Борисов: "Емко" и държавата да се разберат

Спорът е за развален договор за над 100 млн. долара между "Кинтекс" и частния завод

Намесата на премиера в понеделник идва след поредния протест на работници в предприятието
Намесата на премиера в понеделник идва след поредния протест на работници в предприятието    ©  Министерски съвет
Намесата на премиера в понеделник идва след поредния протест на работници в предприятието
Намесата на премиера в понеделник идва след поредния протест на работници в предприятието    ©  Министерски съвет
Макар лицензът на "Емко" да беше върнат, икономическият министър чрез подчинения си търговец "Кинтекс" иззе от частното дружество огромен договор

След като от месеци целият държавен апарат притискаше частното оръжейно предприятие "Емко", в понеделник премиерът Бойко Борисов за пръв път участва в среща с представители на дружеството и поръча страните да се разберат. Намесата му дойде след поредния протест на работниците. Макар лицензът за търговия на "Емко" да беше върнат покрай замразяването му за над 2 месеца, икономическият министър чрез подчинения си търговец "Кинтекс" иззе от частното дружество огромен договор за Индия от порядъка на десетки милиона лева и го прехвърли към държавното ВМЗ. По информация на "Капитал" сумата на поръчката е над 100 млн. долара. Заради прекратяването и на трите договора частният производител е изправен пред поредно предизвикатество - да оцелее финансово, след като е купило суровини и произвело продукция, която няма купувач.

След натиска - диалог

Резултатът от срещата с премиера е, че ще се търси някакъв компромис. По предложение на Борисов започват преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от "Емко" договори, съобщиха от Министерския съвет. "Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог", е посочил премиерът. Финансовият директор на "Емко" Димитрина Маркова е обяснила пред Mediapool, че Борисов е наредил още във вторник икономическият министър Емил Караниколов и собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев да отидат в "Кинтекс" и да се уреди проблемът със спрените договори за износ. Ако не, работниците на завода ще протестират отново.

Часове по-рано министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че поведението на "Емко" вече прилича на рекет спрямо държавата и че няма да върне договора. Неговата версия е, че ВМЗ ще произведе по-евтино продукцията. След заявлението на премиера е логично някак вече произведеното от "Емко" да се изнесе. Но тогава пък сопотският държавен завод ще търпи загуби, ако вече е започнал да произвежда същото оборудване.

Историята до тук

Натискът на държавата дойде, след като собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев бе на крачка да придобие "Дунарит". Русенският завод някога беше в орбитата на Цветан Василев. После Гебрев поиска да увеличи капитала, така да стане мажоритарен собственик и с парите да изчисти дълговете към КТБ. Но на операцията се противопостави офшорка, свързвана с Делян Пеевски, макар депутатът публично да обяви, че няма интерес в сектора. През лятото, когато приближаваше съдебна развръзка, двете частни военни дружества бяха атакувани от много държавни институции: министъра на икономиката през договорите и лиценза, МВР и прокуратура в "Дунарит", данъчни, синдиците на КТБ и т.н.

До тук премиерът се изказваше по темата само дистанционно и то в противоречие на казаното в понеделник, че страните трябва да си комуникират. Например на 18 септември в тв участие той беше заявил, че: "Не ме интересува нито "Емко", нито Държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници." А за "Дунрит" допълни: "Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната "Кинтекс" да докарва договори, защото десетки хора работят там."