Гривна на ухото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гривна на ухото

Гривна на ухото

Поръчката за електронно наблюдение на арестанти и затворници е на прага да се провали. Това е проблем

13641 прочитания

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Между 544 и 1240 лева варира цената на новия, трето поколение, часовник на Apple, който беше представен преди няколко седмици. Той има GPS, wifi, gsm, bluetooth, висотомер, пулсометър и още куп други опции. 1016 лева е цената на Spartan Sport Wrist HR Baro - последната разработка спортен часовник на финландска компания Suunto, който може толкова много неща, че няма смисъл да бъдат изброявани.

Около 5320 лева на бройка е средната цена на далеч по-семплите гривни за електронно проследяване на затворници и арестанти, която Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" възнамерява да плати. Ако въобще се стигне до сключване на договор, защото тази седмица процедурата, в която спечелилата оферта е за общо 1.341 млн. лв., беше спряна заради жалба на един от участниците в нея.

Това е като цяло тъжна сага. Държавата вече десет години опитва да въведе електронно наблюдение на обвиняеми под домашен арест и предсрочно освободени затворници (за сравнение - поръчката за електронна система за трафик в цялата страна отне година и половина). Тази сага събира два сюжета - сбърканата наказателна политика и традиционно обвитите в съмнения за корупция обществени поръчки. Две теми, които в нормалните държави биха свършили там, където настоящата започва - в затвора.

Спираме, пускаме

Опитите за въвеждане на електронно наблюдение датират поне от 2009 г., когато е въведен пилотен проект с чуждо финансиране. Едва през 2016 г. е стартирана обществена поръчка за наемането на фирма, на която да бъде аутсорсната цялата услуга, какъвто е моделът в Западна Европа и САЩ.

През пролетта на същата година тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева разпореди нейното прекратяване. Това стана в т.нар. мораториум на кабинета "Борисов 2", когато бяха спрени много поръчки с обяснението, че условията са фаворизирали един изпълнител и че ще се търси европейско финансиране. Средства са осигурени по оперативна програма "Добро управление". Този фонд не допуска заплащането на услуги, а само придобиването на активи.

Поради тази причина е решено държавата да купи оборудването за мониторинг, в сградата на затворническата администрация да бъде създаден команден център, а обучени от доставчика на техниката служители на ГДИН да наблюдават арестантите и затворниците.

За какво е поръчката

Поръчката включва купуването на 200 предавателя (гривни) и приемник, който се монтира в дома на задържания под домашен арест. Комуникацията между гривната става на принципа на домашните безжични телефони - през радиочестотна връзка, а между приемника и центъра за наблюдение - през 3G/4G мрежа. Всяко излизане от обхвата, падане на батерия опит за сваляне генерира сигнал, който се подава незабавно до центъра. На второ място в поръчката са включени 50 гривни с GPS, които комуникират с централата през GSM връзка. Освен това се предвижда купуването на сървърно оборудване, софтуерни лицензи и обучение на 60 служители на ГДИН, както и настройката на 60 таблета или смартфона, които не влизат в поръчката, а ще бъдат предоставени от затворническата администрация. Прогнозната стойност е 1.755 млн. лв. с ДДС.

Подобен подход е противоречив - анализ в самото министерство е показал, че ще излезе по-скъп, тъй като оборудването остарява и реално след изтичането на гаранцията (пет години) трябва да се смени. Отделно от това в ГДИН и в момента има недостиг на кадри, а за наблюдението ще трябва да бъдат наети нови.

Оферти подават три участника - "ВИП секюрити" (които преди година придобиха българския охранителен бизнес на световната фирма G4S, която е сред лидерите на пазара за електронен мониторинг), "Контракс" и консорциумът "Суперком Абати" (виж повече за консорциума в карето).

"Контракс" са отстранени заради нередовности в офертата и "Суперком Абати" (с оферта 1.117 млн. лв.) печели срещу "ВИП секюрити" (1.45 млн. лв.) заради по-ниската предложена цена.

Кой е победителят

В консорциума "Суперком Абати" влизат две чуждестранни и едно българско дружество. Основният партньор е израелската фирма SuperCom, която има и офиси в Ню Йорк. От сайта и става ясно, че фирмата (която от 2007 до 2013 г. се е казвала Vuance Ltd.) изпълнявала поръчки за различни документи в Етиопия, Еквадор, Панама, Молдова, Занзибар и Танзания. От отчетите на компанията става ясно, че договори, сключени с правителствата на Словакия и Украйна, са завършили със съдебни спорове. Тази година SuperCom е сключила договори за електронно наблюдение на правонарушители в Дания и Чехия.

Втората фирма в консорциума - ALC, е дъщерно дружество на SuperCom и е сред големите играчи на пазара за е-мониторинг в САЩ.

Българската фирма "Абати", която е третият участник в консорциума, е често срещан играч в обществените поръчки през последните седем години. Тогава фирмата, която няколко източника в бранша свързаха с друг голям играч - "Сиела", печели договор с Института по история на БАН за изработването на исторически филм, сайт и каталог, а през следващите години се е специализирала в изработването на различни информационни системи.

Къде е проблемът

В офертата на консорциума има няколко проблема. Пред ГДИН "Суперком Абати" е декларирал, че GPS гривните, които предлага, са с точност 2.5 метра и получава максимален брой точки. В проучване на пазара на устройства за електронен мониторинг от 2016 г., поръчано от Службата за съдебни програми към американското правосъдно министерство и извършено от института Johns Hopkins, е записано, че въпросното устройство може да гарантира точност от 95% до 10 метра. Освен това от същия документ се вижда, че доставчикът на GPS гривните Satellite tracking of people LLC не ги продава (за каквато е поръчката на българските власти), а само ги отдава на лизинг. Нито от Satellite tracking of people, нито от SuperCom или от "Абати" отговориха на въпросите на "Капитал" за тези разминавания.

Другият въпрос е за ценообразуването. Постигнатата цена от 1.3 млн. лв. с ДДС е за срок от пет години (колкото е технологичният живот и поддръжката на устройствата) за наблюдение на 250 лица. Към тази сума трябва да прибавим разходите за заплати на 60 служители от ГДИН, които ще се занимават със системата, които за пет години възлизат на около 6.48 млн. лв., и отделно 60 таблета или смартфона, които тепърва ще трябва да се купуват. Така общата сума за наблюдаването на 250 обвиняеми или осъдени за пет години е 7.831 млн. лв., което прави по 17 лева на ден на наблюдаван. От проучването на Johns Hopkins става ясно, че подизпълнителят на "Суперком Абати", който ще осигури по-скъпите GPS гривни, продава услугата си на цена 3.5-4.5 долара (5.78-7.43 лв.) на ден на наблюдаван. Сметка, която показва до каква степен е далновидно решението екипировката да се купи, а не да се плаща за услуга.

И друго сравнение - от прессъобщението, публикувано след подписването на договора на SuperCom с чешкото правосъдно министерство, става ясно, че постигнатата цена там е 3.7 млн. долара (6.1 млн. лв.), срокът на договора е шест години, а броят на наблюдаваните може да достигне 2500. В съобщението се казва, че по-голямата част от този разход е за купуване на оборудването, т.е. моделът, застъпен в Чехия, е като този в България (чешките власти не отговориха на запитването на "Капитал"). Груба сметка показва, че при постигнатата цена едно устройство там излиза 2444 лв. (6.1 млн. лв. за 2500 наблюдавани), а в България 5320 лв. (1.3 млн. лв. за 250 наблюдавани). Дори от тази сметка да извадим изграждането на сървърите в центъра за наблюдение (конфигурацията, която "Абати" предлага, струва не повече от 70 хил. лв.), разликата продължава да бъде впечатляваща.

Защо е важно

От ГДИН отказаха да отговорят на въпросите на "Капитал", свързани с цените, тъй като засягат информация, която "се съдържа в ценовото предложение на участника, избран за изпълнител на поръчката и на този етап от процедуратa" нямат "нормативно вменено задължение да я публикуват в профила на купувача". Адвокат Ирена Георгиева, която е пълномощник и лице за контакт на консорциум "Суперком Абати България", заяви, че тъй като към момента процедурата по възлагане на обществената поръчка все още не е приключила, нямат право да коментират каквото и да е. "Също така молим да имате предвид, че част от отправените въпроси засягат конфиденциални споразумения между партньорите в консорциума, както и между други заинтересовани страни, и по тази причина всички публични изявления следва да бъдат от името на консорциума като цяло", казва още адв. Георгиева.

Въвеждането на електронните гривни ще се отложи с още една година, ако поръчката бъде отменена. Ако жалбата бъде отхвърлена, след няколко месеца ще се сключи силно противоречив договор. А това е проблем, защото от дистанционния мониторинг има много голям смисъл - той пести пари (храна, охрана, отопление, вода за ненужни затворници) и намалява рецидива, защото подобни гъвкави мерки често са много по-ефективни от затварянето зад решетки.

Пет плюса на гривните

1. Решават проблема с пълната невъзможност на правоохранителните институции да контролират мярката домашен арест, което има две последствия - изчезнали домашни арестанти и съд, който задържа под стража от страх, че някой може да избяга.

2. Помагат за решаването на проблема с условията в затворите, които въпреки ремонтите през последните няколко години продължават да са проблемни заради тяхната пренаселеност.

3. Позволяват много по-гъвкава работа със затворниците с оглед тяхната реинтеграция - по-чести отпуски, по-често използване на условното предсрочно освобождаване и т.н.

4. Правят възможно налагането на пробационната мярка (наказание, което е алтернатива на затвора) "ограничаване на свободното придвижване", която предвижда забраната за посещения например на райони и заведения, напускане на жилището след 20:00 вечерта и т.н.

5. Електронното наблюдение може да се използва и при налагането на ограничителни мерки като тези по закона за домашното насилие, които МВР също не може да изпълнява.

Между 544 и 1240 лева варира цената на новия, трето поколение, часовник на Apple, който беше представен преди няколко седмици. Той има GPS, wifi, gsm, bluetooth, висотомер, пулсометър и още куп други опции. 1016 лева е цената на Spartan Sport Wrist HR Baro - последната разработка спортен часовник на финландска компания Suunto, който може толкова много неща, че няма смисъл да бъдат изброявани.

Около 5320 лева на бройка е средната цена на далеч по-семплите гривни за електронно проследяване на затворници и арестанти, която Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" възнамерява да плати. Ако въобще се стигне до сключване на договор, защото тази седмица процедурата, в която спечелилата оферта е за общо 1.341 млн. лв., беше спряна заради жалба на един от участниците в нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Вие идиоти ли сте или да? Колко ли щеше да е цената на чесовника на Епъл ако на година продаваха по няколко хиляди бройки?

 • 2
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Няма кво,при герб всичко живо краде. Държавта се дои здраво.А,някой колеги овчолизачобгманчокамибастуни, не спират да ни говорят колко лош бил Костов.

 • 3
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Такива гривни трябваше да се сложат на тези които умишлено ги пуснаха да избягат в чужбина от правосъдието.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK