Жените в европейската власт: Далече от равнопоставеността
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жените в европейската власт: Далече от равнопоставеността

Reuters

Жените в европейската власт: Далече от равнопоставеността

Делът на жените във властта в България е близо до средното за Европа, но далече от 40-процентната цел

32592 прочитания

Reuters

© Reuters


Съдебната власт е най-феминизирана в България, а страната е първа в Европа по дял на жените съдии - почти 77%.

Европейските държави все още се борят с променлив успех да постигнат баланс между половете в публичния сектор и властта, сочи общият извод от нов доклад на Съвета на Европа, посветен на темата. Той изследва прогреса на 46 европейски държави през 2016 г. спрямо поставената през 2003 г. от Комитета на министрите на Съвета на Европа цел - поне 40% жени да участват в различните аспекти на властта, политическия и публичния живот.

Изводът, който може да се направи от данните за България, е, че по повечето показатели тя е под 40-процентната цел, но пък около средноевропейските стойности. Откроява се съдебната система, където се наблюдава феминизация.

Общите изводи от доклада

Само 2 от 46 държави - Финландия и Швеция, са постигнали 40-процентния минимум за участие на жени в парламентите си (или в долната камара на парламента за страните, в които има двустепенна система) при средно за Европа е 25.6%.

Никоя от държавите не е постигнала целта от минимум 40% жени в горната камара на парламента (за страните, които имат второ ниво в законодателния орган).

Само 17% от управляващите (президент, премиер и министри), както и от ръководителите на местната власт са жени.

Една трета от съдиите във висшите съдилища са жени, в конституционните съдилища те са 26%, а в управителните органи на съдебната власт - 28%.

Най-малко са жените посланици - едва 13% от всички през 2016 г.

Жените в публичната власт в България

Само 12% от правителствата в Европа се оглавяват от жени, а делът на жените министри и заместник-министри е средно 22%. Първенци в категорията са Швеция (59%), следвана от Франция (49%) и Словения (43%). България не е подала официални данни за жените в правителството през 2016 г., но проверка в състава на кабинета тогава (Борисов 2) показва, че в началото на годината жените на министерски постове са една трета от всички, а в края на годината надхвърлят 40% заради промени в правителството и намаляване на броя на министрите.

През 2008 г. делът на жените в българския парламент е малко над една пета - около средно за Европа. Но докато този дял средно за Европа расте до 25%, в България спада до 18.8% през 2016 г. По-добре са представени жените в ръководствата на парламентарните комисии.

Много нисък е делът на жените кметове, макар че тенденцията е към увеличение - 6.9% през 2008 г. срещу 12.8% през 2016 г. при средно за Европа 13%. Наличните данни за пола на общинските съветници са единствено за 2008 г. и сочат, че 26.2% от тях са били жени, колкото е и средното за Европа.

България е в групата на държавите (общо 11), в които няма законова или доброволно определена квота и правило за паритет на двата пола в политическите партии. В тази група са още Андора, Азербайджан, Финландия, Унгария, Латвия, Малта, Монако, Холандия, Русия и Словакия.

Съвсем различна е ситуацията във висшите съдилища, където 76.9% от съдиите са жени през 2016 г. при 33% средно за Европа. България е една от 4-те държави, при които се наблюдава значителна феминизация в тази професия, като другите три страни с над 60% жени във висшите си съдилища са Латвия, Люксембург и Черна гора. Утроило се е женското присъствие в Конституционния съд на страната ни - от 16.7% през 2008 г. до 41.7% през 2016 г. (при средно 26% за Европа). През 2016 г. държавата отчита и че 50% от членовете на Висшия съдебен съвет са жени при средно 28% в Европа.

Както и в цяла Европа, най-лошо е разпределението на половете при посланиците. Едва 6.5% от тях са били жени през 2008 г., а през 2016 г. делът им е нараснал до 17.3%, което е над средното за Европа, но далече от 40-процентната цел.

Съдебната власт е най-феминизирана в България, а страната е първа в Европа по дял на жените съдии - почти 77%.

Европейските държави все още се борят с променлив успех да постигнат баланс между половете в публичния сектор и властта, сочи общият извод от нов доклад на Съвета на Европа, посветен на темата. Той изследва прогреса на 46 европейски държави през 2016 г. спрямо поставената през 2003 г. от Комитета на министрите на Съвета на Европа цел - поне 40% жени да участват в различните аспекти на властта, политическия и публичния живот.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Задължително 50% мъже стюарди по самолетите и 50% маникюристи трябва да има! По закон! И да им се плащат същите заплати!

 • 2
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  Преди няколко години еврокомисар Вивиан Рединг поде инициатива за засилване ролята на жените в компаниите, имаше и резолюция на ЕП в тази връзка. Имаше даже законодателни предложения за квоти на жените в надзорните/управителните съвети на компаниите. Струва ми се предозиране, защото когато става дума за организация и контрол, важен е професионализмът и др. необх. качества, които не зависят от пола на заемащия длъжността.

 • 3
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  "България е под 40-процентната цел, но пък около средноевропейските стойности. Откроява се съдебната система, където се наблюдава феминизация"....... Добре, че бяхме 50г. Комунизъм при който жената по закон беше равнопоставена в всички Области.,.,

 • 4
  szx25536134 avatar :-|
  szx25536134

  Е колко още калинки искате във властта? По мои наблюдения само 10% от жените реално притежават качества и умения за позициите си. Ако са толкова кадърни защо не се реализират в частния сектор? Тоест, в предприемачеството имам предвид, а не в кариерното изкачване. Там пак ли нещо им пречи, защото това е вече свободния пазар и ако са кадърни ще минат и 50%, може и 90% да стигнат. Нещо ги нема там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK