КТБ – тандемът се разпада
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ – тандемът се разпада

КТБ – тандемът се разпада

Откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова "Държавата КТБ" *

Зорница Маркова
42527 прочитания

Откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова "Държавата КТБ" *
Кореспонденция между Цветан Василев и Делян Пеевски показва как протича раздялата между двамата бивши партньори по бизнес.
Над 200 млн. лв. са вложени в общи проекти - онези активи, финансирани от КТБ, към които Делян Пеевски също има претенции.

В началото на 2016 г. Цветан Василев, вече в изолация в Белград, дава интервю пред журналиста Сашо Диков. Най-интересното в него е един списък със "Спешни задачи", който банкерът показва в ефир. Този списък съдържа активи, придобивани с пари от КТБ, към които бившият партньор на Василев – Делян Пеевски, има претенции. Сред тях са "Булгартабак", БТК, "Дунарит", зала "Универсиада", ИПК и др. Според описаните претенции Василев трябва да прехвърли части от всички тези компании, за да се "откупи".

Този списък си има предистория. Той е част от една много по-дълга и задълбочена кореспонденция между Василев и адвокат Александър Ангелов. Адвокат Ангелов говори от името на Делян Пеевски. KTBfiles разполага с тази кореспонденция от източници и успя да потвърди нейната автентичност.

В тези пет-шест страници е събрана цялата логика и историята на модела, създаден от Цветан Василев и Делян Пеевски. Тя показва в какво са инвестирани парите на КТБ, т.е. на нейните вложители. Кореспонденцията между двамата бивши партньори разкрива как са били уреждани отношенията между тях – хаотично, на едро, без много отчетност и "възможност за контрол".

Виждат се обемите на инвестираните средства, а те никак не са малко. Става въпрос за над 200 млн. лв., вложени в общи проекти. Това са именно онези активи, които са финансирани от банката, но към които Делян Пеевски също има претенции. Прозира и логиката, която се крие зад всеобхватното придобиване на медии, а именно – "ползването е общо", т.е. и двамата са се възползвали от влиянието, което им дава собствеността на вестници.

Предисторията на една кореспонденция

Моделът, изграден от Делян Пеевски и Цветан Василев, започва да се пропуква още през 2013 г. С различен интензитет конфликтът става явен някъде в края на 2013 и началото на 2014 г. През първите месеци на 2014 г. Делян Пеевски вече явно атакува бившия си партньор със сигнали до прокуратурата, за които Василев твърди, че са поръчкови. От своя страна банкерът все още има надежда, че ще може да се разбере с Пеевски, и се опитва да договори с него бъдещето на отношенията и взаимния им бизнес. Според кореспонденцията той предлага различни варианти за решаване на конфликта – чрез поделяне на бизнеса или чрез връщане на задълженията, които Пеевски има към банката и лично към Василев.

Василев предоставя на Пеевски списък със "съвместни проекти", които са финансирани с пари от банката и за които ангажиментът следва да е 50/50. Някои от позициите са обозначени само с по една дума и срещу тях е посочена сумата, инвестирана от КТБ. При всеки проект има обяснение дали съществува възможност за контрол, т.е. дали контролът се упражнява само от Пеевски, въпреки че финансирането е от банката, или Василев също има "възможност за контрол".

Василев има претенции към Пеевски за общо близо 17.9 млн. евро. Към това се прибавят още 24.3 млн. евро дългове на Пеевски към банката по линия на финансиране на негови лични проекти.

Общата претенция на банкера към депутата от ДПС е за 41.4 млн. евро. На базата на тези дългове той предлага сделка. Депутатът от ДПС трябва или да покрие своите задължения, или да осигури "възможност за контрол" върху част от съвместните активи.

Така например Василев иска да има контрол върху "24 часа", "Труд" и "Преса" и предлага жълтите издания да останат при Пеевски. Василев е готов да се откаже от участието си в "Юрий Гагарин" и печатницата, ако Пеевски рефинансира двата актива. Василев предлага да придобие "Техноекспортстрой" и отстъпва "Промишлено строителство холдинг" (ПСХ) и т.н., и т.н...

Пеевски не приема тези предложения. Не е съгласен и с повечето задължения, които му се приписват. В отговор той изпраща насрещен списък, станал известен в интервюто пред Сашо Диков като "Спешни задачи", в който иска да получи дялове в голяма част от съвместния бизнес. След като Василев му отказва, се минава към атака и срутване на банката.

Политическа корупция – доказателствата

С какво беше полезен?

Бил ми е полезен по много линии. Той е един доста енергичен и активен човек. През 2003–2004 г. по някакъв начин пристана на Доган, беше в някаква степен брокерът между мен и ДПС. Това ми е давало комфорт в отношенията с ДПС, защото в крайна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация.
За да защитава банката, какво получаваше ДПС от нея?

Нищо друго освен финансиране на различни идеи, които са идвали по линия на Пеевски. А Пеевски как се е отчитал нагоре аз не знам.

Това отговаря Цветан Василев в интервюто си пред KTBfiles по повод ролята на Делян Пеевски в развитието на банката. Ако трябва да се обобщи, Пеевски е използвал политическите си контакти, за да пази банката, уреждал е проекти, за да се развива тя, а в замяна е получавал финансиране на свои бизнес инициативи.

Но това не е единственото, което Делян Пеевски получава по линия на КТБ. Той осигурява протекцията на ДПС, като същевременно отново през него минава това, което движението получава от КТБ.

Част от документите, с които се сдобихме в процеса на нашето разследване, са разпечатки от две сметки – в евро и в долари. Това са вътрешни счетоводни сметки, които са се водели от една от фирмите под шапката на КТБ и оперативно са се управлявали от Бисер Лазов – тогава доверен човек на Цветан Василев, а по-късно преминал в лагера на Пеевски. Източник на KTBfiles потвърди, че двете сметки са автентични и че със средствата от тях е разполагал депутатът от ДПС Делян Пеевски. Тяхната цел е била "За партийни нужди".

В тези сметки месечно от банката постъпват кръгли суми от по 100 хил. в съответната валута. За периода между 1 януари 2010 г. и 26 май 2014 г., когато банката вече е подложена на атака и добутана до фалит, обемът на натрупаните средства е съответно 6.2 млн. евро и 105 хил. долара. Отделно изплатените лихви по евровата сметка са близо 2.5 млн. лв.

Автентичността на тези партийни инвестиции под формата на Payroll от страна на КТБ се доказва и от кореспонденцията между Цветан Василев и Пеевски.

"Да не се забравя, че по специална партида са начислени (отделно от лихвите) 6 153 000 евро за партийни нужди. Платените лихви за периода са 2 469 868 евро и 104 852 щ. дол. Тук предоставям справка за движенията по тази партида, от която могат да се видят всички движения. В зелено са оцветени начисляваните (внасяни от мен) суми помесечно, а в червено са платените от мен лихви", пише в кореспонденцията.

Това не е единствената политическа инжекция, за която има доказателства. По-надолу в кореспонденцията се чете:

"Освен това за периода 2009 – 2014 на месечни вноски и други плащания са осигурени от мене безвъзмездно над 40 млн. евро. Тук се включват както ежемесечните плащания в брой за близо 60 млн. лв., така и всички други плащания, извършени чрез него (в това число и по мероприятията 2009, 2013)."

През 2009 г. и 2013 г. се провеждат предизборните кампании и съответно парламентарните избори. Отговорът на Пеевски съдържа малко повече информация за тези плащания.

По точка V. – "на полза роду за тази власт" – 25 млн. лв. – Не е сериозно – каква е стойността на ползите (?) – само от "емисиите" печалбата е по-голяма.

Кореспонденцията е от 2014 г. По това време е на власт правителството на Орешарски.

* Книгата "Държавата КТБ" (изд. "Изток-Запад") разказва историята на Корпоративна търговска банка (КТБ) и разкрива модела на "захванатата държава", при който държавни институции са впримчени да провеждат частни интереси.

Авторският екип документира и освидетелства конкретни факти, взаимоотношения, свързаности и сделки между бизнесмени, медии, политици и представители на държавни институции, които осветяват в детайли механизмите на явлението КТБ от началото на неговия възход до зрелищното му падение.

Въпросите откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха на финансовата институция получават ясен отговор. "Държавата КТБ" е плод на двегодишно разследване на шестима журналисти, част от които следят и отразяват темата още от 2008-2009 г.

Официалното представяне на книгата е тази вечер от 19.00 ч. в Червената къща

Заглавието на текста е от редакцията.

В този линк може да намерите и специалното издание на "Капитал" Възход и падение на КТБ

Откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова "Държавата КТБ" *
Кореспонденция между Цветан Василев и Делян Пеевски показва как протича раздялата между двамата бивши партньори по бизнес.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  и това ще проспи мат'риала

  а онези ще си запишат поредния закон който да ги оневини

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Тандемът е в ядрен разпад - след експлозията следва токсична радиация. Имплозията на тандема започна със златната кокошка Булгарбатак, която вече не снася милионерски яйца и е в технически фалит без пари, тютюни, материали и цигари, сметките и складовете са празни, а работниците преминават от престой в съкращения. И то само защото Молла Саллам не иска вече джигари, а пушкала за своя Курдистан. Затуй юруш на барута и фишеците, ама гяурите от Динамит и троянския кон се опънаха и Дерибея не можа да ги огебри чрез одържавяване и Д(П)С тутакси се одърви на герберите за проваления пъклен план. За сладко отмъщение Бея оплита план Б - приватизация на Кинтекс и ВМЗ. Ако до Хелоуин тиквата от Банкя не втаса за компенсация на едро, следва нова компроматна война, по-люта от шуро-баджанашка и каналджийско-бежанската, до рутване на кочината, пардон кабарето.

 • 3
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Браво на тези журналисти, респект!!! Точно такива разследвания са нужни. Без още да съм прочел книгата, мога да се басирам, че е по-състоятелна и смислена от литературно-дизеловата ракета на г-н Гешев. Да не говорим за по-правдива и достоверна. Не са нужни 12,000 страници там, дето стигат и 500.

  Само че за да има някакъв осезаем ефект, трябва някой да се сезира да разследва. А у наш'та територия няма #КОЙ. Защото вместо истински разследващи органи, ние имаме литератори и космонавти като Гешев. И, разбира се, на първо и основно място - #Цацир. Който вече 5 години неуморно клонира себе си надолу по цялата верига на прокуратурата. И настрани също, долкото може (а той е амбициозен!) - в съда, ВСС, парламента и другаде... допълнете списъка.

  И затова тук функцията на търсачи и защитници на правдата се поема от последния останал рубеж - журналистите. Но не кафявите, нито пък жълтите. И - в повечето случаи - не и тези от 'западните' телевизии. Жалко за което.

 • 4
  dsv16481718 avatar :-|
  dsv16481718

  Ако имаше анализ за неправомерния фалит на голяма част от банките през 96-97г. нямаше да се стигне до фалирането на КТБ!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Освен това за периода 2009 – 2014 на месечни вноски и други плащания са осигурени от мене безвъзмездно над 40 млн. евро. Тук се включват както ежемесечните плащания в брой за близо 60 млн. лв., така и всички други плащания, извършени чрез него (в това число и по мероприятията 2009, 2013)."
  През 2009 г. и 2013 г. се провеждат предизборните кампании и съответно парламентарните избори.
  Отговорът на Пеевски съдържа малко повече информация за тези плащания.
  По точка V. – "на полза роду за тази власт" – 25 млн. лв. – Не е сериозно – каква е стойността на ползите (?) – само от "емисиите" печалбата е по-голяма."

  Е добре де, каква е логиката на тия цифри? Първо бил превел 40 млн., после в тях влизали 60 млн., а Пеевски говори за 25 милиона?! И защо след като са събрани такива доказателства не е сезирана прокуратурата?

 • 6
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  А Бойко Борисов? Да не забравяме за конспиративното посещение през гаража.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.