Корнелия Нинова удържа (временна) победа срещу вътрешната опозиция в БСП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корнелия Нинова удържа (временна) победа срещу вътрешната опозиция в БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова не поиска вот на доверие, нито подаде оставка, а нанесе поредния удар срещу вътрешната опозиция

Корнелия Нинова удържа (временна) победа срещу вътрешната опозиция в БСП

Лидерът на социалистическата партия заподозря ГЕРБ за атаките

Елена Старидолска
32942 прочитания

Председателят на БСП Корнелия Нинова не поиска вот на доверие, нито подаде оставка, а нанесе поредния удар срещу вътрешната опозиция

© Анелия Николова


"Това е като да се изпънеш в НДК, да закопчаеш догоре яката, да вържеш вратовръзката и да те отнесе челно бързият влак. Да те удари в Септември, а лявата ти обувка да намери овчар край Ихтиман. Жп гара "НДК"." Така един от делегатите на конгреса на БСП описа ситуацията в партията след изказването на лидера Корнелия Нинова.

Само преди две седмици тя изненадващо предложи да се свика заседание на постоянно действащия форум, за да се обсъдят две точки - алтернативен бюджет за 2018 г. и приоритети за българското председателство на Съвета на ЕС. Решението мина в Националния съвет само с четири гласа, защото темите не налагат някаква извънредност, нито пък такова високо партийно ниво. Подозренията бяха, че целта на Нинова е да отпуши напрежението в партията и недоволството от нея, като потърси подкрепа в по-широкия форум. Така и стана.

Размяна на удари

Вътрешната опозиция, която засили критиките в последната седмица, очакваше, че ще може да прокара допълнителна точка в дневния ред - за промени в чл. 16 на устава, които да позволят председателят да се избира и освобождава от конгреса. През февруари същият форум промени правилата, така че лидерът вече се избира пряко от всички членове на партията и на практика, ако не подаде оставка сам, не може да бъде сменен предсрочно. "През февруари на заседанието допуснахме политическа грешка под лозунга за демократичност концентрирахме властта в ръцете на председателя. Чест прави на др. Нинова, че досега не се е възползвала. Това променя характера на партията, придвижва я към лидерска с прояви на вождизъм и авторитаризъм", каза бившият зам.-министър на образованието и член на ръководството на софийската организация Ваня Добрева.

Недоволните от Нинова очакваха, че дори да изгубят гласуването по процедурата, това ще е с малко. В действителност, съотношението на силите се оказа едно към две. 149 делегати подкрепиха предложението , 397 бяха против, а 45 се въздържаха.

Тази процедурна победа окрили Нинова, която иначе откри конгреса с треперещ глас. В словото си след това най-силната и остра част беше насочена към вътрешната опозиция, която тя сведе до девет души, без да ги споменава поименно. Нинова каза, че те "стоят отстрани и критикуват през телевизията тези, които работят". Тя извади цитати от изказвания на нейните критици - публични и по време на последния закрит пленум, и към всеки от тях имаше коментар. По повод на упреците, че като забранила през промяна на устава депутатите с 12-годишен стаж да се кандидатират за нов мандат в парламента и по този начин отстреляла силните в БСП, тя заяви, че те могат да работят във всички други структури на БСП. На репликата "материалът в парламентарната група е слаб" предупреди да не се посяга на народните представители, защото денонощно работели. "Как да са подготвени, като 15 години ги държите на резервната скамейка, за да не заемат вашите места", обърна се Нинова към опозиционерите. Тя твърди, че макар недоволните да твърдят, че тя взима еднолични решения, всъщност оспорват колективни произнасяния на Националния съвет, уставни положения. "Уважаеми другари, минахте границата като казахте, че малките и средни предприятия са в сивия сектор и затова ББР трябва да финансира само едрия. С какво право? Може би с правото да защитите собствените си интереси, кредитирани от тази банка", каза още Нинова явно с намек към основния й опонент Георги Гергов.

На свой ред тя атакува, че пленумът е спрял проекта на закон за мажоритарния вот, защото мнозинството в него го е страх, че няма да може да се подреди в бъдещите кандидат-депутатски листи. По същия начин саботирали и партийната телевизия, въпреки че темата все още не е затворена. Обвини мнозинството в Националния съвет, че се страхува от борбата с корупцията и затова дало отпор на антикорупционния закон. "Разбирам, че атакувате посоката на БСП, за да защитавате едрия бизнес и да сте срещу борбата с корупцията", обобщи председателят на БСП.

"От моя гледна точка това се случва сега, защото дадохме отпор на съществуващия модел на завладяната държава. Защото отказахме опозицията да бъде "нахранена", с постове и пари за ръководството й, от управляващите и опитомена от Бойко Борисов, по примера на много други партии. Защото разклатихме сериозно управляващата коалиция и парламентарното мнозинство до степен да завалят оставки в парламента, защото с президента Радев заедно твърдо се обявихме за борба с корупцията по високите етажи на властта и застрашихме тази корупция. Защото дойде време да представим истинската алтернатива, а не поредната фалшива, създадена като политическо инженерство в нечии кабинети. Това, което ни се случва днес, е втората фаза. Опозицията не може да бъде опитомена и нахранена, значи трябва да бъде разбита", каза тя.

Намеците, че зад вътрешнопартийните проблеми в БСП стоят близки до ГЕРБ и управляващите, заваляха още след последния пленум. В събота обаче това заяви самият председател. Делегати в кулоарите доукрасиха историята като навързаха разкритията срещу шуробаджанащината в Хасково и оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, напускането на друг народен представител от мнозинството Антон Тодоров и критиките, на които е подложен Валери Симеонов заради заканите срещу журналистите, като факти, които изчерпали търпението на ГЕРБ. Други стигнаха и по-далеч с предположенията, че двете автокатастрофи, които сполетяха Нинова през последния месец, не са случайни, а с цел да я принудят да използва шофьор и кола от НСО, за да може да бъде под контрол.

Лидерският въпрос

Пред конгреса Нинова заяви, че няма да иска вот на доверие, защото не това била целта. Нямало и да употребява партията като подаде оставка и поиска пряк избор от всички членове. "Ако мислех за себе си, в момента щях да подам оставка, да отидем на пряк избор, да го спечеля, да се върна след два месеца и пак да съм председател. Но на какво - за два месеца външни сили да бъркат при нас, структурите да бъдат подложени на вътрешни интриги", описа картината тя.

Преди форума Георги Гергов демонстрираше добро настроение, но след изказването на Корнелия Нинова си тръгна без да коментира
Фотограф: Анелия Николова

"Разплаках се. Тия деветимата да вземат да си ходят, стига са ни тормозили, стига алчност", коментира развълнувана делегатка в коридорите на НДК. И други признаха, че са се просълзили. За ефекта на словото говори и фактът, че още след края му почти всички известни недоволни лица от Нинова напуснаха сградата. Атанас Мерджанов взе думата под формата на реплика към изказване и каза, че се разпознава сред тези девет души, и че ако "девет души са проблем на партията, нека се реши". "За мен е важно партията да върви напред и да свали ГЕРБ от власт", каза още той.

Гласуването за дневния ред, в което се преброиха силите, показа, че вътрешната опозиция не е единна, а и без помощта на софийската организация няма да успее. Влиятелната фигура в нея, Румен Овчаров, не дойде на конгреса, не оставил и ясни указания. На последното заседание на Градския съвет пък един от активистите на лявото крило и председател на организацията в район "Красна поляна" Евгений Белий скочил на лидера Калоян Паргов, който е един от критиците на Корнелия Нинова, като го упрекнал в сговор с ГЕРБ в общината, където той е съветник. Това напрегнало отношенията му с Янаки Стоилов, лидер на т.нар. ляво крило в партията. Други представители на столичани разказаха, че молили предварително Ваня Добрева да не прави предложението за устава. Калоян Паргов, който е и член на Изпълнителното бюро, гласува обаче с въздържал се за разлика от всички останали от ръководството, които бяха против.

В петък пък пловдивската организация, за която се твърди, че е под влиянието на Гергов, не е успяла да събере кворум, за да приеме критична декларация срещу Нинова от името на цялата струкутура.

Опозиционери признаха пред "Капитал", че с "хитрия" си ход за бързо свикване на конгреса Нинова е успяла да предотврати промяна в устава. Според тях упреците за влияние на ГЕРБ са несъстоятелни, но се използват, защото това е едно от "най-ужасяващите неща за нашата партия". Те очакват победата на Нинова да й даде сили "да продължи да мачка" и прогнозират задълбочаване на противоречията и разделението. "Прилича на конгрес на БААС, на който Саддам Хюсеин пуши от президиума и посочва неудобните, които се изваждат навън и се разстрелват пред всички за назидание", коментира един от тях.

Дали войната ще се разгори или този удар ще е достатъчен да приключи политическата кариера на деветимата, както твърдят приближените на Нинова, ще се види на следващото заседание на Националния съвет. По устав той трябва да определя оперативните решения на БСП, но и всички кадрови предложения, включително кандидатурите за кметове и общински съветници, като се свиква поне един път месечно. Още повече, че председателят обеща да има и пленум за организационното състояние на партията.

"Това е като да се изпънеш в НДК, да закопчаеш догоре яката, да вържеш вратовръзката и да те отнесе челно бързият влак. Да те удари в Септември, а лявата ти обувка да намери овчар край Ихтиман. Жп гара "НДК"." Така един от делегатите на конгреса на БСП описа ситуацията в партията след изказването на лидера Корнелия Нинова.

Само преди две седмици тя изненадващо предложи да се свика заседание на постоянно действащия форум, за да се обсъдят две точки - алтернативен бюджет за 2018 г. и приоритети за българското председателство на Съвета на ЕС. Решението мина в Националния съвет само с четири гласа, защото темите не налагат някаква извънредност, нито пък такова високо партийно ниво. Подозренията бяха, че целта на Нинова е да отпуши напрежението в партията и недоволството от нея, като потърси подкрепа в по-широкия форум. Така и стана.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  Ако беше по времето на Сталин, щяха да изчезват партийци. Сега само ще отстъпят на втора линия. Корнелия вдъхнови червените бабички, които и без това биха гласували за нея, но нищо не се промени в обществото.
  Шоу за вътрешна консумация.

 • 2
  venziko avatar :-|
  venziko

  И там е много шум за нищо.трябват действия и дела а не шоу. https://www.youtube.com/watch?v=jkS737DYnsk

 • 3
  fanniemae avatar :-|
  fanniemae

  Всичко в "политиката" на ГЕРБ им познато, защото си е техен патетент и не могат да се изненадат. Нищо хубаво няма да могат да измислят с тези си глави. На конгреса "бабичките" добре облечени, не са от къра дошли, на добри служби стоят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK