Когато паднат смокиновите листа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато паднат смокиновите листа

Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското си място в парламента и партийния си пост в Хасково

Когато паднат смокиновите листа

Две години след "хорото на победата" ГЕРБ влезе в конфликт с издигнатия от партията кмет на Хасково

Велина Господинова
20411 прочитания

Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското си място в парламента и партийния си пост в Хасково

© Юлия Лазарова


Моделът "Георги Иванов" не си е отишъл от Хасково, а просто е заменен от модела "ГЕРБ". При това доразвит чрез семейно-приятелските назначения в общината.

10 октомври, 2015 г. Жандармерия блокира всички входове на ромския квартал "Република" в Хасково. Проверява автомобили, документите на хората и какво превозват. Официалният мотив на МВР за акцията е, че са постъпили 8 сигнала за купуване на гласове във връзка с предстоящите местни избори. Акцията обаче не приключва с това, а полицейското присъствие остава до изборите на 25 октомври. Същевременно в медиите тече масирана кампания срещу тогавашния кмет на Хасково Георги Иванов, който за пети път е кандидат за поста. Дрон показва луксозния му имот край язовир Клокотница, а скъпото хоби на кмета да колекционира стари автомобили е другата най-обсъждана тема.

Кампанията срещу Иванов, както и втръсналият на хасковлии олигархичен модел на съсредоточаването на властта в ръцете на един човек и фаворизирането на определени фирми при обществените поръчки през 16-те години на управлението му донесоха на ГЕРБ съкрушителна победа на вота. А в нощта след него камерите запечатаха хорото, с което от формацията отпразнуваха победата. То се водеше от областния координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев, а до него беше избраният на втори тур за кмет Добри Беливанов.

Две години след шампанското и "хорото на победата" идилията между кмета и Делян Добрев приключи. Депутатът обяви издигането на Беливанов за "най-голямата си грешка" и заяви, че той е на поста благодарение на ГЕРБ. Кметът пък каза, че е наскърбен от поведението на Добрев "като баща" и го обвини за създадената конфликтна ситуация. От кмета се отрекоха още премиерът и лидер на партията Бойко Борисов, както и заместникът му Цветан Цветанов, които призоваха Беливанов да се оттегли и в Хасково да се проведат предсрочни избори за кмет.

Скандалът повдига три важни въпроса. Може ли политик от ранга на Делян Добрев (бивш министър) да бъде едновременно горещ привърженик на схемата за безплатно саниране на блокове, а фирми, които се свързват с него, да участват в процеса (дори фирма на родителите му). Къде точно е границата на конфликта на интереси? Вторият въпрос е доколко личните отношения могат да се използват в политиката. Не подрива ли съмнението за роднински назначения реномето и на най-добрия експерт. Но по-големият въпрос в случая, който, разбира се, едва ли е прецедент, е може ли бизнес (и не само на местно ниво) без политически протекции да има достъп до публичен ресурс.

Как се ражда черен лебед

Когато преди десетина дни организацията на ГЕРБ в Хасково разпространи декларация, с която обяви, че снема политическото си доверие от кмета Беливанов - заради "липса на диалог и прозрачност при вземане на решения и пълна изолация на заместник–кметовете и експертите", едва ли някой в партията е очаквал, че от това ще произтече огромен скандал на национално равнище, чийто главен герой стана депутатът Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ. Той е и областен координатор на партията за Хасково.

От изнесената в медиите вътрешнопартийна свада беше естествено да се възползва опозиционната БСП, чиито представители обрисуваха модела ГЕРБ като роднински и приятелски назначения в администрацията, които са осигурил поток на обществени поръчки в същата посока. Основен прицел на атаките и за кадруването, и за обществените поръчки беше Делян Добрев, който обяви, че си подава оставката. Последва мобилизирана на всички равнища подкрепа за него - от структурите на ГЕРБ до КРИБ и Българската петролна и газова асоциация, а в сряда с две гласувания парламентарната група на ГЕРБ не прие оставката му и той остана депутат.

С това обаче ГЕРБ трудно ще постигнат желанието си скандалът да се обяви за приключен. Не само защото проблемът с управлението на Хасково остава нерешен, но и защото в разгърнатата в продължение на няколко дни отбранителна тактика от партията не дадоха смислени аргументи по изнесените факти, а по традиция обвиняваха БСП в нарочна кампания срещу техния депутат.

Самият Делян Добрев също даде неубедителни обяснения и за назначенията на негови роднини и близки, и защо компании, свързани с тях, печелят общински поръчки - не само в Хасково, но и в областта.

Трус в модела

Трусът в Хасково между Беливанов и ГЕРБ се оказа толкова силен, че даде повод на Георги Пеев, един от общинските съветници от коалицията на бившия кмет "Коалиция за Хасково", да каже пред телевизия Би Ай Ти: "Беливанов беше избран с полиция и с полиция ще го изкарат от общината", препращайки именно към ролята на жандармерията в предизборната кампания.

Засега Беливанов е решил да остане като независим кмет, но покрай скандала, който може и да не затихне скоро, станаха ясни няколко неща. Едното е, че моделът "Георги Иванов" не си е отишъл от Хасково, а просто е заменен от модела "ГЕРБ". При това значително доразвит от формацията на Борисов със семейно-приятелските назначения в общината, за част от които има съмнения за конфликт на интереси.

Пример за това са назначенията в хасковската община, които очевидно са от близък на Делян Добрев кръг. Към момента на избухването на скандала неговата първа братовчедка Росица Гаргова ръководи финансовата дирекция в общината. Съпругът й Даниел Гаргов е общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет в общинския съвет. Главен архитект на града е Деляна Панайотова, съученичка на Делян Добрев, чийто баща Антон Иванов е председател на групата общински съветници на ГЕРБ и на две комисии в хасковския общински съвет - стопанската и тази по териториално селищно устройство. Самият Антон Иванов има и строителна фирма, която обаче се явява на търгове за обществени поръчки в други градове от областта - Димитровград и Симеоновград. Секретарят на общината до май т.г. Биляна Димитрова и зам.-кметът Евгени Консулов са в кумски отношения с Добрев. (Майката на Консулов - Лидия Консулова, пък е общински съветник от ГЕРБ.) Впоследствие част от тях подадоха оставки.

Според Добрев те са доказани експерти въпреки познанството си него. В малък град като Хасково, твърди той, подобно преплитане е просто неизбежно. Бизнес обвързаности на някои от тези назначения обаче будят съмнения в честността при провеждането на обществените поръчки в общината. Даниел Гаргов например е миноритарен собственик в "Еко традекс груп" АД, една от основните фирми, печелещи поръчки и в Хасково, и в областта. В нея участват още Тенчо Лилянов и Величко Минев, когото Добрев нарече червен генерал в отговор на атаката срещу него от представители на БСП.

Фирмата печели поръчки в строителството и участва в санирането на блоковете в града. Освен това Гаргов е съдружник с двамата в редица други фирми. На една от тях - "Форуком фонд имоти" АДСИЦ, Делян Добрев е бил изпълнителен директор преди да влезе в политиката. В същата фирма е била и братовчедка му Росица Гаргова.

Кое е запалило искрата

Хора от строителния бранш в града твърдят, че именно по тази линия е имало напрежение между кмета Беливанов и Делян Добрев. Първият по-сериозен конфликт се появил покрай рекултивацията на старото сметище край с. Гарваново миналото лято. Поръчката е спечелена от "Еко традекс груп" чрез директно договаряне, като стойността й е около 3 млн. лв. Оператор на новото сметище пък е "Лендфил" АД, в която собственици са Минев, Лилянов и Гаргов. Поради липса на финансиране обаче Беливанов настоявал договорът да се прекрати.

Бившият вече зам.-кмет Консулов, който е отговарял за процедурите по обществените поръчки в общината, отрича Минев и Лилянов да са се възползвали по някакъв начин от позицията на Гаргов и съпругата му в общината. "При предишния кмет Георги Иванов фирма с участие на Гаргов е спечелила най-голямата поръчка в общината за изграждането на депото за отпадъци на стойност 27 млн. лв. Фирми с участието му извършваха сметосъбирането в града през последните пет години на стойност 15 млн. лв.", заяви пред "Капитал" Консулов. Той посочи, че малко след местните избори договорът за сметопочистването е изтекъл и поръчката е спечелена от друга фирма. Консулов изчисли, че за две години за доставки и строителство в общината са се подписали 200 договора за около 115 млн. лв. Фирми с участие на Гаргов имат 5 договора за строително-ремонтни дейности за около 6 млн. лв. "За четири от тях председател на комисията е зам.-кметът Велин Балкански (назначение на Беливанов). Само при една аз съм председател", поясни Консулов. Той дава и още един пример в подкрепа на това, че двамата бизнесмени не се ползват с протекциите на ГЕРБ, тъй като синът на Величко Минев - Иван, е общински съветник от обединението на бившия кмет "Коалиция за Хасково", което е в опозиция.

Хора от строителния бранш в Хасково потвърждават, че за разлика от времето на Иванов спечелените от Минев и Лилянов поръчки в строителството са чувствително по-малко, но фирмите на двамата продължават да печелят по-апетитните от тях. Според тях сега те печелят и по друга схема - чрез свързани или близки до тях фирми, основно от Смолян и Горна Оряховица, където Минев и Лилянов също печелят доста поръчки.

От възложените досега поръчки за саниране на 75 блока в Хасково например "Еко традекс груп" е спечелила два блока и един в консорциум на обща стойност малко над 4 млн. лв. Има обаче още шест консорциума, за които се твърди, че са близки до Лилянов и Минев. Свързана с тях фирма печели и поръчката за асфалтирането на улици в Хасково на стойност малко над 1 млн. лв. Интересен детайл е, че заповедта за резултатите от конкурса е подписана от зам.-кмета Консулов в деня, в който той депозира молбата си за напускане. Други свързани фирми печелят поръчки за ремонт на детски градини. Общата стойност на поръчките на тези фирми само от санирането е 5.5 млн. лв.

Според Добрев той няма как да каже на фирмите, които имат косвена връзка с него, да не участват в процеса, още повече че те са спечелили поръчките с предложени най-ниски цени. Проблемът обаче е, че дори областният координатор на ГЕРБ в Хасково да е прав, едва ли и доброжелателите биха повярвали, че нищо в града не се случва с негово участие. А това, което се случва, не изглежда добре.

Късото съединение с назначенията

И кметът, и от ГЕРБ - Хасково признават, че късото съединение в отношенията между Беливанов и Добрев по-скоро е дошло от провалените конкурси за директори на дирекции в общината, които две години не се провеждат. Първият по-сериозен скандал между двамата е бил през май, когато Беливанов е уволнил секретаря на общината и кума на Добрев - Биляна Димитрова. От кметството твърдят, че още тогава Добрев е искал ГЕРБ да оттегли политическото си доверие от кмета, но нещата са се разминали. След това обаче има назначен конкурс, който е отменен, защото се оказва, че в деловодството са внесени две заповеди - една от името на кмета и друга от упълномощения от него зам.-кмет Консулов. Вторият конкурс също се проваля - той е отменен от кмета заради жалби на участници, както и заради пропуск в собствената му заповед, с която насрочва конкурсите. Този пропуск едва ли е случаен предвид натиска за назначения.

В патова ситуация

Като резултат от скандала местната власт в Хасково остава в патова ситуация. ГЕРБ поиска оттеглянето на Беливанов, но той заяви, че ще остане на поста дори да бъде изключен от партията. ГЕРБ няма механизми да го отстрани, но общинските съветници на партията могат да бламират кмета чрез мнозинството си в общинския съвет. Не е изключено и атаките срещу Беливанов да продължат в компроматния стил, с който започнаха. Кметът беше нарочен от ГЕРБ, че е бил на луксозна екскурзия в Монако и беше пуснато клипче как се снима до автомобил марка Бентли, което Беливанов обяви за манипулация.

Оставането на Добрев в парламента и запазването на поста областен координатор е ясен знак, че натискът за оставката на Беливанов ще продължи. Подобно поведение обаче може да изиграе на ГЕРБ лоша шега, защото в очите на хората от Хасково моделът на управление на общината е силно компрометиран.

Продължаването на скандала ще даде още поводи на БСП да атакува ГЕРБ. Социалистите, които имат само двама общински съветници в хасковския общински съвет, успешно се включиха във вътрешнопартийната разпра и едва ли ще пропуснат шанса си отново да се възползват, ако партията на Борисов им даде отново повод. Още повече че редовните местни избори са само след две години. А за Хасково те може и да са предсрочни.

"Еко традекс груп" и приятели

За да не бъдат обвинени в конфликт на интереси заради позициите на първата братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова и съпругът й Даниел Гаргов в местната власт, бизнесмените Величко Минев и Тенчо Лилянов ползват кръг от фирми, за да печелят обществени поръчки в строителството в Хасково. На пръв поглед тези дружества нямат видима връзка със собственците на "Еко традекс груп" АД - Минев чрез съпругата си Тодорка, Лилянов и Гаргов, и дори се явяват конкуренти с тях в търговете за обществени поръчки. А при някои от конкурсите даже печелят срещу "Еко традекс груп". При при по-задълбочен поглед обаче връзките стават очевидни и дават основание да се говори за схема от близки или подставени фирми, чрез която Минев, Лилянов и семейство Гаргови усвояват средства от общината.

Схемата

Хора от строителния бранш в Хасково казват, че масираното навлизане на фирми от Велико Търново, Горна Оряховица и Смолян не само в Хасково, но и в останалите градове от областта - Димитровград, Харманли и Свиленград, е започнало от началото на тази година. Това са двата региона, където Минев и Лилянов също печелят обществени поръчки за милиони. Основно тези фирми участват в санирането, но печелят и поръчки за ремонт на улици и детски градини в Хасково. С една част от тези фирми двамата хасковски бизнесмени са участвали в консорциуми и са изпълнявали обществени поръчки в други региони. С друга част от тях Минев и Лилянов нямат видима връзка, но пък за участието в търговете в Хасково, консорциумите, с които участват тези дружества, са регистрирани на адреса на фирмата "Еко традекс груп" в Хасково - ул."Добруджа" 10. Освен това по време на търговете за обществени поръчки те се представляват от хора, които са пряко свързани с Минев, Лилянов и Гаргов.

Като съдружник на съдружник

Най-директна е връзката на Минев и Лилянов с фирмата "БКС -Горна Оряховица". Единият от собствениците на дружеството Георги Георгиев е съдружник с хасковските бизнесмени във фирмата в ликвидация "Ол роуд груп" ООД. Освен, че участва в санирането, "БКС-Горна Оряховица" ще асфалтира и улиците в Хасково за един милион лева. Подаръкът им беше направен в последния работен ден на зам.-кмета Евгени Консулов, преди да си подаде оставката. Любопитно е, че на второ място в търга е класирана фирма на Величко Минев.

Другата тясно свързана фирма с Лилянов и Минев е "Реко- инженериг" ЕООД. Заедно с "Еко традекс груп" тя спечели поръчката за санирането на един блок в Хасково за малко над 1 милн.лв. Фирмата санира и още един блок за 700 000 лв в консорциум с друга фирма чрез "ЕЕ Инженеринг". Дружеството е спечелило и поръчка за ремонт на детска градина за малко под 2 000 000 лв.

Още един консорциум, който участва в санирането - "Е Ефективност С", се свързва директно с Минев и Лилянов. С една от фирмите в него "Красин" ООД хасковските бизнесмени асфалтират улици в Смолян. Освен че консорциумът е регистриран на адреса на "Еко традекс груп" в Хасково, негов управляващ е Христо Христов, който е и управител на фирми на Минев и Лилянов.

И представляващият е.

При търговете за обществени поръчки и при приемането на обектите част от тези фирми се представляват от хора, които представляват и "Еко традекс груп". Така например Калин Манолов е представлявал "БКС-Горна Оряховица" при приемането на санирания от дружеството блок в Хасково пред приемателната комисия на РДНСК, за което е представил нотариално заверено пълномощно. Същото лице е било упълномощено да представлява и консорциума "ЕЕ Инженеринг". Манолов е представлявал и "Еко традекс груп" като нотариално завереното пълномощно е било издадено от Величко Минев.

Манолов представлява "Еко традекс груп" при обществена поръчка за ремонт на зеленчуковия пазар като останалите фирми в консорциума "Пазари Строй" са "Реко-Инженеринг" и "СТ Клинър". Последното дружество има само един собственик, който няма видима връзка с Минев и Лилянов, но с подобно име са фирмите на двамата, които участват в сметопочистването в редица населени места. Интересно е, че консорциумът няма регистрация по БУЛСТАТ.
Моделът "Георги Иванов" не си е отишъл от Хасково, а просто е заменен от модела "ГЕРБ". При това доразвит чрез семейно-приятелските назначения в общината.

10 октомври, 2015 г. Жандармерия блокира всички входове на ромския квартал "Република" в Хасково. Проверява автомобили, документите на хората и какво превозват. Официалният мотив на МВР за акцията е, че са постъпили 8 сигнала за купуване на гласове във връзка с предстоящите местни избори. Акцията обаче не приключва с това, а полицейското присъствие остава до изборите на 25 октомври. Същевременно в медиите тече масирана кампания срещу тогавашния кмет на Хасково Георги Иванов, който за пети път е кандидат за поста. Дрон показва луксозния му имот край язовир Клокотница, а скъпото хоби на кмета да колекционира стари автомобили е другата най-обсъждана тема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  m_simeonov avatar :-|
  Мирослав Симеонов

  "Но по-големият въпрос в случая, който, разбира се, едва ли е прецедент, е може ли бизнес (и не само на местно ниво) без политически протекции да има достъп до публичен ресурс. "
  Отговора е прост; Може, само и единствено ако този ресурс е безинтересно миниатюрен.

 • 2
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Това е модела ГЕРБ - клиентилизъм, или казано на по базов взик - шуробаджинащина! Това е модела като цяло в политиката в България, в случая обаче става въпрос за ГЕРБ, които се пишат за “европейско развитие”, да ама този манталитет не е европейски а балканско-ориенталски! За БСП това е златен шанс да осветят този модел навсякъде ИЗ странат, защото е много вероятно повечето областни координатори, кметове и народни представители от ГЕРБ да са в явен или полу явен конфликт на интереси!!!

 • drun_drun

  Моделът ГЕРБ е навсякъде. Санирането отиде само при правилните фирми, които се нагрухаха с нашите пари, че и за ГРОБарите заделиха порядъчно. Контрол липсва и от страна на контролиращите държавни органи, защото и те с ръцете на герб, и от страна на гражданите и медиите. Тук-там се разлае някое куче, но керванът си върви.

 • 4
  reynickson avatar :-|
  reynickson

  И пак се връщаме към основния проблем - няма работеща съдебна система. Няма прокурор и съдия, който да се поинтересува и да направи нещо. А като гледам и на хората не им пука, след като си избират ББ.

 • 5
  rossenk avatar :-|
  dgrad

  Димитровград.
  Провежда се процедура за инженеринг.
  Печели се.
  Спечелилата фирма докарва целево финансиране от Министерския съвет.
  Обект спортна зала.

 • 6
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Схемата с фирмите е вярна. Еко традекс Груп санира чрез тези фирми блоковете на Ком4, Дунав 32 Първи май 9, Орфей 13,14, Георги Кирков на кръстовището с Дунав, ул Видин. Ще ги познаете по червените коминчета. Всичко се докладва в офиса на Еко традекс на Добруджа 10. Приемателните комисии заседават там. Калин разхожда комисията лично, в това число шефката на РДНСК която му се мазни. Там докладват и служителите от общината които трябва да контролират. Направо искат разрешение оттам.Инспекцията по труда не стъпва на техните обекти. Ходят формално, с предупреждение. Няма договори, всичко се плаща на ръка и се работи с фалшив гори м стиропор от Румъния

 • 7
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Хареса ми заглавието на статията -"Когато паднат смокиновите листа" и подтекста, свързан с "хорото на победата на ГЕРБ", което хоро се води от Делян Добрев, в чест на избрания кмет на Хасково" - г-н Беливанов. Реших да прочета статията.
  Останах изненадана, че сега, две години след "хорото на победата на ГЕРБ", се създава конфликтна ситуация и господата Б. Борисов, Ц. Цветанов и Д. Добрев призовават кмета на Хасково, да се оттегли и да се проведат предсрочни избори за кмет. В статията, с основание се прави извод, че СКАНДАЛЪТ повдига три важни въпроса:
  1. Къде ТОЧНО е границата на конфликта на интереси;
  2. Доколко ЛИЧНИТЕ отношения могат да се използват в политиката;
  3. Може ли БИЗНЕС (и не само на местно ниво) БЕЗ политически протекции да има достъп до публичен ресурс.
  Като резултат от СКАНДАЛА, местната власт в Хасково остава в ПАТОВА ситуация. ГЕРБ поиска оттеглянето на КМЕТА, но той заявява, че ще остане на поста си, дори да бъде изключен от партията. Известно е, че ГЕРБ няма механизми да го отстрани предсрочно от поста му..

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Това е само една от 28-те еднакви истории. Искам да чуя и другите - ако сте качествена медия!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.