Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 18 окт 2017, 18:18, 43824 прочитания

Магистрат в поземлена нужда

Какво стои зад сделките, сключвани от кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Какво показа изборът на председател на ВАС

За съдийското самоуправление и неизяснените имотни въпроси

19 окт 2017

ВСС и изборът на председател на ВАС – Епизод 2

Каква преценка трябва да направи ВСС в един от най-важните избори както за съдебната власт, така и за управлението на държавата

11 окт 2017

ВСС чака обнародване на президентския указ за Чолаков, макар че той вече е в сила

Съдържанието на указа ще остане в тайна до публикуването му в "Държавен вестник"

5 окт 2017

Президентът Румен Радев отказа да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

Топката е върната към новия Висш съдебен съвет, който трябва да реши дали да започне процедурата отново

4 окт 2017

Президентът ще върне избора на председател на ВАС с очакване новият ВСС да го легитимира

Девет гласа в новия ВСС са достатъчни, за да елиминират избора на Чолаков

2 окт 2017
"Не виждам никакъв проблем в това, че към този момент аз съм сключил тези договори, като считам, че не съм нарушил нито морална, нито законова норма при сключването им" - така преди месец кандидатът за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни пред Висшия съдебен съвет (ВСС) серията от имотни сделки, сключени от него през 2011 г. Обяснението явно беше достатъчно на членовете на съвета, тъй като 20 от тях гласуваха за него.

В четвъртък новият състав на ВСС ще трябва да реши дали да потвърди кандидатурата на Чолаков за ключовия пост, след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаването му.

Миналата седмица мнозинството в съвета реши гласуването да бъде тази седмица, а Чолаков да бъде изслушан от пленума на съвета. Въпреки че въпросът за сделките му в Балчик беше поставен преди месец, той не получи адекватен отговор и продължава да виси. Проверка на "Капитал" показа, че зад имотния сюжет прозират факти, които не представят в съвсем безупречна светлина вероятния бъдещ председател на ВАС.

Под килима

Седмица преди избора на Георги Чолаков в няколко сайта, които не са известни с критичното си отношение към ВСС, се появи идентична дописка, в която се изнасяше информация за серия сключени от него сделки. След няколко часа информацията беше свалена. От Имотния регистър се виждаше, че през 2011 г. новозагорският бизнесмен Илиян Петков цедира на Георги Чолаков десет свои предварителни договора, по които предмет са земеделски земи около Балчик с обща площ от 90 декара. Пред "Капитал" Петков обясни, че е искал да инвестира в земеделски земи, но се отказал и ги предложил на Чолаков, който ги взел. В писмо до медиите Чолаков обясни, че става дума за прихващане на вземане, което имал към Илиян Петков.По време на изслушването му на 11 септември Георги Чолаков беше попитан единствено защо не е декларирал тези вземания, на което той отговори, че го е направил (те действително присъстват в декларацията, която подава през 2013 г. пред Сметната палата). Нито членовете на ВСС, нито която и да било друга институция се поинтересуваха от тези договори.

Междувременно в Етичната комисия към съдийската колегия на ВСС пристига сигнал от гражданин, в който се изнася информация, свързана с тези договори. Комисията, в която мнозинство имат членове на съвета, подкрепили Чолаков, взима решение да не разглежда сигнала, тъй като Чолаков е отговорил по време на изслушването. Освен това членовете на комисията взимат решение да поискат от полицията информация за адресната регистрация на жалбоподателя, като от протокола не става ясно защо им трябва.

Всъщност зад сделките със земеделските земи протича сюжет, който е в стила на друг, който няколко съдии от ВАС произведоха преди десетина години. Тогава стана ясно, че роднини на съдиите от ВАС са получили отстъпени права на строеж в Приморско, декларирайки, че са лица в крайна жилищна нужда. По сходен начин започва и историята със земите, на които Георги Чолаков ще стане собственик през 2020 г.

Игра с крайно нуждаещи се

С десет свои решения, взети от октомври 2010 г. до февруари 2011 г., поземлената комисия в Балчик оземлява десетина семейства от село Ляхово и от Балчик. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи "безимотни и малоимотни граждани се оземляват от общинската служба по земеделие със земи от държавния и общинския поземлен фонд чрез прехвърляне на правото на собственост или отдаване под наем".

В случая става дума за наистина нуждаещи се хора. За това разказаха жители на Ляхово, с които "Капитал" разговаря. Повечето от тях работят в мина Оброчище (един от тях загива при инцидент в мината през 2016 г.). В края на 2010 и началото на 2011 г. те получават общо 91.9 дка земеделска земя.

През следващите няколко месеца крайно нуждаещите се посещават кантората на нотариус Георги Чолаков. Те отиват там с приятеля на Чолаков - Илиян Петков, за да учредят договорна ипотека върху получените няколко месеца по-рано имоти. Тя следва от сключени същия ден предварителни договори за продажба на земите от оземлените на Петков. Договорите са с падеж края на 2020, когато имотите трябва да бъдат прехвърлени, а ако това не се случи, продавачите трябва да изплатят на Петков обезщетение, което по десетте договора е общо малко над 50 хил. лв. Според данни на сайта imot.bg към днешна дата средната цена на декар в този район е 3430 евро, т.е. стойността на предоставените от държавата имоти възлиза на 304 хил. евро.

На 30 декември 2011 г. Илиян Петков цедира на Георги Чолаков вземанията по десетте предварителни договора, сключени с крайно нуждаещите се същата година, като по този начин погасява заем, който има към него.

През февруари 2016 г. Чолаков сключва директно такъв предварителен договор със семейство от Балчик, което се задължава до 5 ноември 2020 г. да му прехвърли 15 дка земеделски земи край Балчик, за които той плаща 7.5 хил. лв. Отново е учредена договорна ипотека. От нотариалния акт се вижда, че продавачите са доказали собствеността си отново със заповед на поземлената комисия.

При сключването на този договор Чолаков е съдия във ВАС. Той не присъства на сделката, а негов пълномощник е Стоян Георгиев, който няколко месеца по-рано е избран за общински съветник в Балчик. Доколко е уместно действащ магистрат да упълномощава действащ политик е друга тема. Проверка на "Капитал" показа, че ВАС се е произнасял по дела, по които страна е община Балчик, като поне по едно от тях Георги Чолаков е влизал в съдебния състав.

Единственото логично обяснение за цялата тази сложна (и най-малкото скъпа заради таксите) операция е просто. Законът забранява на оземлените крайно нуждаещи се да се разпореждат с имотите в срок от 10 години от заповедта, с която са им били предоставени земите, т.е. до края на 2020 г. С предварителните договори тази забрана се заобикаля. Заобикалянето на закона, казва правната теория, е постигането на незаконна цел с привидно законни средства.

Пред "Капитал" Стоян Георгиев обясни, че се познава с Чолаков от времето, когато той е бил нотариус в Балчик. "Аз обработвам много земеделски земи и съм имал много сделки. Цялата история започна през 2005 година, когато започна оземляването на тези хора. Когато впоследствие те получиха собственост върху земите, искаха по-най-бързия начин да вземат пари за нея. разберете това не са крайно нуждаещи се. Това са хора от малцинствата, които живеят ден за ден." Георгиев не вижда нищо нередно и твърди, че няма конфликт на интереси, защото няма дела във ВАС

До редакционното приключване на броя "Капитал" не получи отговор на отправените чрез ВАС въпроси до Георги Чолаков.

Кой е кандидатът

Георги Чолаков има шарена кариера. През последните 25 години той е бил съдия в Котел и Сливен, адвокат, синдик, административен съдия в Сливен и София, нотариус и съдия във ВАС. Председателят на съда Георги Колев го назначава за ръководител на Второ отделение на съда (в първоначалния вариант на текста беше записано, че е ръководител на Четвърто отделение, бел.ред.), а миналата седмица го направи и свой заместник, което според юристи, с които "Капитал" се консултира, може да направи само съдебният съвет.

Най-големият защитник на кандидатурата на Чолаков е председателят на ВАС Георги Колев. От дебатите през последната седмица може да се предположи, че зад него стоят още главният прокурор Сотир Цацаров, членове на прокурорската колегия на съвета и тези, избрани от парламентарната квота като номинации на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Грубите сметки показват, че изборът е на кантар и зависи от гласовете на няколко членове на съвета.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата

Спешни промени в закона ще решат проблемите на властта с обжалваните конкурси

20 фев 2018, 251 прочитания

Нагласите на бизнеса за глобалната икономика рязко се подобряват Нагласите на бизнеса за глобалната икономика рязко се подобряват

Наличието на таланти, застаряването на населението и популизмът са сред основните заплахи пред бизнеса в ЦИЕ, сочи проучване на PwC

20 фев 2018, 346 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Вечерни новини: Сделките на кандидата за шеф на ВАС Георги Чолаков имат тъмна страна, чуждите инвестиции са малко, но пък бюрокрацията леко се свива

Длъжниците ще си останат такива заради негласуваната 10 годишна абсолютна давност

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер купува "Нова телевизия" за 185 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2018 Прочетете