// К1: Средата / Политика
Да опитомиш природата
Популярният американски фермер Джоел Салатин вярва, че като резултат от земеделието ресурсите на Земята трябва да се подобряват, а регулациите и субсидиите са враг на добрата храна
Илюстрация |
Философия на чистата храна
![]() |
Фотограф: Капитал
|
Философията на този тип земеделие е, че като резултат от фермерството ресурсите – вода, въздух, земя и човешко достойнство, трябва да се подобряват. "Всяка ферма, в която това не се случва, не е добра ферма", смята Салатин.
Най-трудната част от работата обаче не е свързана с отглеждането на храната, а с маркетинга. "Ако искаме да сме независими, можем да си продадем продукцията само ако сами създадем пазар за нея", казва американецът. Този пазар обаче ще е различен от пазара на конвенционална продукция, най-вече защото фермерът разчита много повече на себе си, бидейки встрани от субсидиите и регулациите.
Цената да си здрав
Темата за добрата, чиста и качествена храна, разбира се, има и своите икономически измерения. Така например не само в България, но и в други части на света потреблението й сега е привилегия на по-платежоспособните групи заради по-високата цена. Салатин трудно се съгласява с това и изтъква като основна причина за цените регулаторните тежести за фермерите. "Да вземем една месарница. Тя трябва да отговаря на критерии, които са необходими, за да се гарантира безопасността на храната там, но сред тях има и много такива, чиято роля е единствено да напълнят кутийките в чеклиста на държавния формуляр. Това създава изкуствено високата цена, защото ако разходите за съответствие са, да кажем, 50 хиляди долара, нещата изглеждат по един начин за производители на 10 хил. тона и производители на 2 тона храна", дава пример той. Тези разходи пък винаги се отразяват в стойността на крайния продукт.
Що се отнася до по-високите цени на качествените хранителни продукти, американският фермер обича да казва, че проблемът е не в цената, а в избора как да живеем. "Ако някой ми се оплаче, че цената е висока, казвам хайде да отидем у вас. И това ли е, което няма да видим – кафе, газирани напитки, алкохол, цигари, Netflix, лотарийни билети и списания с Кардашиян на корицата. Най-често хората, които казват, че не могат да си позволят добра храна, са тези, които харчат за много вредни неща", обяснява Салатин. "Нека спрем да играем игри и да осъзнаем, че правим избори като този да си купим скъпи дрехи, които вече имат дупки на коленете, но не и да се грижим за това, с което се храним."
Всички това рефлектира върху човешкото здраве. "Преди 30 години в САЩ сме харчили 18% от дохода си за храна и 9% за здравеопазване, днес харчим 18% за здравеопазване и 9% за храна", подчертава фермерът.
Още по темата
Една от успешните ферми за насекоми в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана
25 дек 2017Четири истории, които ще намерите само в новия "Капитал"
Две революции, как се произвежда полезна и вкусна храна и какво е бъдещето на лоу-кост авиокомпаниите
5 окт 2017Популярният американски фермер Джоел Салатин идва в България
Идеологът, новатор и вдъхновител на хиляди предприемачи в агробизнеса ще има лекции в София и Сандански
24 сеп 2017Колко е важно да си поликултурен
Как създадената по модела "Джоел Салатин" ферма "Ливади" до Сандански успява да бъде работеща и устойчива алтернатива на конвенционалното производство
16 юни 2017Филип Харманджиев показва как пасищното земеделие и чистото месо създават свобода
14 юни 2012
ГЕРБ внесе допълнение на съществуващите текстове в Наказателния кодекс, което се отнася най-вече за юридически лица
10 дек 2019, 1090 прочитания

И още: Три журналистки взеха приза "Човек на годината", партия на Слави би била трета политическа сила, утре управляващите гласуват Цацаров за шеф на КПКОНПИ
10 дек 2019, 1008 прочитания
10 дек 2019, 2257 прочитания
10 дек 2019, 2256 прочитания
10 дек 2019, 1524 прочитания
10 дек 2019, 1216 прочитания
10 дек 2019, 1189 прочитания
Делян Добрев имаше успешна кариера в сектор, където провалът е лесен и обикновено се измерва с милиарди