Емиграцията от България намалява

Pexels

Емиграцията от България намалява

Живеещите зад граница сънародници са около 1.1 млн. души според доклад на "Отворено общество"

Йоанна Иванова
37531 прочитания

Pexels

© Pexels


Общият брой на хората, родени в България и пребиваващи в чужбина, е около 1.1 млн. души, а през последните четири години са се завърнали около 35 хил. души. Данните са от доклад на Институт "Отворено общество".

Според анализаторите най-много хора са напуснали страната в края на 80-те и през 90-те, но миграцията оттогава намалява тенденциозно.

Има завръщащи се...

Данните от преброяването на населението в приемащите страни, цитирани в изследването, сочат, че към 2011 г. извън България живеят около един милион души, родени в България. Най-големият дял от тях - половин милион българи - живеят в други страни от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП), малко над 400 хил. - в Турция и под 100 хил. в Северна Америка. "По наши оценки между 600 и 700 хил. са напуснали по икономически причини", посочват авторите на доклада.

През последните три години обаче в България ежегодно се завръщат по около 10 хил. души, родени тук, или два пъти повече спрямо 2013 г., когато техният брой е малко под 5 хил. Според авторите на доклада може да се говори за "процес на обратна миграция и завръщане в България", който би могъл да бъде засилен при увеличение на заетостта, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и останалите страни, членки на ЕС.

Но напускащите все още са повече

За целия период от 1985 г. до 2016 г. населението на България е намаляло с 1.85 млн души. Повече от половината от това число се дължи на отрицателния естествен прираст (над 52%), докато 48% - на нетната миграция, според анализаторите от "Отворено общество". Въпреки тенденцията на постепенно намаляване на населението на България данните сочат, че делът на нетна миграция в спада на населението намалява до 39% за периода между 1992 г. и 2001 г. до под 10% за периода от 2011 г. насам. Въпреки това все още повече хора напускат страната, отколкото се завръщат.

Членството в ЕС не е свързано с ръст в миграцията

Поетапното отваряне на вратите на други държави за български граждани се случва сравнително късно, като в резултат на това членството в ЕС няма особен ефект върху миграцията, а по-скоро върху легализацията на нелегалните или полулегални имигранти, пише в доклада. Безвизовият режим с държавите от Шенген за краткосрочни посещения започва едва през април 2001 г., а визите за Великобритания и Ирландия остават до присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г. Освен това ограниченият достъп на български граждани към трудовия пазар в някои от страните, членки на ЕС, остава в сила до януари 2014 г.

"Така че пълна свобода на движение и заселване в друга страна на ЕС има от малко повече от три години", смятат авторите. Външната миграция преди този момент е нелегална или полулегална. Сходни са и ограниченията за САЩ, Канада и Австралия.

Текст на "Капитал" по темата за завръщащите се българи четете тук.

Целия доклад на Институт "Отворено общество" можете да намерите тук.

Общият брой на хората, родени в България и пребиваващи в чужбина, е около 1.1 млн. души, а през последните четири години са се завърнали около 35 хил. души. Данните са от доклад на Институт "Отворено общество".

Според анализаторите най-много хора са напуснали страната в края на 80-те и през 90-те, но миграцията оттогава намалява тенденциозно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • 1
  uhl23528019 avatar :-|
 • 2
  uhl23528019 avatar :-|

  Много ми е интересно тези работници като се върнат от чужбина където са свикнали труда им да бъде достойно възнаграждаван,дали ще ги удовлетвори минималната работна заплата от 510.00 лв в Бг?

 • 3
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Моите лични наблюдения са, че все повече млади хора напускат България след 2013 г. заради липсата на чувство на справедливост (неработещата съдебна система), възможността да ти откраднат бизнеса, за който си се трудил с години, влошаващото се образование и здравеопазване. Не съм чел доклада на Отворено общество, но ми се струва, че ползването на данни единствено от НСИ може да не е достатъчно - има много хора, които по постоянен адрес се водят в България, а всъщност не живеят там.

 • 4
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  Никой не се връща да работи за МРЗ.
  Истината е, че за хората без качества, които реално работят на МРЗ - е в пъти по-добре да работят за МРЗ в Лондон или Берлин, понеже тя позволява едно нормално съществуване. Те в масата си не се връщат.
  Не се връщат и хора много, ама много, ама много нагоре в корпоративната стълбица - тук говорим за хора с заплати от сорта на 200 000 паунда/евро годишно.

  Но една голяма част от хората са нито в първата категория, нито във втората описани по-горе. Хората, които на запад са средна и малко над средната класа - те в масата си им е по-изгодно да работят за 2500 лева чисти пари в София, отколкото за 40к паунда преди данъци в Лондон.
  В София човек живее на топ център за смешните 700 лева, в Лондон живееш в стотна зона, пътуваш по час и половина към работа и още час обратно след работа.
  Въобще до следващата криза връщащите се само ще се увеличават. След това не се знае.
  София в последните години дръпна СТРАШНО много нагоре за хора с умения. Повечето ми познати заплатата им се индексира с поне 10% на годишна база и никак не им е зле с 2-3 хиляди лева, пиещи си биричка на центъра за 2 кинта, в сравнение с в Лондон за 7 паунда.
  Въобще - хората, чиито стандарт не се е повишил главоломно през последните 10 години в България са или пълни некадърници, или в края на кариерата си (50 до 60-годишни).
  От не толкова далечния випуск 2008 от един клас заминаха 8 души, всичките да учат на запад. 6 от тези 8 към днешна дата са обратно в България, с заплати не по-малки от 2400 лева.Като 5 от тези 6 бяха доста добре реализирани на запад в корпоративния свят със заплати доста над средните за респективните страни. И всеки един от тези 6 души казва, че връщането е било най-доброто решение, което е взел.

  Лошото е, че по-горното ще го разберат само хора, които са го живяли това.

 • 5
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648


  До коментар [#4] от "
  realismisthename
  ":

  С цялото ми уважение 1200 евро заплата, за реализирал се е смешно. А два лева за биричка е постижимо, ама при условие, че е нашенска и заведението е в ниския сегмент.

 • 6
  uhl23528019 avatar :-|

  До коментар [#4] от "realismisthename":

  Може и да е така както си мислите,но държа да ви кажа че София не е България! Недейте да мислите и Вие като г-н Борисов,че щом на Витошка си пият бирата това значи че и в Смолян или Видин примерно могат да си я пият...защото правите голяма мисловна грешка!

 • 7
  uhl23528019 avatar :-|

  И освен всичко си мисля че всеки който се е оправил на запад-тука няма какво да го поблазни та да се върне! Даже и брекзит-а няма да им е пречка да си живеят там,защото за 5 години са си изкарали и друго гражданство,и семейства някои от тях са си създали,а едва ли ще искат да усетят отново горчивия привкус на българската мизерия и корупция.Тука всеки ден в продължение на 30 години ни заливат с помията която няКОЙ на няКОЙ забърква,докато народа дава душа бавно и мъчително.

 • 8
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#5] от "fio41315648":

  И въпреки, че е смешно - човек с 2500 лева в София живее в пъти по-добре от такъв на същата позиция в Лондон с 40 хиляди паунда годишно преди данъци, или в Берлин с 55 хиляди евро, отново преди данъци.

  Мен лично живота ми се промени от както прекарвам по 40 минути на ден в път до работа и обратно в колата с готина музика, вместо 2 часа и 30 минути в метрото и по автобуси. Като в спестените два часа или се виждам с приятели, или спортувам или просто се наслаждавам на хубава музика и някоя друга билка вкъщи. Да не говорим за уикенда - няма база за сравнение между това да се пуснеш до Витоша, Пирин, Рила или някое плажче и това най-добрата ти опция да е да опънеш 1 одеало в хайд парк.
  Това е моята истина, друг може да е на друго мнение, няма лошо в това.

  Всъщност домакинство от двама души около 30-те с 4-5 хиляди лева чисти пари на края на месеца според мен е предостатъчно за щастлив живот, даже остават и за пудра захар.
  пс. (нереално) високите очаквания за живота, според мен, са да голяма степен причината за нещастието/неудоволетвореността на българина.

 • 9
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#6] от "uhl23528019":

  Аз споредлих личните ми наблюдения за тези 6 от 8, които намерихме за какво да се върнем. Другите 2-ма явно не са намерили за какво да се върнат, но това няма значение - важно е всеки да е щастлив с избора и живота си.

  Относно урбанизацията - това е така навсякъде. В селата и малките градове икономическата ситуация е доста кофти, но не е само в България, и в щатите е така.
  Относно 2-та града споменати от вас, родом съм от единия и weekend-a в кръчмите и дискотеката без резервация не ходя, понеже няма място.

 • 10
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  И да допълня - оставете тоя номинал на парите настрана, номинала не прави човек щастлив. Колегите от лондонския офис не могат да си позволят и половината от лайфстайла ми, жилището ми е палат в сравнение с техните копторни кутиики, прелестното създание до което се будя всяка сутрин е мис вселена в сравнение с добитъка, които те наричат жени.
  Лично аз бих заменил 70 хиляди паунда годишно преди данъци с 1500 евро чиста паричка в София всеки ден. Нека вземат повече номинал от мен, аз живея мечтите им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход