на фермите, и трето, през десетки срещи с широката публика, за която фермерът е като вирус, заразяващ съзнанието. Сега част от тази зараза се пренесе и в България, където Салатин гостува за пръв път, за да проведе майсторски класове, срещи с почитатели и лекции. Той беше тук по покана на собственика на "Чифлик Ливади" Филип Харманджиев, който е последовател на същите земеделски методи. Харманджиев описва Салатин като много повече от фермер. "Той е икономист, защото прави модели малката ферма да бъде печеливша. Той е политик... Лечител, който лекува хората с храна. Свещеник, който просвещава. Фермерска рок звезда. Един човек, който работи за общото здраве – на нас, на животните и на почвата, която ни храни."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал