С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
13 окт 2017, 10:24, 24295 прочитания

За кого се вдигат заплатите

Държавата планира догодина да увеличи разходите за персонал със 700 млн. лв., които ще отидат предимно за учители, военни и полицаи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Държавата планира догодина да увеличи разходите за заплати с около 10%.

- Обявените 700 млн. лв. ще отидат предимно за учители, военни и полицаи.

- Не е ясно дали увеличението е свързано с някакви реформи.

Още по темата

Заплатите в бюджетния сектор ще нараснат с 10% през 2019 г.

Увеличението ще струва на бюджета над 800 млн. лв. Вдигането е заради инфлацията и обещанието за по-високи доходи

11 сеп 2018

Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Това е вторият най-висок резултат в ЕС след Румъния, която запазва челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.

17 мар 2018

Бюджетният излишък намалява до 770 млн. лв. към февруари

Причината е бързият ръст на разходите заради по-високите осигуровки, пенсии и заплати

1 мар 2018

Средната заплата достига 1123 лева през декември

Увеличението през последните три месеца на 2017 г. е 10.6% на годишна база

13 фев 2018

Борисов купи недоволството на полицаите със 100 млн. лв.

Парите са за увеличение на заплатите на около 47 хил. работещи в системата на МВР

11 яну 2018

Минималната заплата ще продължи да зависи от политиците

Социалното министерство предлага механизъм за определянето й, в който има икономически и социални показатели, но последната дума за размера й отново ще е на правителството

20 ное 2017

БСК: Заради административната тежест броят на големите компании намалява

Средната заплата е нараснала със 70% за осем години

2 ное 2017

Просветното министерство оряза бюджетите на 9 европроекта

Общата сума е над 50 млн. лв. и така ведомството се надява да убеди Брюксел да размрази плащанията по научната програма

1 ное 2017

Бюджет 2018: Повече за заплати, здраве и пенсии

Държавата планира да изхарчи догодина над 39 млрд. лв., което е с 2.55 млрд. лв. повече от 2017 г.

23 окт 2017

Държавата ще похарчи 2.5 млрд. лв. повече догодина

ЕК предупреди, че ръстът на производителността на труда в България е по-бавен от този на възнагражденията

13 окт 2017

Заради санирането строителното министерство надхвърлило неправомерно бюджета си за 2016 г.

Ведомството е похарчило с 1.096 млн. лв. над планираното в бюджета му за периода

10 окт 2017

Еврофондовете не работят достатъчно добре, признава ЕК

В новия си доклад за политиката на сближаване комисията обещава да промени начина, по който се разпределят парите

9 окт 2017

Още 700 млн. лв. за заплати в публичния сектор

Средният ръст догодина ще е 10%, като 60% от сумата ще са за учители, военни и полицаи

9 окт 2017

Финансовото министерство подобри очакванията си за ръста на икономиката до 4%

Основен двигател на развитието ще бъде частното потребление

6 окт 2017

Когато си финансов министър, понякога една твоя реплика радва или плаши хиляди хора. Тази седмица Владислав Горанов демонстрира този ефект, когато някак между другото вметна на пресконференция на ГЕРБ (посветена на темата Антон Тодоров), че "пoчти всички сектори, които се финансират от бюджета, ще получат увеличение" на заплатите. Това е сериозна заявка и дори да е била направена с цел да отвлече вниманието от скандалите на деня, заслужава да бъде анализирана.

Доколкото може да се съди от думите на Горанов, а те са всичко, което имаме, преди той да внесе официално за разглеждане проектобюджета за догодина, става дума за 700 млн. лв. От Министерството на финансите уточняват, че промяната ще е средно с 10% нагоре, но ще бъде различна за отделните сектори. Колко точно души ще обхване това повишение не е съвсем ясно: общият брой на служителите на заплата от бюджета не е достъпен, но по данни на НСИ общественият сектор обхваща 681 хил. души през 2016 г. Точна разбивка на сумата също не е обявена публично все още, но министър Горанов очерта в общи линии накъде ще отиде по-голямата част от парите - към преподавателите и работещите в сектор "Сигурност". От Министерството на финансите не дадоха повече конкретика за плановете си.

Така все още не е ясно нито на какъв принцип ще се раздават тези пари, нито дали всички ще получат еднакво увеличение, нито дали вдигането на заплатите ще е свързано с искане за някакви промени в устройството или в начина на работа.

Пътят на парите

Според Горанов увеличението ще бъде различно за различните бюджетни институции. Тоест един административен служител може да получи по-малко от преподавател по математика в средно училище. Като цяло обаче средният процент ще е около 10%. Заделените средства за разходи за персонал през 2017 г. в консолидираният бюджет са в размер на 6.8 млрд. лв., като тук влизат и разноските за осигуровки. Тоест можем да предположим, че 700-те млн. лв. също ще включват осигуровките - номиналният ръст ще е 10%, докато реалният ще бъде по-нисък.Част от тези 700 млн. лв. със сигурност ще отидат за планираното повишение на минималната работна заплата - с 10.9% до 510 лв.

Друга част ще бъде в полза на полицаите на терен, които по груби сметки са около 35 хил. души. Все още се водят преговори за точната сума, но към момента промяната, която се обсъжда за служителите в системата на МВР, е 55 млн. лв. нагоре спрямо нивото от тази година, когато бюджетът на ведомството достигна 1.2 млрд. лв. Това изглежда като капка в морето, но ако се вземе предвид, че заплатите на служителите, пряко ангажирани с полицейски функции, са били около 700 млн. лв. по данни на "Капитал", 55 млн. лв. са около 8% увеличение.

Другият голям печеливш са учителите в България - при 89 хил. педагогически специалисти в публичния сектор*, за тях ще отидат около една трета от парите. Техните заплати бяха вдигнати още през есента, а това предполага и повече заделени средства за догодина. Ориентир за точната сума даде просветният министър Красимир Велчев, според когото в бюджет 2018 средствата за образование ще нараснат с 360 млн. лв. От тях 240 млн. отиват за повишенията във възнагражденията, а други 30 млн. лв. се заделят, за да покрият по-високата минимална заплата и изплащане на осигуровки. Реално това е с цел да се осъществят предизборните обещания на правителството, според които учителските заплати ще се удвоят до края на мандата.

Третото перо, по което обаче към момента има само неофициална информация, са заплатите в армията - според източници на Mediapool около 100 млн. лв. ще бъдат насочени към военните. Според експерти това са парите, с които тази година трябваше да се купуват самолети. Но тъй като покупката се отложи, средствата бяха освободени и така, в рамките на същия бюджет, който беше планиран, вместо да отидат за техника, ще бъдат пренасочени към персонала.

Откъде ще дойдат

Така излиза, че от 700 млн. лв. почти две трети са предназначени за учители, полицаи и военни. По груби сметки те са малко над 20% от всички работещи в обществения сектор. Останалите 80% ще трябва да си поделят другите 275 млн. лв. В здравеопазването например има споразумение с работещите в Спешна помощ всяка от последните две години заплатите им да се увеличават, за да достигнат средните нива в сектора. Увеличение там се очаква предимно във връзка с минималната работна заплата и заради ниските възнаграждения в сектора в психиатричната помощ и в регионалните здравни инспекции.

Тъй като не е обявявана идея да се вдига дефицита или да се взима нов дълг, както казва икономистът Георги Ангелов, най-вероятното място, откъдето ще дойдат парите за това увеличение, са по-високи приходи в бюджета. Това е изпълнима задача при ръста на икономиката, който в момента се регистрира - 3.9% през второто тримесечие. Досега повишението на приходите август 2017 спрямо август 2016 г. е 7.2%. С две думи, държавата има пари и иска да даде повече от тях на служителите си. Това не е лоша идея, стига да е свързано с подобряване на качеството на работата им. Това за съжаление Владислав Горанов не уточни.

*Точният брой на педагогическите специалисти беше изпратен на "Капитал" от Министерство на образованието и науката (МОН) в четвъртък, след редакционното приключване на броя.
Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch

Когато има фискално пространство, правителството има възможност да провежда целенасочена политика. Тоест има място да промени стимулите, докато в момент на криза е трудно да се провеждат структурни реформи. В растяща икономика, с растящи приходи и бюджети разходите могат да се насочат в определени области, за да адресират конкретни проблеми. Така например в образованието може, освен да се увеличат възнагражденията, да се изготвят програми, които да адресират липсата на млади учители. Допълнително има възможност да се предложат по-високи възнаграждения за конкретни длъжности и професии, които страдат от недостиг на персонал. Голямото предизвикателство е да се използва добрият момент, за да се разпределят допълнителни средства там, където ефектът би бил по-добра публична услуга и дългосрочен ефект за обществото под формата на по-добра конкурентоспособност на икономиката.
Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество"

Всички институции вдигнаха прогнозите си за икономическия растеж на България за тази и следващата година. Брутният вътрешен продукт ще достигне близо 106 млрд. лв., което е увеличение от 6 млрд. лв. спрямо 2017 г. Това означава, че ще нараснат и приходите на държавата, защото средно около 35-30% от БВП влиза в бюджета. Така ще има възможност едновременно както да се свие дефицитът, така и да се повишат разходите. Очевидно е, че освен за заплати ще бъдат заделени и други разходи - вероятно за инфраструктура, магистрали, но предстои да видим. Още повече - вече е избран изпълнител за тол-системата, което означава, че в някакъв момент, може би към края на 2018 или 2019 г., и тя ще започне да допринася към приходите. Догодина могат да започнат много проекти, които впоследствие да се дофинансират с парите от тол-системата. А тъй като очевидно няма да се вдига дефицитът или да се поема нов дълг, основният източник на средствата ще бъдат приходите към бюджета.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Иван Бедров ще ръководи дейността на Радио "Свободна Европа" за България 1 Иван Бедров ще ръководи дейността на Радио "Свободна Европа" за България

До края на годината ще бъдат сформирани редакциите в София и Букурещ, съобщи базираната в Прага информационна служба на САЩ

22 сеп 2018, 2054 прочитания

"Инерком" поиска КЗК да разгледа сделката с CEZ отново 5 "Инерком" поиска КЗК да разгледа сделката с CEZ отново

Гинка Върбакова ще пробва да убеди регулатора, че вече няма общо с фотоволтаиците си, макар че остава техен собственик

21 сеп 2018, 2450 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Гюлтекин Исиклар: В България настигането на доходите в ЕС става по-бавно от възможното

Макроикономистът в Citibank за региона пред "Капитал"

Няма дим без огън

Защо двама журналисти бяха задържани в полето край Радомир

Семейството с каменната мелница

"Екосем" произвежда 21 вида брашна, а най-новото им предложение е полезната вафла "Лимецка"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Офис, стани, офис, немирно!

Защо е важно да седим по-малко и да се движим повече, когато сме на работа, и как да го правим правилно и ефективно

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 22.09.2018 Прочетете