Да си поговорим за секс. И тормоз

Това е проблем, чието решение изисква промяна в нагласите и обществена чувствителност

Петима евродепутати поискаха външно разследване на обвиненията в сексуално насилие в Европейския парламент. Случаите включват евродепутат, мастурбиращ пред асистентка, опипване, предложения за секс и други.
Петима евродепутати поискаха външно разследване на обвиненията в сексуално насилие в Европейския парламент. Случаите включват евродепутат, мастурбиращ пред асистентка, опипване, предложения за секс и други.    ©  Reuters
Петима евродепутати поискаха външно разследване на обвиненията в сексуално насилие в Европейския парламент. Случаите включват евродепутат, мастурбиращ пред асистентка, опипване, предложения за секс и други.
Петима евродепутати поискаха външно разследване на обвиненията в сексуално насилие в Европейския парламент. Случаите включват евродепутат, мастурбиращ пред асистентка, опипване, предложения за секс и други.    ©  Reuters

Колко пъти ви се е случвало, докато вървите по улицата, някой да ви подсвирне, колега да ви подмята двусмислени реплики или непрестанно да ви кани на извънработна среща въпреки категоричния ви отказ? Ако сте жена, отговорът може би варира от "много" до "безброй".

Всеки от тези примери се вписва в законовата дефиниция за сексуален тормоз в България. Въпреки това информираност по темата липсва както от страна на жените (които са обект на такъв тормоз в непропорционално по-голяма степен), така и от страна на мъжете. "Много често жените не разбират и не могат ясно да си дадат сметка какво означава сексуалният тормоз, а мъжете не винаги разпознават не-то като твърда и ясна позиция", коментира Мира Добрева от "Български фонд за жените" (БФЖ).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "Капитал", трябваше да дадете темата на сътрудник-мъж, че с тоя прокурорски тон, дето го държи другарката Иванова... Някои уточнения: цялата тази лудост за сексуалния тормоз и неговите производни е плод на усилията на радикалните форми на американски феминизъм, който вече даде обширни метастази и злокачествени образувания в Европа и в някои части на Азия. Става дума за войнстващия, действащ с особена агресивност и нетърпящ възражение феминизъм, според каноните на който всеки несанкциониран мъжки поглед е изнасилване. Налагането на този вид подход към т. н. "сексуален тормоз" вече превърна американските мъже в страхливи, с понижено самочувствие и нагон представители на собствения си пол, които се опасяват да предприемат каквито и да било крачки по отношение на другия пол поради страх и опасения да не бъдат обвинени в сексуален тормоз. Другият пол пък от своя страна се оплаква, че мъжете вече не били мъжествени и не знаели как истински се ухажва жена. Ами как да бъдат като за всяка проява на тяхната мъжка същност бият през пръстите и то яко? Най-сладкото при т. н. "сексуален тормоз" е, че това е съвсем мъгляво дефинирана територия. Всяка пикла във всяка една ситуация може да обвини мъж в сексуален тормоз тъй като да се докаже, че не е имало такъв е почти невъзможно. На човек може да му се съсипе кариера, а понякога семейство, живот без да се търси отговорност от неговия "обвинител" ако обвиненията са неоснователни. Дано в даден момент обществото/обществата да се усетят, че в целия тоз лов на вещици победители няма, има само победени и губещи.

 • 2
  venziko avatar :-|
  venziko

  Трябва да има равноправие между половете. да има повече любов и веселие https://www.youtube.com/watch?v=jkS737DYnsk

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#1] от "
  zmuz
  ":

  Поздравления за позицията. Мисля като вас, че човешките отношения не бива да се диктуват от войнствените схващания на едно шумно малцинство. След като агресивният феминизъм премодулира мисленето, процъфтяващ бизнес в Америка и у нас ще станат банките за сперма със снимки на мачовци по епруветките или сурогатното майчинство.
  И тогава Господ отново след Содом и Гомор ще има всички основание да прати огън и жупел и да сложи край на мъките на човечеството...

 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#3] от "D-r D":

  D-r D, отбелязвам, че имаме сходни или почти съвпадащи позиции по редица теми, примерно за кандидатурата на И. Бокова за ГС на ООН, за т. н. "критовалути" или сексуалния тормоз... мисля, че имаше и други засичания. Може бе ще е добре да координираме усилията, а дори и да пием по една заедно. Ако сте съгласен - пишете на [email protected]

 • 5
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Аз толкова сексуален тормоз съм видял от жени и на никого не съм се оплаквал. Нося го в себе си и живея с тия травми. Но го понасям като мъж.

 • 6
  beky avatar :-P
  beky

  Оп-па-а! След дървена статия за сексуален тормоз във форума има покана за среща.

 • 7
  slonsco avatar :-|
  slonsco

  Нямам против за предложение до присъстваш да се въведе принципа ""Ne bis in idem" те да се санкционира всяко повторно предложение,след като първото е отказано и е изразена воля следващи да не бъдат отправяни,но за всичко,от всички и спрямо всички,не само за сексуална близост.Да куупиш нещо,да слючщш брак,да не сключиш брак,да имаш деца,да подредиш къщата,да гласуваш за някого или нещо,да спреш някой вреден навик и т.н.Някък ще се съгласува с вкорененото у някои жени убеждение,че жена,която приеме първото предложение за секс е лека,както и да се прави разлика между отказ "ad hok" и окончателен отказ.

 • 8
  tie_interceptor avatar :-?
  tie_interceptor

  Това е някаква нова медийна вълна, след бежанците, имигрантите, хомосексуалистите...
  Някак много координирана изглежда кампанията, че чак планирана направо. Но защо точно сега, обаче? Каква е целта?
  Отклоняване на вниманието от нещо важно? Разделяй и владей?

 • 9
  val1320 avatar :-|
  val1320

  Уф,стига вече с тоя тормоз заради секса,бе!А иначе,мъдрецът е казал.че няма жена,която не дава-има мъже,които не знаят как да си искат!

 • 10
  hhw33395822 avatar :-|
  hhw33395822

  Кретен
  До коментар [#9] от "
  val1320
  ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата