🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Системата за сигурност е сред най-закъснелите задачи от ремонта на НДК

Въпреки това реконструкцията на сградата ще приключи навреме за председателството, увери ръководството

Зала 3 е основният фокус на ремонта на НДК, защото тук ще се провеждат повечето официални събития по време на председателството. На снимката: залата през февруари 2017г
Зала 3 е основният фокус на ремонта на НДК, защото тук ще се провеждат повечето официални събития по време на председателството. На снимката: залата през февруари 2017г
Зала 3 е основният фокус на ремонта на НДК, защото тук ще се провеждат повечето официални събития по време на председателството. На снимката: залата през февруари 2017г    ©  Цветелина Белутова
Зала 3 е основният фокус на ремонта на НДК, защото тук ще се провеждат повечето официални събития по време на председателството. На снимката: залата през февруари 2017г    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подмяната на мокета и плочките в Националния дворец на културата (НДК) върви по план, бюрата и столовете за Зала 3 трябва да бъдат доставени след седмица и за момента няма притеснения за изграждането на "глобална система за сигурност", която да осигури безопасността на делегатите по време на българското председателство на Съвета на ЕС. С тези послания настоящият директор на НДК Ангел Митев отчете свършеното по ремонта на сградата един месец преди крайния срок и два месеца преди София да поеме европредседателството.

Как върви усвояването на средствата

За малко повече от година НДК получи общо 45 млн. лв. от Министерския съвет за ремонта. По думите на Ангел Митев до момента 20 млн. лв. от тях са платени на строителната фирма, а останалите средства са в "специална сметка". "Обновени са таванът, преводаческите кабини, двойният под, където се намират телекомуникациите, мокетът, който може по всяко време да се демонтира при различни събития", отчете във вторник директорът на НДК.

Ремонтът за председателството на Съвета на ЕС не засяга цялата сграда, а е фокусиран именно в Зала 3 и залите 7, 8, 9 и 10, които се намират между петия и седмия етаж на НДК.

Всички отпуснати от държавата пари отиват при "Галчев инженеринг", които първоначално спечелиха обществената поръчка за ремонт на сградата на стойност от 16.5 млн. лв. без ДДС през лятото на 2016 г. Преди месец фирмата получи без търг и задачата да изгради "единна хомогенна система за сигурност" за 10 млн. лв. без ДДС поради липса на време за организиране на нова обществена поръчка. На 15 септември НДК е подписала и допълнително споразумение към договора с "Галчев инженеринг" за ремонт на сградата за още 3.3 млн. лв. без ДДС за непредвидени дейности около ремонта.

Официално зад проекта за ремонт на НДК стои арх. Любомир Станиславов. За няколкото месеца на реконструкцията обаче така и не беше представен цялостен архитектурен проект. Вместо това строителните фирми в обществената поръчка се състезаваха с предложени цени за предварително подаден от НДК списък с количества материали - гранитогрес, мокети, стенни панели, фаянс, мивки, батерии и пр.

Системата за сигурност - със закъснение

Администрацията на Съвета на ЕС вече е направила първа проверка на обновяването на НДК - на ремонта на преводаческите кабини, обясни Ангел Митев. Въпреки че оригиналните помещения за преводачи бяха включени в обхвата на ремонта, само осем от тях ще бъдат използвани по време на срещите за председателството, защото останалите не отговарят на изискванията на европейската институция. Вместо това ще бъдат поставени 20 преместваеми преводачески кабини.

Системата за сигурност е сред най-закъснелите задачи по ремонта на сградата. По думите на Митев поставянето й вече е започнало. "Залата може да функционира без проблем и без нея, но ние нямаме притеснения, че ще ни се наложи такава ситуация, защото вярваме, че всичко ще е наред", коментира обаче той. "До 15 ноември е срокът на договора, след това имаме един месец, в който да извършим изпитания на системите, да подготвим и изчистим сградата", коментира изпълнителният директор на НДК.

Все още няма коментари
Нов коментар