С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 20 окт 2017, 16:30, 18521 прочитания

Идва ли последният мониторингов доклад на ЕК

Председателството на Съвета на ЕС поставя България в изключително изгодна позиция

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През последната година българските власти не са направили почти нищо, за да изпълнят препоръките на комисията.
- По всичко личи, че следващият мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК), която от десет години наблюдава напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, ще е ако не последен, то най-много предпоследен.

- Механизмът няма да отпадне, защото България е изпълнила ангажиментите си, а след комбинация от щастливи за управляващата класа фактори ЕК разхлаби хватката си през последните няколко години.


- На фона на тази реалност през последната година българските власти не са направили почти нищо, за да изпълнят препоръките на комисията.


В началото бяха шумни акции, които започваха от момента, в който експертите на ЕК кацнеха в София и завършваха с тяхното тръгване. Дойде и стъкмистиката - 100% ръст на корупционните дела (от 1 на 2). После започна измислянето на нови органи, които за по-така дори бяха кръщавани със секси имена (БОРКОР и прочее), приемането на нови закони, за които времето да покажат потенциала си все не стигаше. И накрая на място дойде пълното безразличие. Горе-долу така изглежда еволюцията на българските власти след 10 години мониторинг на Европейската комисия в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията.

След месец ЕК ще представи доклада за напредъка на България в тези области. Въпреки очевидната липса на напредък по препоръките очакванията са, че той ще бъде мек (като този от януари) и ще отвори пътя към прекратяването на процедурата или в най-добрия случай замяната й с друга. И в основата на всичко това е щастливо стечение на обстоятелствата, основното от които е бъдещото председателството на Съвета на ЕС и случващото се в Централна Европа.Двойка по (почти) всичко

В последния доклад на ЕК бяха отправени над 15 конкретни препоръки към българските власти, като едва няколко от тях могат да бъдат отчетени като изпълнени (вижте карето, където са основните от тях). При посещението на експертите, работещи по доклада, институциите в България не са показали особена загриженост по този въпрос. Стигнало се е до абсурдна ситуация, при която отличниците по борба с корупцията от последния доклад - МВР, е трябвало да покажат ефекта от т.нар. тестове за почтеност на служителите на представители на другите инспекторати (всяко министерство има подобна структура). Тогава станало ясно, че въпросният механизъм въобще не бил въведен. По неясни причини не функционират също така и камерите в патрулните автомобили, които трябваше да заснемат полицейските проверки като мярка за противодействие на корупцията сред служителите.

Прокуратурата продължава да е все така безотчетна, когато става дума за разследвания за корупция. Достатъчно е да дадем пример с разследването за КТБ, което беше разделено на близо 30 разследвания, от които само две стигнаха до съда, а за другите (продължаващи вече трета година) държавното обвинение отказва всякаква информация.

Най-показателно беше отношението на българските власти към препоръката за прозрачен избор на членове на ВСС от парламентарната квота, в който гражданския сектор да може да вземе участие. Процедурата, организирана от правната комисия, надмина по своята бутафорност дори и избора на членове на ВСС през 2012, организиран от Искра Фидосова. Въпросите, които бяха зададени, бяха по-малко от кандидатите. Нито един въпрос на неправителствения сектор не беше зададен, а при опит на един от номинираните да отговори той беше скастрен от председателя на комисията.

Причината: международното положение

Двама служители на ЕК коментираха пред "Капитал", че няма изгледи мониторинга да падне, а желанието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер това да се случи до края на мандата на настоящата комисия зависи от постигнатите резултати. По време на посещението си в София миналата седмица шефът на неговия кабинет Мартин Селмайер обаче беше доста категоричен, че от 2019 г. мониторингът ще отпадне и ще бъде заместен от нов механизъм за върховенството на закона, който ще обхваща всички страни членки. Тази идея се появи от през 2014 г. и се счита за елегантен начин ЕК да се отърве от мониторинга, който очевидно не работи и само показва безсилието на институцията да стимулира смислени реформи в България. В крайна сметка за промяната в страната се изисква политическа воля, която може да бъде насърчена само от избирателите, но не и от Брюксел.

Иначе формално решението за свалянето на мониторинга може да се вземе на ниво комисия след консултация с държавите членки. Това е и разликата с Шенген, където е необходим политически консенсус, до който не се стига, въпреки че България е изпълнила техническите критерии. При решението за мониторинга, ако само една-две страни не са съгласни той да падне, ЕК може да го отмени без притеснения.

Дипломатически източник в София изрази становище, че причината за отношението на властите към мониторинга е ясното съзнание на София, че заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС ЕК е готова на отстъпки. Бонусът, който третото правителство на Борисов получи с януарския доклад, също е изиграл своята роля. Не на последно място на фона на случващото се в Полша и Унгария (а и скоро Чехия, където скоро ще имат крайно анти-ЕС правителство) България изглежда цялата в бяло и с проевропейско поведение, което да бъде насърчено.
Какво ни препоръча ЕК и какво направи България

- Да се гарантира прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се проведе публично изслушване в Народното събрание и да се даде възможност на представителите на гражданското общество да коментират кандидатите.
Изслушването беше претупано от правната комисия и не беше дадена възможност за външно мнение за кандидатите. Единственият желаещ да отговори на външни въпроси беше скастрен от председателя на правната комисия.

- Да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.
Проведената от предишния състав на ВСС процедура за избор на ВАС беше поредният пример за предопределеност.

- Да се подобрят практическото функциониране на ИВСС и последващите действия на ВСС в отговор на констатациите на инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите; да се обмисли възможността за отправяне на искане за външна помощ, например от Службата за подкрепа на структурни реформи и/или от Съвета на Европа.
ИВСС не е поискал такава помощ.

- Да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.
Промени, някои от които критикувани от магистратски и професионални организации, в наказателния процес бяха приети през лятото. Тази седмица Министерството на правосъдието представи и проект за промени в Наказателния кодекс.

- Да се изготви пътна карта за изпълнение на препоръките на Службата за подкрепа на структурни реформи във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
До широката общественост не е стигнала информация за изготвянето на подобна пътна карта.

- Да се приеме нова нормативна уредба относно борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. Да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.
ГЕРБ и БСП имат проекти за нов антикорупционен орган, един от които вероятно ще бъде приет до края на годината.

- Да се приеме и осъществи реформа на Закона за администрацията с цел укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.
Не са известни действия в тази посока.

- На основата на анализа на приключили дела да се изготви пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.
До широката общественост не е стигнала информация за изготвянето на подобна пътна карта.

- Да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски.
Не е въведен такъв външен контрол (Агенцията за обществени поръчки тепърва ще реализира подобен проект с европейско финансиране).

- Да бъдат въведени основани на риска мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови сектори в рамките на държавната администрация, като се черпи вдъхновение от постиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени усилията в МВР.
Всъщност през 2016 г. МВР представя т.нар. тестове за интегритет на служителите. Към настоящия момент те не само не са копирани в другите министерства, но и не са въведени и в самото МВР.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Зелен курс за Европа, нов половин милиард за магистрала "Хемус" Вечерни новини: Зелен курс за Европа, нов половин милиард за магистрала "Хемус"

И още: Цацаров беше избран от парламента за шеф на антикорупционната комисия, Джонсън вероятно ще спечели утрешните избори във Великобритания

11 дек 2019, 738 прочитания

Държавата дава допълнителни над 760 млн. лв. за "Хемус" и други пътни проекти 1 Държавата дава допълнителни над 760 млн. лв. за "Хемус" и други пътни проекти

Парите са от текущия излишък в бюджета, който месец преди края на годината е над 1 млрд. лв.

11 дек 2019, 11738 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Търгът за тол-системата е обжалван от два от отхвърлените кандидати

Регионалното министерство ще иска предварително изпълнение на договора със спечелилия Kapsch

Още от Капитал
Uber вече не е готин

Лондон удари силно Uber и вече има нови, по-евтини приложения за споделени пътувания

Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10