Асен Йорданов: Усещам зародиша на нетърпимостта в обществото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Асен Йорданов: Усещам зародиша на нетърпимостта в обществото

Личен архив

Асен Йорданов: Усещам зародиша на нетърпимостта в обществото

Собственикът на сайта "Биволъ" пред "Капитал"

22420 прочитания

Личен архив

© Личен архив


По темата за медии, свобода и политически натиск "Капитал" разговаря със собственика на сайта "Биволъ" Асен Йорданов

Защо се стигна до това положение с медиите в България?

Това е процес. Това не е прецедент. В момента виждаме резултатите на процеса. Но той продължава вече поне 10 години. В него се установява пълен контрол, политически, но и олигархичен, тоест икономически. Процес на пропадане на България в критериите за медийна свобода.

Парадоксът е, че влизайки в ЕС, България се срина близо 70 места надолу по свобода на словото. След като преминахме в ЕС бяхме на едно прилично 36-то място, а сега сме на 109-то, миналата година бяхме на 113-то. Това показва, че фактически членството ни в ЕС се съпътства с тотален провал в един от основните желони на свободното общество. Никой не реагира до момента срещу това или реакциите са много спорадични, инцидентни, несъществени.

Свидетели сме на едно срастване между монополизирането на медийното пространство в България и политическата власт. Което означава, че политическата власт поощрява подобна медийна политика. Прецедентът със създаването на новата медийна империя на Делян Пеевски (депутат от ДПС - бел. ред.) с парите на КТБ, което е изследвано, доказано от "Биволъ". То започна през 2007-ма година. Тази медийна империя днес притежава близо 80% от медиите в България.

Това, което се случва не бива да ни изненадва. Тази амбиция на политическата власт да контролира медиите е една от основните презумции, с която взимат властта. Те дори не се свенят, да изявяват напряко, че медиите би трябвало да обслужват властта в страната. Ние с това се сблъскваме от много години насам. Факта, че никой не тръгна да реагира срещу издевателствата над "Биволъ" - това не ме учудва. Но когато излезем със сериозни разследвания и когато излезнат хора с ранга на министри, депутати, дори премиер и главен прокурор да заявяват публично, че разследванията на "Биволъ" трябва да престанат, защото клатели страната... Това какво означава? Това е директна декларация, че медиите трябва да слушат и да обслужват властта в страната, а не да изнасят истината. Изнасянето на истината представлява едва ли не заплаха за сигурността на страната. Което е абсурд разбира се.

Ще кажа нещо за първи път пред вашата трибуна, нещо, което не се знае. Направени са опити от властта в страната за посегателство върху сървърите на Бивол, които се намират в чужбина. Официално прокуратурата на България е започната процедура чрез Eurojust, която е европейска институция, за европейско правосъдие. Целта е да може да се влезе в сървърите на нашата медия, които са във Франция. Ние имаме и в Германия, но акцията е основно за френските ни сървъри. Идеята е да се сложи ръка върху нашите сървъри. Това какво ви говори? И това е във връзка с т.нар. случай "Яневагейт" - записите, които публикувахме и показваха състоянието на съдебната система.

Имаше образувано дело, Димитър Францишек мисля, че се казваше, ако не се лъжа, ние сме ходили да даваме показания, трябва да си прегледам записките, за да проверя, как се казваше точно, но той е един от т.нар. спец прокурорите на Цацаров. Те не разглеждаха случая по същество (Яневагейт), тоест какво се обсъжда в записите, а откъде са дошли записите. И по този повод са отворили процедура, чрез Eurojust, да имат достъп до съвърите на Бивол. Това не е цензура, а пряка репресия срещу една медия. Представете си прокуратурата да дойде, заедно с ДАНС и ГДБОП и да сложи ръка с разпореждания, за да вземат всичко - работните файлове, източниците на информация, всичко съвършено всичко. За това става въпрос.

Какво да се прави?

Това е режим срещу който в момента няма съпротива. Въпреки това, според мен, те нямат бъдеще. Защото България реално погледнато е 5 млн. души и продължаваме да се стапяме. ЕС е 500 млн души. Хората в ЕС, в нормалните държави, където има критерии, където има здрава ценностна система и демокрация са наясно, какво се случва в страната. Неслучайно има няколко дебати и дискусии в ЕП, за свободата на словото и състоянието на медийната среда в България. Неслучайно има много доклади и анализи направени, репортажи и анализи на "Репортери без граници", "Фрийдъм хаус", отразяващи реално ситуацията в страната, тоест, нормалният свят е наясно с това което се случва с България и какво е положението тук.

България ще пропада в класацията за медийна свобода дотогава, докато не се срещне обществена съпротива вътре в страната. Ние не живеем в свят в който по-силния налага на по-слабия някакъв модел на обществено развитие. Тоест ние трябва да се избавим от болшевишкото мислене, че ще дойдат някакви държави, политици, ще размахат пръст на българсктие и ще кажат "Я да не прайте така, марш в ъгъла, така ще правите!"

Няма да стане това нещо.

Демокрацията изисква, самото общество да бъде коректив на собственото си развитие, на собствената си съдба. Нашата мисия е точно обратното - да не чакаме.

Противоречите си. От една страна пропадаме в ранглистата на страните за свобода на словото през последните 10 години, от друга ЕС ни действа благотворно. Как се комбинират тези данни с вашето твърдение?

В момента може и да е невидимо, но състоянието се обръща, тяхната лодка се обръща, защото пробойната е голяма и се обръща с общественото мнение на страната. Хората вече ги познават. Преди 10 години ние бяхме в по-добра ситуация на свобода на словото, но хората не ги познаваха. Хората не знаеха, хората не им бяха различили лицата. Сега в опита си, те да задържат цялата тази престъпна система, на този режим, те се дефинират, те се легитимират, излизат на светло, хората ги познават и знаят кои са те, че ги различават, вече има мнение срещу тях.

В момента ние вървим надолу по отношение на медийна свобода докато аз твърдя, че в дългосрочен план нещата ще доведат до падане на цялата тази система. Това е парадокс, но ние просто вървим към момента и то усилено, в който общественото мнение в страната ще стигне до точката от която няма да има повече никаква търпимост.

Това ваше впечатление не е ли родено от една малка група в обществото, която е просто по-активна в интернет и социалните мрежи?

Не, аз съм много скептичен човек. Определян съм като враг на тази система, бих казал че съм в немилост. И то от години. И самият аз съм по този начин барометър на обществените настроения. Когато човек е в немилост, по себе си може да усетя тази промяна в общественото настроение. Аз усещам зародиша на нетърпимостта. Усещам изчерпването на целия този начин на политическо моделиране и инжинерство в България, което съществува през последните 27 години. Обществото достига до осмисляне на своята ценностна система. И това се забелязва както сред млади, така и сред по-възрастни.

Когато се стигне до крайна степен на фрустрация и безизходица, тогава съзнанието, разумът търси изход, изкупление. Минава през някаква форма на катарзис и преосмисля цялата си ценностна система. Този процес в България е вече тръгнал.

А нашата роля на медиите е хората да знаят кои са тези и кой е този - кои са хората, които определят съдбите на хората и нацията. Кои са тези хора и че те не са достойни хора. На тези личности трябва да се въздаде справедливост за унищожените периспективи пред тази страна и пред тази нация.

По темата за медии, свобода и политически натиск "Капитал" разговаря със собственика на сайта "Биволъ" Асен Йорданов


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Йорданов,не се предавай!

 • 2
  lubka2 avatar :-|
  Карамазова

  Братът на Недялко от ПИК се прави на революционер. Важното е да има достатъчно балами, които да се връзват на поредния подкупен парашутист.

 • 3
  user1980 avatar :-|
  гарата

  С влизането в ЕС се появиха еврофондовете - една голяма причина за корпупция и овладяване на медии.

 • 4
  stenli1 avatar :-?
  stenli1

  И Асен Йорданво смята, че вече сме се СТОПИЛИ на 5 млн. жители в България.
  Това е най-голямата НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА

 • 5
  igla avatar :-P
  Smoke and mirrors

  "Преди 10 години ние бяхме в по-добра ситуация на свобода на словото, но хората не ги познаваха. Хората не знаеха, хората не им бяха различили лицата. Сега в опита си, те да задържат цялата тази престъпна система, на този режим, те се дефинират, те се легитимират, излизат на светло, хората ги познават и знаят кои са те, че ги различават, вече има мнение срещу тях...А нашата роля на медиите е хората да знаят кои са тези и кой е този - кои са хората, които определят съдбите на хората и нацията. Кои са тези хора и че те не са достойни хора. На тези личности трябва да се въздаде справедливост за унищожените пер()спективи пред тази страна и пред тази нация."

  И как се "въздава справедливост" над "личности", ДРУГАРЮ? И като си смел, но справедлив, защо заплашваш "недостойните" чрез гатанки, а не вземеш да изплюеш камъчето? Нещо за номенклатурното минало и доносничеството на Н. Йорданов да кажеш, освен че трябва да ни насочиш какво ще правим след като въздадем справедливостта, хахах... Кой "достоен" предлагаш да ни управлява?
  Какво беше, татко ти такъв-онакъв, но поне синовете му сте се осигурили отвсякъде - единият цапа, другият брише и тъй си живуркате дружно и.. измамно за всички, които са били тъпи да ви четат и вЕрват.
  А верно ли е, че мамата на др. Пеевски ти е била шефка в Телеграф?

 • 7
  nixon72 avatar :-P
  nixon72

  До коментар [#2] от "Карамазова":

  Алооо, Беновска!! Що не вземеш да си смениш профила - много очевидно стана вече. Толкова ли е смъкнал заплатите #Дебелият в Кинжал 3, че ти се налага да дозаработваш като трол?! Лоша, лоша работа, значи...

 • 8
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Респект за "Капитал" за това интервю. По-често трябва да давате гласност на БИВОЛЪ, тези смели и достойни хора имат още много да кажат - и то все неща, по които другите не смеят да коментират. В това число и вие дори.

  Ще добавя и един щрих към казаното от Асен относно атаката на цацаратурата срещу сървърите на сайта в чужбина. Това също се знае от малцина - а трябва да се знае от повече хора! Наскоро Държавна Агенция Разузнаване (разбирай: #Делян) е организирала комплексна акция във Франция с цел кражба на физически и дигитални материали, използвани за разследвания на БИВОЛЪ. В нарушение на един куп френски закони. Нагло, нали? Тези хора са готови дори и на това. Въпреки огромния риск от международен дипломатически скандал. Това показва, че са доста изнервени.

  Хайде да помислим, какво ли би станало, ако поне едно от мекеретата участвали в тази акция, бъде заловено от френската полиция? Как тогава ще обяснят Цвъкон Ушеф, Гранд Сотирът и другите "опоркаджии", че и това е фалшива новина, соросоиден заговор и н'ам си още к'во? А?! Как?!?

 • 9
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Браво на Асен! Всички неПеевски медии трябва да зареват в един глас като "Бивол" и тогава може да стъписаме Злото с 80% корупционна собственост върху медиите у нас. Успех, Асене, нека все повече граждани и медии следват твоя път! Нашият път към истинска демокрация - свободата на изразяване е превръщане на обществената справедливост в култ за демокрацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.