Варна пак проспа продажба на имот от дружество, в което е миноритар

Втори парцел от апортираните през 2005 г. 136 дка общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Варна" е бил продаден без знанието на Общината

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев
Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев    ©  БГНЕС
Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев
Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев    ©  БГНЕС
Смесената компания бе основана преди 12 години с цел изграждане на нов градски стадион. Той още не е факт, а съмненията за скрита приватизация растат.

Още един от апортираните през 2005 г. 136 дка общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Варна" е бил продаден тихомълком. Това става ясно от съдържанието на нотариален акт от 29 септември т.г., пише "Дневник". Представителят на Общинския съвет в Събранието на акционерите обаче не разбрал за сделката. За нея са премълчали и тримата представители на общината в Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна". Това е вторият имот от активите на компанията, който тя продава, уж за да финансира строителството на нов градски стадион. С непрекъснато отлаган краен срок то продължава вече десета година.

Сделките

Парцелът от 11.5 дка е продаден на строителната компания "Планекс". Цената е 3.6 млн. лв., които е трябвало да бъдат изплатени от купувача "по банков път и чрез прихващане". По информация на "Планекс", плащането е вече извършено.

За първи път "Спортен комплекс Варна" продаде активи, за да финансира строителството на стадиона, през септември 2015 г. Тогава близо 14.5 дка бяха придобити от командитно дружество с участието на "Кауфланд България" за 18.3 млн. лв.

Историята на компанията

Стойността на продажбата, извършена тогава, направи видими щетите, нанесени на общината при оценката на апортираните имоти. Компанията бе основана през 2005 г. с капитал от 35 млн. лв. По предложение на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов в него бяха апортирани 136 хил. кв.м общински терени, оценени на едва... 12 млн. лв. По същото време, средната цена на парцелите в този район на Варна бе около три-четири пъти по-висока. Срещу апорта си община Варна получи 35% дялово участие. Останалите 65% бяха за "Химимпорт" срещу обявена парична вноска от близо 22.5 млн. лв.

Информацията, разпространена тогава, гласеше, че върху апортираните общински терени трябваше да бъдат изградени нов градски стадион, спортни съоръжения и съпътстващата ги инфраструктура. Първата копка се състоя в ранната есен на 2007 г. в разгара на третата кандидат-кметска кампания на Кирил Йорданов. Веднага след това работата по проекта бе спряна, а одитна проверка на Сметната палата показа, че "с приетия Устав на дружеството "Спортен комплекс Варна" е създадена предпоставка за скрита приватизация на общинско имущество. Крайният срок за реализацията на проекта в последствие непрекъснато бе отлаган заради проблеми с финансирането. През февруари 2015 г. изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" Марин Митев изненадващо обяви, че дружеството изобщо нямало задължение да строи стадион.

Все по-голяма каша

"Дневник" се свърза с Димитър Карбов (НФСБ) , който е представител на Общинския съвет в Общото събрание на акционерите на "Спортен комплекс Варна". Той потвърди, че стадионът щял да бъде завършен до края на 2018 г. Карбов заяви категорично, че това ще става без продажбата на повече терени, след този на "Кауфланд България".

Ден по-късно, информиран от "Дневник" за новата сделка той най-напред се изненада, след това коментира, че най-вероятно става дума за недоразумение, а накрая се усъмни и в автентичността на нотариалния акт. Копието от него бе издадено официално от Службата по вписванията във Варна. При съставянето му е бил представен протокол от заседание на Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна от 24 февруари т.г. Карбов каза, че е присъствал на това заседание, но извършената осем месеца по-късно продажба не е била обсъждана. За това щял да я коментира едва след като лично се запознае със съдържанието на нотариалния акт за сделката.

Отговорите на председателя на варненския Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) пък доведоха до още по-голямо объркване.

"Димитър Карбов е представител на Община Варна в Общото събрание на акционерите в "Спортен комплекс Варна" АД. Той не е представител в дружеството, нито е член на Съвета на директорите", казва Балабанов. Не става ясно в какво качество тогава Карбов е присъствал на заседание на Съвета на директорите през февруари. В седемчленния му състав общината би трябвало да има трима представители. Но явно те също не са намерили за необходимо да информират местната администрация за намерението за нова продажба на активи.

Така съмненията за скрита приватизация на общинско имущество се засилват след втората продажба на активи на компанията.