Съдия обвини председателката на Апелативен съд-София в действия със "силен корупционен мирис"

Със своя заповед Даниела Дончева иззела дело около КТБ за 102 млн. лв., съдията ѝ пожелава "със здраве да харчи честно спечелените пари"

Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предходния състав на ВСС
Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предходния състав на ВСС    ©  Юлия Лазарова
Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предходния състав на ВСС
Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предходния състав на ВСС    ©  Юлия Лазарова

От миналата седмица в съдийския коридор на Софийския апелативен съд е закачено заявление от търговския съдия Милен Василев, с което той открито обвинява председателката на съда Даниела Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

В основата стои дело около фалиралата банка КТБ с материален интерес от близо 102 млн. лв., което е било разпределено на съдия Василев, но е било иззето със заповед на Даниела Дончева заедно с всичките дела на съдебния му състав.

"Неистини по мой адрес няма да коментирам" заяви съдия Дончева.

Според фактологията, описана от съдия Василев, на 26 май 2017 г. той е бил определен на случаен принцип за докладчик по делото, "имащо за предмет установителен иск по чл.694 ТЗ на значителна стойност - над 102 млн. лв., за която се твърди, че има за произход заемни отношения". Делото е било насрочено от съдия Василев за 27 септември, като същия ден според съдията то е било изискано от председателката Даниела Дончева. В крайна сметка заседание се провежда, като делото е отложено за ново разглеждане, тъй като съдебно-счетоводна експертиза не е била представена.

Кое е делото?

Най-вероятно става дума за дело срещу свързаната с Цветан Василев фирма "Евробилд 2003", в чиито активи е сградата на бившата банка на площад "Гарибалди". Дружеството в момента е под контрола на основния свидетел срещу Василев - Бисер Лазов. Срещу "Евробилд 2003" през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд е заведено дело, с което се иска признаване за установено на съществуващо вземане от неизвестно дружество (решението на съда е със заличени данни). Искът е отхвърлен в Кюстендил и така стига до Апелативен съд - София.

На 3 октомври зам.-председателят на съда и ръководител на Търговското отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Със своя заповед Даниела Дончева, която гледа граждански, а не търговски дела, премества съдия Милен Василев на мястото на съдия Гроздев и поема делата на съдия Василев, включително и цитираното от него дело за 102 млн. лв.

"Впоследствие с настоящата заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички досега разпределени ми по законния ред и висящи дела - очевидно преследвайки две цели: 1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна); 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик измежду които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес", пише в заявлението, разлепено в палатата.

След това в заявлението съдия Василев изразява редица аргументи защо подобни действия противоречат на закона, който повелява подобни размествания да стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Той напомня досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", пише съдия Василев и прави друг анализ: "Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива", пише съдия Василев и напомня, че на 2 октомври е отправил предложение към нея да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което тя "отново погледнала с насмешка".

"Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав", казва още съдия Василев.

В края на писмото си магистратът иска незабавна отмяна на въпросната заповед, свикване на Общо събрание, на което да се обсъди въпросът и "вашето незаконно поведение". Той заявява, че обмисля да сезира "съответните компетентни органи по случая (ВСС, Инспекторат и др.)".

"Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение", завършва заявлението си съдия Василев.

От пресслужбата на съда заявиха, че делото е публично и при съгласие на страните всеки може да присъства на него. Относно размяната на съставите от съда обясниха, че е спазвана досегашната практика и цитираха разпоредбата на Закона за съдебната власт, която дава правомощие на председателя да влиза по всички граждански, търговски и наказателни дела.

"Капитал" научи, че съдии от Апелативен съд - София, събират подписи за свикване на Общо събрание по случая.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Тази кака само като я видиш ти става ясно, че е копие на Янева и Ченалова (каките от телефонния скандал). Гнилите ябълки имат отличителна физиономия. А това, че е избрана от предишния ВСС е гаранция за "качество".

 • 2
  igla avatar :-?
  Непукистка

  Много интересно, нали? За пръв път чувам, че редови апелативен съдия (може да) лепи подобни протестно-уличаващи в корупция заявления в т.н. "съдийски коридор" , протестирайки срещу изземването на делата му. Къде са тези, които казаха, че с промените в КРБ и ЗСВ не е предвидена каквато и да е съдебна реформа или че тя изобщо не е започвала?
  От друга страна, ако се разровим в делата на някои другари в СРС, още от времето, когато др.Нинова е била само изпълнителен директор и собственик на голяма част от акциите на РМД ("Техноимпекс-98"-АД), ще видим, че са й "спестили", претендирани от АПСК неустойки в голям размер. "Грешка", поправена от СГС, но и добре прикрита от имунитета на всеки, облякъл съдийската тога, тоест с възможност да бъде превърната във влязло в сила облагодетелстващо, "изпиращо" съдебно решение. Някой със сигурност трябва да прегледа и решенията на СГС и САС по делата за несъстоятелност на първата вълна от "фалирали" банки. Там ще се натъкне на повече милиони интерес и на странни мотиви, за които никой никога не е търсил никаква отговорност от настоящите апелативни и върховни съдии.

 • 3
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Смърди като оная работа на Деса от Дулово.

 • 4
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  Госпожата ясно много иска да реши точно това дело :)
  На едно друго място прочетох, че била от близките на Цацата...

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Не бива да се забравя, че Дончева беше избрана след като е преписала концепцията си за управлението на съди и на въпроса какво мисли по въпроса отговори - ми те всички така правят. Е сега имаме видими резултати.

 • 6
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Нормално. Както писа колегата по-горе, госпожата е ксерокопие на В. Янева. Гнилите ябълки носят този неподражаем отпечатък върху суратя си - и тази не прави изключение. Но нека припомним пъзела около таз госпожа, за да не остане някой недоразбрал:

  1) Юли 2016. Чугуненото мнозинство я избира за шеф на САС. След лична заповед от Вожда - и то, дадена на всеослушание по телевизора. След като ВСС на два(!) пъти бламира Нели Куцкова и то без(!) мотиви. Пак по заповед от Вожда. Пак от телевизора. Но не по Канал 3, а по една от "западните" телевизии.

  2) Госпожата изкарва една "концепция" за чудо-и-приказ. Преписана от Пенгезов, барабар с правописните грешки. По време на "изслушването" се случват две интересни неща. Г. Колев задрямва от зле прикрита скука. #ТОЙ вече знае кой как ще гласува. И по-интересното, г-жата обещава, че по "важните" дела ще "съгласува" отблизо нещата с Прокуратурата. Както се казва, #WHATTHEF*CK?!

  3) Съвсем наскоро, г-жа Бонбончева игнорира общото събрание на съдиите от СГС - и вместо тяхната номинация, спуска за гласуване дежурния парашутист (и доскорошен прокурор) С. Милев. Един от дежурните любимци на Главния Цацир, който докато беше в СРС се занимаваше основно с това да гони и бие "лошите" - като Лалов, Петков и други.

  На фона на всичко това, драги зрители, дори без да знам нищо за съдия Василев, аз му вярвам изцяло. А на тази бонза не и вярвам. Ама никак! Тя не е за там. За Районен Съд Сандански, в краен случай, може и да става. Тъкмо ще прави компания на Вайбъра, той завалията сега пак е там и сигурно му е доста скучно. И заедно могат да "съгласуват" с Цацаров колкото си искат. Но по дела, по които могат само минимално да навредят на обществото. Това е.

 • 7
  dimitar2007 avatar :-|
  dimitar2007

  Тия ще се избият КОЙ да лапне рушвета на КОЙ

 • 8
  uhl23528019 avatar :-|
  Resurrection

  Браво!Само такива сигнали от ВСС искаме да чуваме! Това ни дава "допълнителен смисъл" в живота.Просто такива новини ни укрепват имунната система!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход