Старите кучета още хапят в БСП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Старите кучета още хапят в БСП

Корнелия Нинова изглежда блокирана в партията. Свикването на конгрес е екстравагантно решение, но не е дългосрочно. Важните въпроси ще трябва да минават през Националния съвет и в бъдеще

Старите кучета още хапят в БСП

Ще може ли Корнелия Нинова да овладее партията

Елена Старидолска
26444 прочитания

Корнелия Нинова изглежда блокирана в партията. Свикването на конгрес е екстравагантно решение, но не е дългосрочно. Важните въпроси ще трябва да минават през Националния съвет и в бъдеще

© Анелия Николова


Темата накратко

- Корнелия Нинова все по-трудно овладява вътрешната опозиция.

- За да излезе от ситуацията, тя предприема екстравагантни ходове и се капсулира.

- От вътрешните битки БСП губи политическа енергия и от това печели Бойко Борисов.

Председателят на БСП Корнелия Нинова има сериозен проблем. Тя все по-трудно ще може да получава подкрепа от широкото ръководство на формацията - Националния й съвет, и така рискува да остане изолирана и с много малко власт. През последните месеци тя отвори толкова фронтове вътре в БСП, че преброяването при гласуванията на последното му заседание показа превес за нея само с пет-шест гласа.

Тази изтощителна битка в партията ще отслаби единствената по-голяма опозиция на управляващата коалиция между ГЕРБ и патриотите. Нинова няма много полезни ходове - БСП е устроена така, че всяко по-важно действие минава през Националния съвет, а превръщането й в лидерска формация е невъзможно за преглъщане. Въпреки няколко дребни жеста към вътрешната опозиция Нинова се лута в екстравагантни ходове, като засега не намира път, по който да излезе от ситуацията. Така поне в краткосрочен план съпротивата на старата партийна номенклатура помага на Бойко Борисов да остане на власт, като лишава политическия пейзаж от още една алтернатива на управлението.

Про и анти

Основните фигури на вътрешната опозиция на Нинова са предимно лично обидени заради това, че тя спря политическата им кариера. За едни - с ограничението, което прокара в устава да не са депутати, ако вече са натрупали 12-годишен стаж като Михаил Миков, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, за други - през унижението да бъдат помолени да си тръгнат от ръководството, въпреки че са с принос за нейното избиране начело - Георги Гергов, Красимир Янков. Най-интересен обаче е третият, засега не много ясен елемент - на недоволните от капсулирането на Нинова в тесен кръг хора, в който влизат членовете на ръководството Кирил Добрев и Драгомир Стойнев, а от тези извън партията - бившият съветник на Сергей Станишев като премиер Росен Карадимов. Има и група недоволни, които посочват на първо място обвинения като от резките ѝ ходове, заядливото ѝ поведение на дребно и заиграването с президента като личен инструмент за влияние. Тук някои поставят влиятелния в софийската организация бивш министър на икономиката Румен Овчаров, както и лидера на столичната структура Калоян Паргов. Засега обаче и двамата публично не са критикували Нинова.

Овчаров направил едно от най-силните изказвания на последния закрит за медиите пленум в събота, на който председателят поиска извънредно свикване на конгреса на 28 октомври. Екстравагантният й ход не изглежда сериозно аргументиран - Нинова предлага форумът да обсъди алтернативен проект за бюджет за 2018 г., както и приоритети за председателството на Съвета на ЕС догодина. И двете теми са от калибъра на въпросите, разглеждани от Националния съвет (НС). "Всички тези странни недоизказани неща накараха много хора в НС да си зададат въпроса достатъчно искрени ли сме помежду си. Достатъчно искрено ли е ръководството и председателят към членовете на НС, към партията? Мисля, че не", каза Михаил Миков пред БНР ден по-късно. На последните няколко заседания на пленума опозицията почти успешно саботираше взимането на решения, като проваляше кворума или пък принуждаваше дискусиите да затъват в организационни въпроси.

Социологът Юрий Асланов, разказал в кулоарите на последното заседание на Националния съвет проучване, в което 91% от симпатизантите на БСП харесват Нинова, казва пред focus-news.net: "От гледна точка на това, което се случва в Националния съвет, той губи легитимността си донякъде в очите на собствените си членове на партията и е логично да се насрочи конгресът, за да се види какво е настроението в цялата партия. Това е от гледна точка на ръководството на партията."

Подозренията на недоволните от Нинова са, че тя ще опита по някакъв начин да промени съотношението на силите през конгреса на 28 октомври. Идеята на най-близкия й кръг към миналата събота беше председателят да поиска вот на доверие, дори ако се наложи да мине и през пряк избор от членовете на БСП, както предвижда новият устав. Възможно е да призове и за подмяна на т.нар. делегирани членове на Националния съвет, които вече трябва да са по двама от район, а не по един, и да обнови около една трета от него. Опозицията от своя страна обмисля да провали през кворума следващото заседание на пленума, което би трябвало да е този уикенд, за одобряване на документите за конгреса. Това би поставило под въпрос неговата легитимност.

Блокаж в партията

Започването на война между Изпълнителното бюро (тясното ръководство на БСП) и Националния съвет ще изяде много от енергията на партията и ще демотивира членовете по места. Няма как за всяко оперативно решение Нинова да събира конгрес. Противопоставянето феодализира местните структури и прави техните ръководители търговци с влияние, а всяко решение ще е битка с несигурен край. Отразява се негативно на кондицията. На последните частични местни избори в общо десет общини и кметства БСП спечели едва два балотажа в селата. Забъркването на президента Румен Радев в законодателството за борба с корупцията не донесе нищо повече освен унижение за "Дондуков" 2, а предложенията на БСП за мажоритарен вот няколко месеца вече не могат дори да стигнат до парламента, защото се блокират на различни партийни нива.

Нинова е на път да изгуби подкрепата на един от влиятелните хора в партията - Румен Овчаров. Изказването му на закрития пленум едни възприели като "попиляване", а други, които са по-близо до истината - по-скоро като предупреждение. Овчаров се обърнал първо към всички, най-общо за кондицията на партията, като казал, че преди два месеца се е върнал от Тибет и там разбрал, че трите най-големи човешки порока са пренебрежението и гордостта, амбициозността, стигаща до агресия, и омразата. "Днес видях и от трите по много в тази зала", казал той, а после се отправил към Нинова: "Корнелия, ти не си най-умната, има и по-умни от тебе. Трябва да се вслушваш." Предупредил я, че не може да продължава напред, ако постоянно отваря нови фронтове.

Заядливият й стил - и към политическите опоненти, и към вътрешната опозиция, не й носи ползи. Проучване на "Алфа рисърч" от септември показва: "Въпреки активното настъпателно поведение на Корнелия Нинова по редица въпроси БСП не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от личния рейтинг на лидера й (или той пада от 27% до 24%), както и лек ръст в негативните оценки." Половин година след последните парламентарни избори социалистите все още са на 6% дистанция от лидера ГЕРБ. Асланов пък казва: "Сред редовите социалисти Нинова се ползва с безспорен авторитет заради енергията, която внесе в партията."

"Едно е да казваш, че си алтернатива, да се тупаш в гърдите до посиняване, съвсем друго е да предлагаш реална политика, различна от тази, която предлагат управляващите", коментира и бившият председател на БСП Михаил Миков пред БНР.

Кръгом и пак напред

Гафовете на Корнелия Нинова засега се отдават по-скоро на неопитност и импулсивен характер. Тя има късмет, че срещу нея в партията са лица, които не носят обществен авторитет. След като разделението в пленума стана публично, за да излезе от ситуацията, Нинова обясни, че по време на закритата част на заседанието отново станало дума за отношението на БСП към ГЕРБ, както и че недоволство в залата предизвикало твърдението й, че политическата класа, независимо лява или дясна, е корумпирана и трудно ще тръгне срещу себе си. Два дни по-късно Георги Гергов написа писмо, с което я обвини в лъжа. Михаил Миков заяви също: "Това е една псевдотеза, която трябва да очертае кръга на враговете с партиен билет." Дори и нейните привърженици отричат и двете теми да са обсъждани на пленума.

За сметка на това се стигнало до абсурдни спорове като този по случая в Хасково, станал известен като "Кумгейт". На упреците към бившия депутат Чавдар Георгиев, а сега председател на социалистите в града защо не е раздухал по-рано сам скандала, а това трябвало да прави "външната" Елена Йончева, той скочил с твърдението, че това била нейна самоволна акция. Нинова пък си изпуснала нервите с намеци, че по времето, в което Атанас Мерджанов отговарял за фондация "Ново време", изчезнали 50 000 лв. Той побеснял и вдигнал кръвно. Отново всички, с които "Капитал" разговаря от възможните вътрешни лагери, казват, че по-скоро той е бил прав. Нинова се била подразнила, защото Мерджанов попитал защо БСП не е излязла с алтернативни кандидатури за председател на НОИ, за директор на НЗОК, защо е допуснала уволнението на Георги Юруков като главен секретар на осигурителния институт.

За увеличилото се напрежение в БСП има и полуконспиративни теории. Според тях ситуацията се усложнява от среди, свързани с ГЕРБ и не само.

Извън дребнотемието в пленума доверието на поддръжниците на председателя най-сериозно беше разколебано заради поведението й при избирането на членове на ВСС от парламентарната квота. След като публично се пъчи с твърденията, че няма да има никакви договорки с ГЕРБ, и координира натиска срещу управляващите с президента, като използва избора на председател на ВАС, накрая тя остави впечатление, че зад гърба на депутатите от БСП се договори с мнозинството. В групата на социалистите в парламента също започва да се формира опозиция, което е улеснено заради решението на Нинова да извади депутатите от Изпълнителното бюро на БСП и така остана почти без контрол върху народните представители.

"Тя има хъс, обаче хората, които я подкрепят, са млади, неопитни или като Добрев се хвърлят в някакви работи, без да си изпипат нещата, и правят скандали", казват хората, които все още я подкрепят. Определят стила й като "Бойко Борисов с пола". "Знам, че ако има печелившо поведение в политиката, то това е новото, нестандартното, отстояването на идеи, които не са свързани с миналото. БСП е тромава партия, трябва й време, за да свикне, че има нови хора и те определят посоката", казва и депутат от левицата, според когото "ако махнем нея и сложим досегашните, ще е катастрофа".

Телевизията е първа жертва на новата ситуация

Много е вероятно да не се стигне до осъществяване на проекта за партиен тв канал, който по думите на Нинова е единственото й неизпълнено обещание от кампанията за председател. "Саботират я", казват нейните привърженици. На последното заседание на пленума единодушно беше приета позиция за "развитието на левия печат" и одобрени средства за вестник "Дума" и други издания. За официоза са отпуснати 800 хил. лв. годишно. Те ще стигнат за покриване на най-належащи разходи. В документа, изготвен от работна група, в която има и журналисти, и депутати, и експерти на БСП, съществува и констатацията, че предвид финансовото състояние на партията създаването и поддържането на телевизия не е целесъобразно. Това не означава, че идеята на Нинова е отхвърлена, защото не е обсъждана в конкретика, но допускането на такъв текст в гласуван документ от Националния съвет е показателно.

Темата накратко

- Корнелия Нинова все по-трудно овладява вътрешната опозиция.

- За да излезе от ситуацията, тя предприема екстравагантни ходове и се капсулира.

- От вътрешните битки БСП губи политическа енергия и от това печели Бойко Борисов.

Председателят на БСП Корнелия Нинова има сериозен проблем. Тя все по-трудно ще може да получава подкрепа от широкото ръководство на формацията - Националния й съвет, и така рискува да остане изолирана и с много малко власт. През последните месеци тя отвори толкова фронтове вътре в БСП, че преброяването при гласуванията на последното му заседание показа превес за нея само с пет-шест гласа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  messera avatar :-?
  Willy Messerschmitt

  Колкото повече се ритат по кокалчетата в БСП(К) толкова по-добре за България!

 • 2
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  С тоя стил на махлянска креслива леля или кълняща циганка от пазара, Корнелия Нинова може да има само краткосрочни ползи сред първосигналните си избиратели и дългосрочни щети сред всичките си избиратели. За чуждите избиратели е ясна и непривлекателна.

 • 3
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Ходил до Тибет, разбрал пороците, обаче ги преброил неправилно. ;)

 • 4
  drug avatar :-|
  реалист

  БСП е една архаична партия, вреден спомен от БКП, модифицирана от Луканов и Полит. бюро на БКП, да превърне в капиталисти, децата и внуците на бившите функционери от БКП . Тя е изпразнена от идеологическо съдържание, но има социалистическа фразеология, с което въвежда симпатизантите си в заблуждение и ги използва. Колкото пъти е била на власт, нищо "социалистическо" не е направила, а действията и са отявлено десни. Какво значи социалистическа, ще прави социализъм, ще ликвидира частната собственост и ще въвежда отново "народната соц. демокрация"? Не! С всичките си "социалистически" манкирания, тя най-много, да се казва "Б Социална П". По същество, тя си е една дясна "център-ляво" капиталистическа партия, милионери са част от членовете и, която се бори само за власт, за да овладее държавните финанси, с цел да захрани фирмените си "обръчи", чиято алчност е неограничена и явно не се чувстват комфортно, когато БСП не е на власт. Нинова, въобще не се прикрива и е един алчен политически ренегат, води една типично женска клеветническо- махленска свада, като използва клевети, извадки от контекста и явни лъжи в своята политическа война. Затова се е обградила с подобни на нея, хора. Надявам се това да и изяде главата. Много желая, БСП да стане нормална родолюбива Евро-социална партия.

 • 5
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Колко ще е хубаво, ако катарзиралата БКП - барабар с Р. Овч. - последва АБВ с агент Гоце..

  [quote#4:"реалист"]Много желая, БСП да стане нормална родолюбива Евро-социална партия. [/quote]

  Мисли и желай - за др, Гущеров и сите червени ДС милионери - вкл. Доган и патреоти.. Толкова са Евро и Социални, че обикновените хора спят вече на гола земя..
  За китайците станахме лоукост ланд.. ...Сполука!.. От Луканов, през Беров... Виденов... Цар.. Станишеф.. Орешар.. Разбира се и ББ,. .гаваза на ТЖ..
  Ако не сте на хранилка в Селофия - далеко и без да се гледа назад.. колони от сол, както е в писанието...

  Вижте тази статистика

  Average Monthly Net Salary (After Tax) БГ 931.26 лв (3,725.53 ¥) Китай 1,498.75 лв (5,995.79 ¥) +60.94 %

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Bulgaria&country2=China

 • 6
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Не знам тези статистики къде ги гледате, но средната заплата в китай е под 900 лв месечно, а 300 млн продължават да живеят в бедност. Минималната заплата варира в различните райони между 200 и 400 лв. Тази цифра 1400 прилича на цифра за един от големите градове, но в никакъв случай не е валидна за целия Китай. То и за София средната е 1500

  До коментар [#5] от "
  Da be.. da..
  ":

 • 7
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  [quote#6:"Батков-вън"]Не знам тези статистики къде ги гледате, [/quote]
  Ето тук... цифрите идват от ползватели на сайта.
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=China&city1=Sofia&city2=Suzhou
  Average Monthly Net Salary (After Tax) 1,110.00 лв
  (4,428.71 ¥) 1,639.59 лв
  (6,541.67 ¥) +47.71 %

 • 8
  dabeda avatar :-?
  Da be.. da..

  А в БГ колко живеят в бедност? 3,3М от 6,5?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK