Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Минималните прагове се вдигат средно с почти 7%

Осигуровките нарастват с един процентен пункт. Работещите ще получават по-малко, когато са болни

Социалният министър Бисер Петков още през лятото заяви, че ще повиши осигурителните прагове служебно, ако работодателите бойкотират преговорите.
Социалният министър Бисер Петков още през лятото заяви, че ще повиши осигурителните прагове служебно, ако работодателите бойкотират преговорите.
Социалният министър Бисер Петков още през лятото заяви, че ще повиши осигурителните прагове служебно, ако работодателите бойкотират преговорите.    ©  Надежда Чипева
Социалният министър Бисер Петков още през лятото заяви, че ще повиши осигурителните прагове служебно, ако работодателите бойкотират преговорите.    ©  Надежда Чипева

Минималните осигурителни прагове да се увеличат служебно с 3.9% от 2018 г., а минималната работна заплата да нарасне от 460 на 510 лв. Това са част от предложенията за промени в социалноосигурителната сфера, отразени в проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г., с който "Капитал" разполага. Ако те бъдат приети, средното увеличение на осигурителните прагове догодина ще е с 6.8%. Междувременно вноската за фонд "Пенсии" нараства с още един процентен пункт и за най-масовата категория труд ще достигне 19.8% за родените преди 1960 г. и 14.8% за останалите.

Промяна със спорен ефект е и идеята да бъде намален размерът на болничните, които работодателите покриват за първите три дни. В момента се изплащат 70% от размера на осигурителния доход, докато предложението е този процент да падне до 50 с мотив, че така ще се ограничат злоупотребите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 3
  • + 5

  Сега икономиката расте. Въпреки безобразната корупция на всички равнища - в бюджета има достатъчно пари. Точно сега е моментът да се увеличат осигурителните праговете (с тях и пенсиите), както и минималната работна заплата. Защото в момента при 24-те държави в ЕС има пет групи според минималното позволено възнаграждение. На върха е Люсембург, сам, с минимален доход от почти 2000 евро (1998,59). На дъното, също сама, с минимален доход дори под 250 евро (235,2), е България, разбира се. Дори Македония е с по-голяма минимална заплата от българската (239,74 евро). Останалите 22 държави-членки на ЕС са разпределени в междинните три групи, от които минималното заплащане при първата е в диапазон 1563,25 - 1396,9 евро, при втората е в диапазон 825,65 - 649,83 евро и при третата е в диапазон 473,27 - 318,52 евро. Виждаме, че дори в сравнение с дъното на последната трета междинна група (като цяло тази група се пада четвърта, когато се включи и първата група с Люксембург), България изостава с цели 83,32 евро. А ние се абсолютното дъно на ЕС! Няма никой друг под нас! Сега е моментът да се качват заплатите и работодателите да започват да инвестират ударно в производителност (вече настъпват роботизираните технологии и изкуствените интелекти, автономните транспорти и други иновации, рязко повишаващи производителността) за сметка на задгранични почивки, скъпи лични превозни средства и тежкарски жилища, жилищни обзавеждания и имоти. Минаха над 10 години, през които България е членка на ЕС и през цялото време българските работодатели ползват най-ниската заплата в ЕС, Българската, като преимущество да наваксат технологичното изоставане от колегите им в развитите икономики. Отдавна вече трябваше да са се хармонизирали и да нямат нужда от безумно-ниски доходи, за да се конкурират успешно.

  Нередност?
 • 2
  uhl23528019 avatar :-|
  Resurrection
  • + 4

  Онези господа отгоре дали ни четат...

  Нередност?
 • EmoBo
  • + 2

  Спрете направо да плащате първите три дни от болничния,спрете и заплащането за прослужено време и започнете да се чудите защо няма никаква работна ръка и от къде да си внасяте рабоници.

  Нередност?
 • 4
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay
  • - 2
  • + 2

  До кога ще ги вдигат тези осигуровки? От догодина ще обмисля сериозно да мина на сиво. На 2000 лв. заплата над 3000 лв. разход за фирмата. Е, какъв е стимула??

  Нередност?
 • 5
  u_yo_hvan avatar :-|
  У Йо Хван


  До коментар [#4] от "
  Nikolay
  ":

  На 2 000 лв. заплата са под 2 400 разход за работодателя! Стимула е се увеличи производителността на труда, а не да се "инвестира" в скъпи коли и почивки на екзотични острови. Ако пък работниците имат същата производителност на труда както на запад значи им се плаща поне 5 пъти по-малко.

  Нередност?
Нов коментар