Съдия обвини председателката на Апелативен съд-София в действия със "силен корупционен мирис"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Съдия обвини председателката на Апелативен съд-София в действия със "силен корупционен мирис"

Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предходния състав на ВСС

Съдия обвини председателката на Апелативен съд-София в действия със "силен корупционен мирис"

Със своя заповед Даниела Дончева иззела дело около КТБ за 102 млн. лв., съдията ѝ пожелава "със здраве да харчи честно спечелените пари"

50834 прочитания

Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предходния състав на ВСС

© Юлия Лазарова


От миналата седмица в съдийския коридор на Софийския апелативен съд е закачено заявление от търговския съдия Милен Василев, с което той открито обвинява председателката на съда Даниела Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

В основата стои дело около фалиралата банка КТБ с материален интерес от близо 102 млн. лв., което е било разпределено на съдия Василев, но е било иззето със заповед на Даниела Дончева заедно с всичките дела на съдебния му състав.

"Неистини по мой адрес няма да коментирам" заяви съдия Дончева.

Според фактологията, описана от съдия Василев, на 26 май 2017 г. той е бил определен на случаен принцип за докладчик по делото, "имащо за предмет установителен иск по чл.694 ТЗ на значителна стойност - над 102 млн. лв., за която се твърди, че има за произход заемни отношения". Делото е било насрочено от съдия Василев за 27 септември, като същия ден според съдията то е било изискано от председателката Даниела Дончева. В крайна сметка заседание се провежда, като делото е отложено за ново разглеждане, тъй като съдебно-счетоводна експертиза не е била представена.

Кое е делото?

Най-вероятно става дума за дело срещу свързаната с Цветан Василев фирма "Евробилд 2003", в чиито активи е сградата на бившата банка на площад "Гарибалди". Дружеството в момента е под контрола на основния свидетел срещу Василев - Бисер Лазов. Срещу "Евробилд 2003" през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд е заведено дело, с което се иска признаване за установено на съществуващо вземане от неизвестно дружество (решението на съда е със заличени данни). Искът е отхвърлен в Кюстендил и така стига до Апелативен съд - София.

На 3 октомври зам.-председателят на съда и ръководител на Търговското отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Със своя заповед Даниела Дончева, която гледа граждански, а не търговски дела, премества съдия Милен Василев на мястото на съдия Гроздев и поема делата на съдия Василев, включително и цитираното от него дело за 102 млн. лв.

"Впоследствие с настоящата заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички досега разпределени ми по законния ред и висящи дела - очевидно преследвайки две цели: 1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна); 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик измежду които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес", пише в заявлението, разлепено в палатата.

След това в заявлението съдия Василев изразява редица аргументи защо подобни действия противоречат на закона, който повелява подобни размествания да стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Той напомня досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", пише съдия Василев и прави друг анализ: "Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива", пише съдия Василев и напомня, че на 2 октомври е отправил предложение към нея да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което тя "отново погледнала с насмешка".

"Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав", казва още съдия Василев.

В края на писмото си магистратът иска незабавна отмяна на въпросната заповед, свикване на Общо събрание, на което да се обсъди въпросът и "вашето незаконно поведение". Той заявява, че обмисля да сезира "съответните компетентни органи по случая (ВСС, Инспекторат и др.)".

"Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение", завършва заявлението си съдия Василев.

От пресслужбата на съда заявиха, че делото е публично и при съгласие на страните всеки може да присъства на него. Относно размяната на съставите от съда обясниха, че е спазвана досегашната практика и цитираха разпоредбата на Закона за съдебната власт, която дава правомощие на председателя да влиза по всички граждански, търговски и наказателни дела.

"Капитал" научи, че съдии от Апелативен съд - София, събират подписи за свикване на Общо събрание по случая.

От миналата седмица в съдийския коридор на Софийския апелативен съд е закачено заявление от търговския съдия Милен Василев, с което той открито обвинява председателката на съда Даниела Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

В основата стои дело около фалиралата банка КТБ с материален интерес от близо 102 млн. лв., което е било разпределено на съдия Василев, но е било иззето със заповед на Даниела Дончева заедно с всичките дела на съдебния му състав.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Тази кака само като я видиш ти става ясно, че е копие на Янева и Ченалова (каките от телефонния скандал). Гнилите ябълки имат отличителна физиономия. А това, че е избрана от предишния ВСС е гаранция за "качество".

 • 2
  igla avatar :-?
  Дилема

  Много интересно, нали? За пръв път чувам, че редови апелативен съдия (може да) лепи подобни протестно-уличаващи в корупция заявления в т.н. "съдийски коридор" , протестирайки срещу изземването на делата му. Къде са тези, които казаха, че с промените в КРБ и ЗСВ не е предвидена каквато и да е съдебна реформа или че тя изобщо не е започвала?
  От друга страна, ако се разровим в делата на някои другари в СРС, още от времето, когато др.Нинова е била само изпълнителен директор и собственик на голяма част от акциите на РМД ("Техноимпекс-98"-АД), ще видим, че са й "спестили", претендирани от АПСК неустойки в голям размер. "Грешка", поправена от СГС, но и добре прикрита от имунитета на всеки, облякъл съдийската тога, тоест с възможност да бъде превърната във влязло в сила облагодетелстващо, "изпиращо" съдебно решение. Някой със сигурност трябва да прегледа и решенията на СГС и САС по делата за несъстоятелност на първата вълна от "фалирали" банки. Там ще се натъкне на повече милиони интерес и на странни мотиви, за които никой никога не е търсил никаква отговорност от настоящите апелативни и върховни съдии.

 • 3
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Смърди като оная работа на Деса от Дулово.

 • 4
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  Госпожата ясно много иска да реши точно това дело :)
  На едно друго място прочетох, че била от близките на Цацата...

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Не бива да се забравя, че Дончева беше избрана след като е преписала концепцията си за управлението на съди и на въпроса какво мисли по въпроса отговори - ми те всички така правят. Е сега имаме видими резултати.

 • 6
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Нормално. Както писа колегата по-горе, госпожата е ксерокопие на В. Янева. Гнилите ябълки носят този неподражаем отпечатък върху суратя си - и тази не прави изключение. Но нека припомним пъзела около таз госпожа, за да не остане някой недоразбрал:

  1) Юли 2016. Чугуненото мнозинство я избира за шеф на САС. След лична заповед от Вожда - и то, дадена на всеослушание по телевизора. След като ВСС на два(!) пъти бламира Нели Куцкова и то без(!) мотиви. Пак по заповед от Вожда. Пак от телевизора. Но не по Канал 3, а по една от "западните" телевизии.

  2) Госпожата изкарва една "концепция" за чудо-и-приказ. Преписана от Пенгезов, барабар с правописните грешки. По време на "изслушването" се случват две интересни неща. Г. Колев задрямва от зле прикрита скука. #ТОЙ вече знае кой как ще гласува. И по-интересното, г-жата обещава, че по "важните" дела ще "съгласува" отблизо нещата с Прокуратурата. Както се казва, #WHATTHEF*CK?!

  3) Съвсем наскоро, г-жа Бонбончева игнорира общото събрание на съдиите от СГС - и вместо тяхната номинация, спуска за гласуване дежурния парашутист (и доскорошен прокурор) С. Милев. Един от дежурните любимци на Главния Цацир, който докато беше в СРС се занимаваше основно с това да гони и бие "лошите" - като Лалов, Петков и други.

  На фона на всичко това, драги зрители, дори без да знам нищо за съдия Василев, аз му вярвам изцяло. А на тази бонза не и вярвам. Ама никак! Тя не е за там. За Районен Съд Сандански, в краен случай, може и да става. Тъкмо ще прави компания на Вайбъра, той завалията сега пак е там и сигурно му е доста скучно. И заедно могат да "съгласуват" с Цацаров колкото си искат. Но по дела, по които могат само минимално да навредят на обществото. Това е.

 • 7
  dimitar2007 avatar :-|
  dimitar2007

  Тия ще се избият КОЙ да лапне рушвета на КОЙ

 • 8
  uhl23528019 avatar :-|

  Браво!Само такива сигнали от ВСС искаме да чуваме! Това ни дава "допълнителен смисъл" в живота.Просто такива новини ни укрепват имунната система!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK