За кого се вдигат заплатите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За кого се вдигат заплатите

Според ведомството на Владислав Горанов увеличението ще бъде различно за отделните сектори.

За кого се вдигат заплатите

Държавата планира догодина да увеличи разходите за персонал със 700 млн. лв., които ще отидат предимно за учители, военни и полицаи

27676 прочитания

Според ведомството на Владислав Горанов увеличението ще бъде различно за отделните сектори.

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- Държавата планира догодина да увеличи разходите за заплати с около 10%.

- Обявените 700 млн. лв. ще отидат предимно за учители, военни и полицаи.

- Не е ясно дали увеличението е свързано с някакви реформи.

Когато си финансов министър, понякога една твоя реплика радва или плаши хиляди хора. Тази седмица Владислав Горанов демонстрира този ефект, когато някак между другото вметна на пресконференция на ГЕРБ (посветена на темата Антон Тодоров), че "пoчти всички сектори, които се финансират от бюджета, ще получат увеличение" на заплатите. Това е сериозна заявка и дори да е била направена с цел да отвлече вниманието от скандалите на деня, заслужава да бъде анализирана.

Доколкото може да се съди от думите на Горанов, а те са всичко, което имаме, преди той да внесе официално за разглеждане проектобюджета за догодина, става дума за 700 млн. лв. От Министерството на финансите уточняват, че промяната ще е средно с 10% нагоре, но ще бъде различна за отделните сектори. Колко точно души ще обхване това повишение не е съвсем ясно: общият брой на служителите на заплата от бюджета не е достъпен, но по данни на НСИ общественият сектор обхваща 681 хил. души през 2016 г. Точна разбивка на сумата също не е обявена публично все още, но министър Горанов очерта в общи линии накъде ще отиде по-голямата част от парите - към преподавателите и работещите в сектор "Сигурност". От Министерството на финансите не дадоха повече конкретика за плановете си.

Така все още не е ясно нито на какъв принцип ще се раздават тези пари, нито дали всички ще получат еднакво увеличение, нито дали вдигането на заплатите ще е свързано с искане за някакви промени в устройството или в начина на работа.

Пътят на парите

Според Горанов увеличението ще бъде различно за различните бюджетни институции. Тоест един административен служител може да получи по-малко от преподавател по математика в средно училище. Като цяло обаче средният процент ще е около 10%. Заделените средства за разходи за персонал през 2017 г. в консолидираният бюджет са в размер на 6.8 млрд. лв., като тук влизат и разноските за осигуровки. Тоест можем да предположим, че 700-те млн. лв. също ще включват осигуровките - номиналният ръст ще е 10%, докато реалният ще бъде по-нисък.

Част от тези 700 млн. лв. със сигурност ще отидат за планираното повишение на минималната работна заплата - с 10.9% до 510 лв.

Друга част ще бъде в полза на полицаите на терен, които по груби сметки са около 35 хил. души. Все още се водят преговори за точната сума, но към момента промяната, която се обсъжда за служителите в системата на МВР, е 55 млн. лв. нагоре спрямо нивото от тази година, когато бюджетът на ведомството достигна 1.2 млрд. лв. Това изглежда като капка в морето, но ако се вземе предвид, че заплатите на служителите, пряко ангажирани с полицейски функции, са били около 700 млн. лв. по данни на "Капитал", 55 млн. лв. са около 8% увеличение.

Другият голям печеливш са учителите в България - при 89 хил. педагогически специалисти в публичния сектор*, за тях ще отидат около една трета от парите. Техните заплати бяха вдигнати още през есента, а това предполага и повече заделени средства за догодина. Ориентир за точната сума даде просветният министър Красимир Велчев, според когото в бюджет 2018 средствата за образование ще нараснат с 360 млн. лв. От тях 240 млн. отиват за повишенията във възнагражденията, а други 30 млн. лв. се заделят, за да покрият по-високата минимална заплата и изплащане на осигуровки. Реално това е с цел да се осъществят предизборните обещания на правителството, според които учителските заплати ще се удвоят до края на мандата.

Третото перо, по което обаче към момента има само неофициална информация, са заплатите в армията - според източници на Mediapool около 100 млн. лв. ще бъдат насочени към военните. Според експерти това са парите, с които тази година трябваше да се купуват самолети. Но тъй като покупката се отложи, средствата бяха освободени и така, в рамките на същия бюджет, който беше планиран, вместо да отидат за техника, ще бъдат пренасочени към персонала.

Откъде ще дойдат

Така излиза, че от 700 млн. лв. почти две трети са предназначени за учители, полицаи и военни. По груби сметки те са малко над 20% от всички работещи в обществения сектор. Останалите 80% ще трябва да си поделят другите 275 млн. лв. В здравеопазването например има споразумение с работещите в Спешна помощ всяка от последните две години заплатите им да се увеличават, за да достигнат средните нива в сектора. Увеличение там се очаква предимно във връзка с минималната работна заплата и заради ниските възнаграждения в сектора в психиатричната помощ и в регионалните здравни инспекции.

Тъй като не е обявявана идея да се вдига дефицита или да се взима нов дълг, както казва икономистът Георги Ангелов, най-вероятното място, откъдето ще дойдат парите за това увеличение, са по-високи приходи в бюджета. Това е изпълнима задача при ръста на икономиката, който в момента се регистрира - 3.9% през второто тримесечие. Досега повишението на приходите август 2017 спрямо август 2016 г. е 7.2%. С две думи, държавата има пари и иска да даде повече от тях на служителите си. Това не е лоша идея, стига да е свързано с подобряване на качеството на работата им. Това за съжаление Владислав Горанов не уточни.

*Точният брой на педагогическите специалисти беше изпратен на "Капитал" от Министерство на образованието и науката (МОН) в четвъртък, след редакционното приключване на броя.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch

Когато има фискално пространство, правителството има възможност да провежда целенасочена политика. Тоест има място да промени стимулите, докато в момент на криза е трудно да се провеждат структурни реформи. В растяща икономика, с растящи приходи и бюджети разходите могат да се насочат в определени области, за да адресират конкретни проблеми. Така например в образованието може, освен да се увеличат възнагражденията, да се изготвят програми, които да адресират липсата на млади учители. Допълнително има възможност да се предложат по-високи възнаграждения за конкретни длъжности и професии, които страдат от недостиг на персонал. Голямото предизвикателство е да се използва добрият момент, за да се разпределят допълнителни средства там, където ефектът би бил по-добра публична услуга и дългосрочен ефект за обществото под формата на по-добра конкурентоспособност на икономиката.
Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество"

Всички институции вдигнаха прогнозите си за икономическия растеж на България за тази и следващата година. Брутният вътрешен продукт ще достигне близо 106 млрд. лв., което е увеличение от 6 млрд. лв. спрямо 2017 г. Това означава, че ще нараснат и приходите на държавата, защото средно около 35-30% от БВП влиза в бюджета. Така ще има възможност едновременно както да се свие дефицитът, така и да се повишат разходите. Очевидно е, че освен за заплати ще бъдат заделени и други разходи - вероятно за инфраструктура, магистрали, но предстои да видим. Още повече - вече е избран изпълнител за тол-системата, което означава, че в някакъв момент, може би към края на 2018 или 2019 г., и тя ще започне да допринася към приходите. Догодина могат да започнат много проекти, които впоследствие да се дофинансират с парите от тол-системата. А тъй като очевидно няма да се вдига дефицитът или да се поема нов дълг, основният източник на средствата ще бъдат приходите към бюджета.

Темата накратко

- Държавата планира догодина да увеличи разходите за заплати с около 10%.

- Обявените 700 млн. лв. ще отидат предимно за учители, военни и полицаи.

- Не е ясно дали увеличението е свързано с някакви реформи.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.