Когато паднат смокиновите листа

Две години след "хорото на победата" ГЕРБ влезе в конфликт с издигнатия от партията кмет на Хасково

Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското си място в парламента и партийния си пост в Хасково
Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското си място в парламента и партийния си пост в Хасково    ©  Юлия Лазарова
Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското си място в парламента и партийния си пост в Хасково
Въпреки скандала с роднинските назначения, Делян Добрев запази депутатското си място в парламента и партийния си пост в Хасково    ©  Юлия Лазарова
Моделът "Георги Иванов" не си е отишъл от Хасково, а просто е заменен от модела "ГЕРБ". При това доразвит чрез семейно-приятелските назначения в общината.

10 октомври, 2015 г. Жандармерия блокира всички входове на ромския квартал "Република" в Хасково. Проверява автомобили, документите на хората и какво превозват. Официалният мотив на МВР за акцията е, че са постъпили 8 сигнала за купуване на гласове във връзка с предстоящите местни избори. Акцията обаче не приключва с това, а полицейското присъствие остава до изборите на 25 октомври. Същевременно в медиите тече масирана кампания срещу тогавашния кмет на Хасково Георги Иванов, който за пети път е кандидат за поста. Дрон показва луксозния му имот край язовир Клокотница, а скъпото хоби на кмета да колекционира стари автомобили е другата най-обсъждана тема.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  m_simeonov avatar :-|
  Мирослав Симеонов

  "Но по-големият въпрос в случая, който, разбира се, едва ли е прецедент, е може ли бизнес (и не само на местно ниво) без политически протекции да има достъп до публичен ресурс. "
  Отговора е прост; Може, само и единствено ако този ресурс е безинтересно миниатюрен.

 • 2
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Това е модела ГЕРБ - клиентилизъм, или казано на по базов взик - шуробаджинащина! Това е модела като цяло в политиката в България, в случая обаче става въпрос за ГЕРБ, които се пишат за “европейско развитие”, да ама този манталитет не е европейски а балканско-ориенталски! За БСП това е златен шанс да осветят този модел навсякъде ИЗ странат, защото е много вероятно повечето областни координатори, кметове и народни представители от ГЕРБ да са в явен или полу явен конфликт на интереси!!!

 • drun_drun

  Моделът ГЕРБ е навсякъде. Санирането отиде само при правилните фирми, които се нагрухаха с нашите пари, че и за ГРОБарите заделиха порядъчно. Контрол липсва и от страна на контролиращите държавни органи, защото и те с ръцете на герб, и от страна на гражданите и медиите. Тук-там се разлае някое куче, но керванът си върви.

 • 4
  reynickson avatar :-|
  reynickson

  И пак се връщаме към основния проблем - няма работеща съдебна система. Няма прокурор и съдия, който да се поинтересува и да направи нещо. А като гледам и на хората не им пука, след като си избират ББ.

 • 5
  rossenk avatar :-|
  dgrad

  Димитровград.
  Провежда се процедура за инженеринг.
  Печели се.
  Спечелилата фирма докарва целево финансиране от Министерския съвет.
  Обект спортна зала.

 • 6
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Схемата с фирмите е вярна. Еко традекс Груп санира чрез тези фирми блоковете на Ком4, Дунав 32 Първи май 9, Орфей 13,14, Георги Кирков на кръстовището с Дунав, ул Видин. Ще ги познаете по червените коминчета. Всичко се докладва в офиса на Еко традекс на Добруджа 10. Приемателните комисии заседават там. Калин разхожда комисията лично, в това число шефката на РДНСК която му се мазни. Там докладват и служителите от общината които трябва да контролират. Направо искат разрешение оттам.Инспекцията по труда не стъпва на техните обекти. Ходят формално, с предупреждение. Няма договори, всичко се плаща на ръка и се работи с фалшив гори м стиропор от Румъния

 • 7
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Хареса ми заглавието на статията -"Когато паднат смокиновите листа" и подтекста, свързан с "хорото на победата на ГЕРБ", което хоро се води от Делян Добрев, в чест на избрания кмет на Хасково" - г-н Беливанов. Реших да прочета статията.
  Останах изненадана, че сега, две години след "хорото на победата на ГЕРБ", се създава конфликтна ситуация и господата Б. Борисов, Ц. Цветанов и Д. Добрев призовават кмета на Хасково, да се оттегли и да се проведат предсрочни избори за кмет. В статията, с основание се прави извод, че СКАНДАЛЪТ повдига три важни въпроса:
  1. Къде ТОЧНО е границата на конфликта на интереси;
  2. Доколко ЛИЧНИТЕ отношения могат да се използват в политиката;
  3. Може ли БИЗНЕС (и не само на местно ниво) БЕЗ политически протекции да има достъп до публичен ресурс.
  Като резултат от СКАНДАЛА, местната власт в Хасково остава в ПАТОВА ситуация. ГЕРБ поиска оттеглянето на КМЕТА, но той заявява, че ще остане на поста си, дори да бъде изключен от партията. Известно е, че ГЕРБ няма механизми да го отстрани предсрочно от поста му..

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Това е само една от 28-те еднакви истории. Искам да чуя и другите - ако сте качествена медия!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата