Самотният президент Румен Радев

Държавният глава изглежда избра пътя на конфронтацията с управляващите, но дали това ще му донесе успех

Президентът Румен Радев изкара девет бурни и напрегнати месеци на поста
Президентът Румен Радев изкара девет бурни и напрегнати месеци на поста    ©  Георги Кожухаров
Президентът Румен Радев изкара девет бурни и напрегнати месеци на поста
Президентът Румен Радев изкара девет бурни и напрегнати месеци на поста    ©  Георги Кожухаров

Темата накратко

- Румен Радев показа изненадващи амбиции да се намесва дори и в актуални управленски въпроси.

- Острото влизане в този терен обаче по-скоро ще доведе до изолирането му.

- В дългосрочен план той вероятно ще се отдалечи от БСП, но дали ще се превърне във визионер е спорно.

Подозренията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов, че някой отвън може би подклажда бунта на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево", като очевидно намекът е за президента Румен Радев и лобито му във ВВС, показва колко далече е стигнало недоверието между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Натрупването донякъде е очаквано, след като от последните парламентарни избори насам в повечето по-големи политически скандали по пряк или косвен път е намесен държавният глава.

Президентската институция е конструирана така, че силата й е най-голяма, когато постът се заема от представител на управляващото мнозинство - справка Георги Първанов и правителството на тройната коалиция или пък трудните отношения на Росен Плевнелиев с изпълнителната и законодателната власт по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Ситуацията с Радев е по-различна. От една страна, той е избран с подкрепата на БСП, която е в опозиция. От друга - трябва да търси свой политически профил и място, не непременно в лявото пространство, а и баланс с управляващите, ако иска да запише някакви успехи. В последните няколко месеца той показа, че по-скоро е избрал пътя на конфронтацията, а не на компромисите, и това най-вероятно ще продължи.

Връзка с Радев може да се намери дори и в споровете около прословутата ограда по границата. В началото на работата на служебното правителство документите за изграждането й пристигаха в кашони от областните управи в президентството, където Елена Йончева беше прессекретар, а после тя взе темата на въоръжение като депутат от БСП. ГЕРБ пък, след като се завърнаха във властта, направиха парламентарна комисия, която отмени класирането на офертите за новите бойни самолети, приключено от кабинета на Огнян Герджиков. Президент и управляващи влязоха и в битка дори за това кой да назначава, а оттам да командва, новото звено за борба с корупцията. Резултатите от гласуването на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност бяха 12 на 2 - всички срещу председателя на БСП и президента.

При повечето противопоставяния с управляващите изглежда сякаш Радев губи, понякога почти унизително. В един ден през изминалата седмица например парламентът отхвърли ветото му върху промените в Закона за въоръжените сили, а Висшият съдебен съвет прегласува кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, въпреки че Радев беше против този избор.

Кой печели от противопоставянето

Според Първан Симеонов, политолог и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", обаче месецът на държавния глава е "на плюс". "Радев показа, че няма нищо против да влезе в близък бой, а това изненадва. Заради острата му реакция срещу ГЕРБ и Бойко Борисов те поспряха с атаките - премиерът му каза, че двамата са над беквокалите, Цветан Цветанов се извини, а пък Антон Тодоров пише вече само във фейсбук", коментира той пред "Капитал".

Рискът обаче е Радев да затъне в ежедневни битки и спорове и това да се отрази негативно на рейтинга му. Но пък президентът има и най-високия процент на одобрение сред политиците - 60%, и го поддържа. Проблемът е да не остане затворен в рамката на професионалиста, който разбира само от авиация и военно дело. "Трябва да излезе малко от професионалния спор. Рискува да се повтори ситуацията с Росен Плевнелиев, който така и не напусна образа на мениджъра, на всекидневния политик, което може да е добре за един премиер, но не е добре за президент. Той например трябва да каже нещо веднъж на шест месеца и да прокънти, дори в останалото време да мълчи", твърди Симеонов.

Боен другар ли е БСП

За ГЕРБ ударите по потенциален конкурентен център на власт имат смисъл, но пък натикването на Радев към страната на БСП е подарък за социалистите. И Симеонов, и социологът Александър Маринов поотделно твърдят, че в дългосрочен план президентът няма интерес от сближаване с партията на Нинова. Това най-вероятно се осъзнава на "Дондуков" 2, защото по време на последния разговор между червените и Радев за борбата с корупцията се стигнало до "леко напрягане" докъде трябва да стигне противопоставянето на ГЕРБ, твърдят източници от БСП. Държавният глава не бил привърженик на крайното поведение в конкретния случай. Обаче последвалата размяна на реплики и намеса на посредници като Нинова ескалира до унизителен бойкот на КСНС по темата.

Може би проблемът е в липсата на екип от добре подготвени по различни теми хора с опит. Засега институцията е крайно затворена за медии, съветниците и секретарите най-общо се делят на два вида - юристи и бивши колеги от годините в армията. Изключение е началникът на кабинета Иво Христов, който е поел ресора на външната политика.

За едно със сигурност президентът не може да бъде обвинен - че страни от актуалните събития, но важно е и умението да избира битките си. Според Маринов той пропуска ценно време в противопоставяния на терена на "изпълнително-разпоредителните въпроси". В същото време, ако води умело политическата битка, може да създаде големи проблеми на ГЕРБ, включително и ако има идея за собствена политическа перспектива. "Но тук трябва много мъдър и опитен екип от съветници, какъвто той няма и не съм сигурен, че ще може да събере", твърди социологът.

Засега обаче Радев изглежда като един от най-самотните президенти, които са работили на "Дондуков" 2 - без близки политически съюзници и без никакъв политически опит. Това може и да е добра новина - политическото статукво трудно може да се промени с помощта на ключовите фигури в него. Може обаче и да е лоша - Радев да прекара годините си в президентството в пълна изолация и без никакви възможности да направи друго освен емоционални декларации.

Къде минават границите на закона

Конституцията не дава кой знае какви правомощия на държавния глава - "самостоятелните" му възможности са свързани с налагането на вето на законите, което обаче не е сложно за преодоляване, сезирането на Конституционния съд, в който може да назначи четирима юристи, предоставяне на убежище, закрила и българско гражданство, наименуване, опрощаване на държавни вземания и др. Почти всички останали действия са обвързващи с Министерския съвет - назначаването на висшия команден състав на армията, посланиците, а също и с Висшия съдебен съвет - подписването на указите за председателите на ВАС и ВКС, и за главния прокурор. Отказите се преодоляват също леко. Всички останали назначения се определят допълнително, ако правителството или мнозинството в парламента така преценят.

Сега президентът назначава един от членовете на комисията за конфликт на интереси и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество; двама членове на Съвета за електронни медии; представител в Съвета по наркотичните вещества; трима членове на управителния съвет на БНБ; четирима членове на Комисията за защита от дискриминация; един член на Комисията за регулиране на съобщенията.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  igla avatar :-?
  Непукистка

  "Засега обаче Радев изглежда като един от най-самотните президенти, които са работили на "Дондуков" 2 - без близки политически съюзници и без никакъв политически опит. Това може и да е добра новина - политическото статукво трудно може да се промени с помощта на ключовите фигури в него. Може обаче и да е лоша - Радев да прекара годините си в президентството в пълна изолация и без никакви възможности да направи друго освен емоционални декларации."


  Почти ме разплакахте, Старидолска! Да кажете, че тов. Радев нямал "близки политически съюзници" никак не е близо до истината, за да не използвам друга дума. Забравяте др. Йотова, която с гърди запуши огромната дупка в президентската броня след изсмукания от пръстите на др. Нинова КСНС и отхвърлянето за пореден път на поредното измислено вето. Не си давате сметка или не смеете да пишете за зависимостта на Радев от ДПС, които не само сложиха едно рамо, а направо си го избраха - точ в точ като случая с др. Първанов. Като видяха несъстоятелността на Румено-Корнело-Еленойончевщините, с които сме заливани напоследък, "Доган и Кремъл" - ЕООД разбраха накъде духа вятърът и му теглиха отлично познатия ни депесарски шут. Те винаги вървят след силните, а не сред посерковците, даже да са с пагони или "мъже" в поли като Нинова. Това не ги прави врагове на президента. На него само му е размахан пръст и му е показано мястото. Заради отчаянието си от упоритостта на Борисов за Грипените и невъзможността да води войни с когото и да било, той се опита да инспирира бунт в едно армейско поделение, което беше наречено пресилено "пълзящ преврат" от Ненчев и "детска градина" от Каракачанов. Позакъснелият вопъл на Брадавичко от ФБ не само прозвуча като мяукане, но и като измиване на ръцете от отговорността.
  И още нещо, като повтаряте за измисления от Корнелка "бойкот" на КСНС, не се ли притеснявате, че се отдалечавате от фактите?

 • 2
  ivangabrovo avatar :-|
  ivangabrovo

  Избирането на Румен Радев за президент на републиката показа, че българската нация не е изгубила инстинкта си за самосъхранение. Неколкократното даване на властта на кръгове представлявани от неосъществили се милиционери не е от глупост, а заради липса на истинска националнообединителна алтернатива. От тук нататък е въпрос на време да се създаде такава. Да, президентът Радев няма потенциал да е в нейния център, но показа, че пробив е възможен.

 • 3
  yanaya avatar :-P
  Яна

  До коментар [#1] от "Непукистка":
  "Почти ме разплакахте, Старидолска!"

  Ох, и мен, и мен... два реда сълзи и три реда сополи просто... Да го ожалиш тоя сам юнак на коня... пърдон, на грипеня, значи!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не е чудно, че платена от кръга Капитал журналистка недолюбва действащия президент. Кръгът продължава да възпява своя си, оня предишният, на фона на когото никак не е трудно и селски кмет да изглежда като Тайлеран.
  Чудно е, обаче, защо авторката (може би защото няма разумни аргументи) ле-е-екичко бута дебата към втръсналия и безалтернативен на пръв поглед дебат комунизън-антикомунизъм, намесвайки задължително със, във, около, зад, над, под Радев лошото БСП? Тези, които помнят повече от три дни, знаят, че на фона на Цецка, Каракачанов, Марешки, Трайчо и пр. незабележими особи, Радев бе единственият, изглеждащ нормално. След фъфленето му в НС по време на всъпителното слово, той обра точките на нацията с речта си при всъпването в длъжност. Не премяташе листчета с шаблонни изрази, което направи отиващия си, а говори адекватно като за пред нормални хора.
  Радев показа, че въобще няма миролюбиви намерения, когато му навлязаха в територията. И постъпи правилно, защото го пробваха да видят дали не е мека Мария като предишния.
  Той намери слабото място на ГЕРБ, т.е. на Борисов – корупцията, и явно ще продължава да концентрира удара си там. Това е болезнена за Борисов и целия му гласовит клакьорски „десен“ кръг тема поради простия факт, че корупцията е в техните редици, защото са на власт. И е недостойно дебатът около т.н. антикорупционни закони на ГЕРБ и БСП да се съсредоточава единствено и само върху това кой ще назначава началника. Приетият на първо четене законопроект събира под една шапка няколко бездейни досега институции. Пребрандирането ще ги направи ли дейни? Едва ли.

  Радев не се вписва в порочната българска политическа схема и е неопитомяем. Той е явление, защото няма за какво от миналото му да го хванат. Опитомяването винаги е свързано с някаква мръсна предистория или с някакви политически амбиции. Той не е спял по „паркинзи“ в Германия, докато всъщност с благословията на БСП-министърката Масларова е изнасял хиляди работниици-помаци за там, не е бил толериран от Людмила Живкова официално отгледан дисидент-философ. И не разчита на Борисов да го изтика за втори мандат. А и не е сигурно, че иска втори мандат.
  Колкото по-разбираемо президентът на едно съвременно общество покаже, че е нормален човек, толкова повече хората няма да съжаляват за избора си.
  Засега Радев е изненадващо нормален.

 • 5
  igla avatar :-P
  Непукистка

  До коментар [#3] от "Яна":

  Да поплачем заедно...
  Горкият, горкият! Значи рейтингът му падал, самольотите му не се вдигали, щото нямали нальот, разменяли си "остри реплики" с др. Нинова...
  И сега другарите Първанов и Маринов се тюхкат да не би да не може да затвори "Винету" и така да не си изпълни предизборните обещания. Докъде доживяхме, колежкей-й!
  Пак чета и още повече рева... обаче повествованието е като в холивудска продукция - тъкмо да се отчаяш и... хоп! Хепи енд! "Рискът обаче е Радев да затъне в ежедневни битки и спорове и това да се отрази негативно на рейтинга му. Но пък президентът има и най-високия процент на одобрение сред политиците - 60%, и го поддържа. Проблемът е да не остане затворен в рамката на професионалиста, който разбира само от авиация и военно дело."
  Ръйш ли! Хем затъва, хем не е баш политик, хем с 60 на сто (според Галъп, разумеется!) одобрение "сред политиците", хем тепърва требе да ни доказва, че не е льотчик с генералски нальот... и само това.

 • 6
  yanaya avatar :-P
  Яна

  До коментар [#5] от "Непукистка":

  "...в дългосрочен план президентът няма интерес от сближаване с партията на Нинова"... "ако води умело политическата битка, може да създаде големи проблеми на ГЕРБ, включително и ако има идея за собствена политическа перспектива"
  Ъ-ъ-ъ така е, хепи ще е енда, стига сме ривали. Той льотчика ще прочете "Капитал" и ще види, че интереса му не е при Нинова. И ние, като четем редовно такива дълбоки и широки анализи, ще ни светне за нелекото битие Радево и ще спре да му пада така и така най-високия рейтинг. Ама... защо точно "Капитал" се загрижи за рейтинга, "самотата" и "умелите битки" на льотчика? Да не е заради "политическата му перспектива", а? "Пет партии" плюс "самотен бивш президент" и ето ти нов автентичен прогресивен кръг. Еха! В дългосрочен план де.

 • 7
  igla avatar :-P
  Непукистка

  До коментар [#6] от "Яна":
  "Ама... защо точно "Капитал" се загрижи за рейтинга, "самотата" и "умелите битки" на льотчика? Да не е заради "политическата му перспектива", а? "Пет партии" плюс "самотен бивш президент" и ето ти нов автентичен прогресивен кръг. Еха! В дългосрочен план де."

  Не говори за въже в къщата на обесения, Яно :) И не хващай бика за рогата, че ся ше те попилеят от минуси, червени и остри кат игли, хахах... Най-голямата "загуба" за заинтересованите в президентското житие-битие е, че балонът със стария "лош", разбирай "назначен от Борисов", ВСС се спука с трясък като за световно. Ойде "независимостта" на съдебната система! В новия вече няма "опозиция", оглавявана от Лозанчо, няма мнозинство на назначените от него съдии и няма никаква справедливост, щом той не определя критериите за нея. Президентото се издъни с "румънския модел" и с приемането на др. Кьовеши, която пък по слухове се оказа инструмент на изпълнителната власт, нечие политическо острие за боцкане (бучене?) на "противници" от "висшата класа" в "браЦка" Роумения, обгрижвана от... Секуритате. Тъй че самотно вдигнатите ръчички на другарите Нинова и Льотчик в КСНС по въпроса за "антикорупционния орган" (спомняш ли си идеята на Ристю и Раданчо за "зам. главен прокурор, който да коли и беси, без да може някой да му се опъне?) попари всички надежди... как беше... за "умела политическа битка" и крайна цел не "създаване ГОЛЕМИ проблеми на ГЕРБ", а свалянето им от власт "вовеки веков, амин".

 • 8
  beky avatar :-?
  beky


  До коментар [#7] от "
  Непукистка
  ":

  Вие двете с яна една персона с два акаунга ли сте или сте близначки, които вместо по телефона си подават реплики във форума?

 • 9
  martintonev avatar :-|
  Martin Tonev

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Статията е по-скоро положителна. И всички отрицателни коментари са по скоро към екипа на президента.

 • 10
  plebs avatar :-P
  plebs

  "Не е чудно, че платена от кръга Капитал журналистка недолюбва действащия президент. Кръгът продължава да възпява своя си, оня предишният,..."
  До коментар [#4] от "D-r D":

  "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев" - http://www.mediapool.bg/noviyat-proekt-na-radan-kanev-se-tseli-v-desnite-izbirateli-podkrepili-radev-news256502.html

  "Плевнелиев подчерта, че поведението на ДСБ е недостойно и вижда в дъното на това "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов"." - https://offnews.bg/politika/v-podkrepata-na-dsb-plevneliev-vidia-intriga-na-kostov-i-parvanov-629310.html

  Приятно четене.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход