Правосъдното министерство предлага борба с корупцията да има и в частния сектор

Промени в НК може за първи път да инкриминират търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Министерството на правосъдието предлага да се разшири кръгът на хората, които могат да бъдат наказвани за корупция. С промени в Наказателния кодекс (НК), които са публикувани за обществено обсъждане, се разширява обхватът на понятието "длъжностно лице". Предложението е качеството да бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа, или работа при обединение от търговци или друга публична функция, предвиждат предложенията. Ако те бъдат включени в понятието "длъжностно лице" в НК, ще се разшири кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за т.нар. корупционни престъпления.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  В държава с работеща и отчетна прокуратура това е принципно добра идея. Т.е. корупцията трябва да се гони навсякъде – вкл. и в частния сектор. Но... и тук идва дебелото НО. В България имаме цацаратура, която отговаря единствено и само на себе си и пред себе си. Начело с Главния. Който се отчита само пред прокурорската колегия – и то, само след като изключат камерите. И то – само когато #ТОЙ поиска. Ако въобще поиска. Справка: #ЦУМГЕЙТ. Преведено на местен език, това ново законотворчество ще означава едно-единствено нещо: още-и-още власт в ръцете на Главния Сотир. И на неговите клонинги.

  Представете си сега следния сценарий – базиран на истински случай (и то не един). Една частна фирма в даден момент почва нещо много да печели, или става апетитна с нещо друго на "наш'те хора". Та тези мили хора отиват при някой продажен цървул от районна/градска/и т.н. прокуратури, бутват му едни 10-20 бона и го молят най-учтиво да изфабрикува обвинение в корупция срещу изпълнителния директор. Сега, обвинение в ОПГ (справка: Емко, Дунарит и т.н.) не винаги може да се изфабрикува, дори и от най-виртуозните зли мозъци в цацаратурата. Но нещо така, по корупцийката, може винаги да се спретне – я осигуровки за 1000 лева, я някоя друга такава простотия. Та като се спретне, това вече разчиства пътя за нов изпълнителен директор, който вече ще е правилният човек, спуснат от правилните хора. И източването ще може ударно да започне. Вампирското засмукване на нещо, изградено от хора с талант - от хора без такъв. За пореден път. А за цацаратурата - процент! Според ранга на прокурора и сложността на задачата, разбира се.

  На фона на което, Цвъца Гуцева "помолила" НС да попромени леко ЗСВ. В същото време, предлага обаче и тази тук поправка. Т.е. с едната ръка уж взима (ако вземе), но с другата дава още власт на Великия Везир-Цацир. За да не се сърди #ТОЙ, да не я помисли за нещо про-западна, или нещо по-лошо. Амин.

 • 2
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Логично е. Вече осъдихме всички корумпирани държавни служители. Вече е време да се раздаде справедливост и в частния сектор.

  Само не знам дали хищните акули от лошия частен сектор няма много да бият политиците по затворите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата