Кабинетът засега се отказа от промяна на болничните

Годишният разход е скочил до 500 млн. лв. Сега държавата ще опита да затегне контрола

Най-пряко засегнати са работодателите, които вече шест години плащат 3 вместо един ден и губят от отсъствието на служители, които не са болни
Най-пряко засегнати са работодателите, които вече шест години плащат 3 вместо един ден и губят от отсъствието на служители, които не са болни    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Най-пряко засегнати са работодателите, които вече шест години плащат 3 вместо един ден и губят от отсъствието на служители, които не са болни
Най-пряко засегнати са работодателите, които вече шест години плащат 3 вместо един ден и губят от отсъствието на служители, които не са болни    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Заради многото злоупотреби специализирани лекарски комисии ще проверяват за фалшиви листове.

Лично премиерът се зае с въпроса за болничните, след като държавата планираше от догодина за първите три дни работещите да получават 50% от възнаграждението си. Засега мярката се отлага и планът е да се засили контролът върху издаването на фалшиви болнични листове, като създаде специализирана лекарска комисия, която да ги проверява. Това ще се хареса на синдикатите и на работещите, но със сигурност се разминава с искането на работодателите. Те сега поемат плащането на първите три дни, но настояват да се върне обратно на предкризисния вариант само с първия ден.

За шест години, откакто бе направена промяната, издадените болнични за сметка на работодателите са нараснали със 120%. При 2.4 млн. дни през 2010 г. за миналата година те са поели 5.4 млн. дни, което по най-груба сметка значи годишно 50 млн. лв. Силно расте и разходът за сметка на всички данъкоплатци: например за 2016 г. НОИ, който изплаща болничните след 3-тия ден, е платил 16.6 млн. дни или в пари - 446 млн. лв. Това е 60% ръст за последните 6 години.

Сега държавата твърди, че ще опита да затегне контрола, защото е наясно, че има злоупотреби. Същите изказвания се правят от години по отношение на инвалидните пенсии и т.нар. ТЕЛК-ове, но решение не е намерено.

В какъв окончателен вариант ще се плащат болничните ще стане ясно до два месеца. Първо, промяната, която е залегнала в осигурителния бюджет, ще бъде обсъдена в края на седмицата в тристранния съвет, т.е. между правителство, работодатели и синдикати. После трябва да мине през кабинета и две гласувания в парламента.

Трите различни позиции

Накратко, мотивът на държавата е, че мними болни масово взимат фалшиви листове, за да си удължат отпуската, или пък подканени от закъсалия им работодател. И така се пилеят десетки, ако не и стотици милиони. Управителят на НОИ Ивайло Иванов обясни пред журналисти, че голяма част от проблема с увеличаването на разходите на общественото осигуряване са и фирми в неплатежоспособност, при които над 50% от служителите се оказват в болнични за период от шест месеца, като сумата е повече от това, които биха взели, ако работят.

По думите му във Великобритания, Франция, Австрия и повечето държави в ЕС има период на болничните, в който служителят не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване, докато България е възприела най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни.

Срещу промяната възразиха синдикатите, защото според тях тя ще ощети добросъвестните работници, хронично болните и родителите на често боледуващи деца.

Работодателите също са против и организациите им настояват за връщане на 1-вия ден. Представители на компании също искат затягане на режима, защото огромен процент от персонала им често отсъства чрез болнични и така не могат да изпълняват поръчките си в срок.

Болни на почивка?

"Вие знаете, като дойде петък, колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това", каза премиерът в началото на правителственото заседание във вторник. По думите му "става въпрос за над половин милиард щети". В същото време в правителството имало сигнали и протести от компании, "които искат да закриват заводи". Той даде пример с Ихтиман, където "един доктор дава по 200 или 500 болнични листове, а в една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата".

Едновременно с това Бойко Борисов изтъкна, че България е изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. "Затова ще направим последен опит с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове", заяви премиерът. И добавя: "Естествено сме разпоредили проверки по всичките тези компании, но предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме до месец-два дали ще се справим, и ви моля всичко това да го обясните на хората и те да разберат, че всъщност става въпрос за техните пари", заръча Борисов на министрите.

Как ще се случи контролът

Повече детайли за новите лекарски комисии за проверка на болничните листове дойдоха по-късно през деня след среща между премиера Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и на финансите. На нея е било решено да се засили контролът върху болничните и да се търси по-строга отговорност от извършителите на неправомерни действия.

Засилването на контрола ще стане по линия на Националните експертни лекарски комисии (НЕЛК) и Регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) и чрез промяна на някои от нормативните документи, каза министърът на здравеопазването Николай Петров. "В момента дискутираме въпроса за повече регулация със съответния санкционен режим за това, повече коректност при освидетелстването на действително болните пациенти", изтъкна Петров. Където е необходимо, щели да бъдат променени наредби, ще се правят и проверки. "Тревогата, бих казал, е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна, да кажем, полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна, работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика, и, не на последно място, цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ, са изключително тревожни", каза Петров.

Той отказа да изнесе конкретни данни, но заяви, че институциите разполагат с подробна статистика за определени лекари и за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина.