Само за частния съдебен изпълнител има лишаване от правоспособност завинаги
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Само за частния съдебен изпълнител има лишаване от правоспособност завинаги

Само за частния съдебен изпълнител има лишаване от правоспособност завинаги

Няма друга правна или регулирана професия, при която да има такава санкция

27378 прочитания

© Юлия Лазарова


За последните три години – от 2015 г. досега, със заповед на министъра на правосъдието са наложени дисциплинарни наказания на общо деветима държавни съдебни изпълнители.

Три от тези наказания са дисциплинарно уволнение, и трите наложени през 2017 г.

Едно наказание намаляване на основната заплата с 20% за срок от 8 месеца (през 2016 г.), останалите пет са "забележка".

Частните съдебни изпълнители са първата и засега единствена професионална общност, за която законът предвиди дисциплинарно наказание "лишаване от правоспособност завинаги". Това стана с преходните разпоредби от законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които бяха публикувани в Държавен вестник в петък. С тях в Закона за частните съдебни изпълнители бе добавена новата санкция – доживотно лишаване от право да се упражнява професията ЧСИ. Това наказание може да се наложи на ЧСИ, спрямо когото вече са били налагани три или повече влезли в сила дисциплинарни наказания, поне едното от които е лишаване от правоспособност за определен срок. До момента най-тежкото дисциплинарно наказание по закона за ЧСИ бе лишаване от правоспособност за срок от една до пет години, което остава като самостоятелно наказание, но вече второ по тежест.

Юристи, до които "Капитал" се допита, не можаха да се сетят за друга регулирана професия или дейност, при която да има дисциплинарно наказание доживотно лишаване от право да упражнява професията. В Закона за адвокатурата има два вида лишаване от право да се упражнява адвокатска професия – първото е за срок от 3 до 18 месеца, а второто – за срок максимум до 5 години при повторно нарушение. Най-тежката дисциплинарна санкция по нотариалния закон е лишаване от правоспособност за срок от 3 месеца до 5 години. Според закона за Камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране например най-тежката санкция е лишаване от пълна проектантска правоспособност за срок до една година, а при повторно нарушение - за срок до три години. Законът за съсловните организации на лекарите и зъболекарите предвижда заличаване от регистъра на колегията за срок от 3 месеца до една година - за нарушения на професионалната етика, а при неспазване на правилата на добрата медицинска практика - за срок от 6 месеца до две години. Аналогично са решени и правилата при другите регулирани професии.

Дори административното наказание отнемане на шофьорска книжка (свидетелство за правоуправление), което допреди години можеше да бъде доживотно, вече е за определен срок – до три години максимум при повторност, а промяната беше направена точно с мотива, че не е допустимо да се отнема правоспособност завинаги, припомнят юристи.

Нещо повече - в Наказателния кодекс наказанието лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност се налага само за определен срок – до три години, когато се налага самостоятелно, а когато се налага заедно с лишаване от свобода, неговият срок може да надминава срока на затвора най-много с три години, освен ако в особената част на кодекса е предвидено друго. Само осъденият на доживотен затвор без замяна може да бъде лишен от права завинаги.

Няма драма

Интересното е, че адвокати, ЧСИ и нотариуси споделиха пред "Капитал", че не ги смущава идеята за въвеждане на наказание доживотно лишаване от правоспособност. Даже някои споделят, че добре би било подобно наказание да има и в адвокатурата и нотариата, а защо не и при други професии. Според адвокати има драстични случаи на наказвани техни колеги, които са отстранявани за определен срок, след което "се връщат на бял кон и продължават да вършат безобразия". Повечето юристи наблягат на факта, че новото наказание е предвидено като изключение – когато на съответния ЧСИ вече са били налагани поне три други дисциплинарни наказания, едното от които е лишаване от права за определен срок, и въпреки това той продължава да върши нарушение при изпълнение на службата. Принципно едно подобно "дисциплинарно досие" е много показателно, споделят представители на професията. Предвиждането на една такава дисциплинарна санкция като изключителна само по себе си не е проблем, въпросът е каква ще е практиката по налагането й. В този контекст се коментира, че с промените бе увеличен и броят на представителите на министъра на правосъдието в дисциплинарните комисии - от 1/2 на 2/3, което нарушава баланса, и макар да има съдебен контрол, би могла да доведе до изкривяване на политиката на министерството по отношение на цялата дисциплинарна практика дори с чисто пиарски цели.

Нормативен екстремизъм

Проблемите около новото наказание се свързани по-скоро с контекста, в който това бе въведено – между първо и второ четене на закона от Христиан Митев ("Обединени патриоти"). Без дискусия, без анализ как това кореспондира с цялостната система на дисциплинарни и административни наказания в българското законодателство, по-точно какъв знак дава този законов екстремизъм.

Паралелът между трите саморегулиращи се правни професии – адвокати, нотариуси и ЧСИ, трябва да се прави с някои уговорки, доколкото действително има разлика в техния статут – адвокатурата е самоуправляваща се по конституция, а ЧСИ и нотариуси изпълняват делегирани им държавни функции, техният брой е ограничен, таксите се определят от държавата, а дисциплинарната им практика е с участието и под контрола на Министерството на правосъдието. Принципно обаче целта на дисциплинарната дейност е една - да се гарантира добросъвестно спазване на закона и професионалните стандарти в защита на интересите на гражданите. Причината в закона за ЧСИ да се запише лишаване от правоспособност доживотно, а за останалите - не, е само една – в момента е ред на ЧСИ да играят ролята на обществен враг, който оправдава битуването на българските политици в ролята на народни закрилници. Но близкото минало помни време, когато тази роля (в различни вариации) изпълняваха нотариусите, а преди това - адвокатите. Разбира се, че и сред трите гилдии присъстват хора, които нямат място там, някои от тях упражняват професията си единствено защото прокуратурата не е на мястото си. Но принципно ефективното решение не е в увеличаване на санкциите до пароксизъм, а в ефективната регулация, институционален и граждански контрол, на който държавата и обществото не са способни.

Кой как наказва

Парадоксалното е, че няма друга професионална общност, която да налага толкова строга дисциплинарна практика през последните години като системата на ЧСИ, и това е очевидно дори и от статистиката на наложените санкции лишаване от права. Бутиковата гилдия на частните съдебни изпълнители, наброяваща само 202 души, процентно спрямо състава си произвежда наказания в пъти повече от петнадесетхилядната адвокатура. С Нотариата проблемът е по-друг – когато опитахме да научим броя на наложените през последните три години наказания лишаване от права в елитната гилдия на 721 нотариуси, ударихме на камък. Нотариалната камара не публикува на сайта си данни за дисциплинарната си практика, дори за състава на органите си. С обща статистика за цялата дисциплинарна практика на Нотариалната камара не разполагат в Министерството на правосъдието, там имат поглед само върху дисциплинарките, образувани по инициатива на министъра. Което също е парадокс на закона, защото от МП се очаква да наблюдават камарата, но за разлика от дисциплинарните комисии в системата на ЧСИ, където министърът праща свои представители, в системата на нотариата той няма такива правомощия. От министерството предоставиха данни, според които за периода от 2011 г. досега, т.е. за близо 7 години, Нотариалната камара е образувала осем дисциплинарни производства по сигнал на министъра на правосъдието, от тях едно е завършило с наказание лишаване от правоспособност за 1 година, потвърдено от ВКС. Колко са общо образуваните производства и колко са наложените наказания лишаване от правоспособност остава загадка – от Нотариалната камара не отговориха на запитването.

Според доклада на Камарата на ЧСИ за 2016 г. дисциплинарната комисия е наложила шест лишавания от правоспособност за по едно година, което прави близо 3% от всички ЧСИ. Докладът за 2017 г. все още не е готов, но публично известно стана за поне едно наложено наказание от три години лишаване от права. Отделно от това през последните три години са потвърдени от ВКС и влезли в сила 7 наказания лишаване от права по данни на камарата.

Според публикуваните на сайта на Висшия адвокатски съвет данни за 2016 г. общо 38 адвокати са лишени от права, което прави 0.25% от състава. Почти половината от тях – 18 души (47.37%), са наказани с минималното наказание от 3 месеца, пет – за една година, 1 – за 14 месеца, 1 - за 18 месеца. Само един адвокат е наказан с лишаване от права за две години при условията на повторност.

От началото на 2017 г. до края на септември 21 адвокати са наказани с лишаване от права. От тях 9 са наказани с минималното наказание – до три месеца, 1 е лишен от права за 4 месеца, 1 – за 5 месеца, 7 са лишени от права за половин година, 1 – за една година, и двама - за 18 месеца (година и половина).

Разбира се, данни за наказанията не са нещо, което може да се сравнява механично, ако приемем, че в едната професия регулацията е перфектна, а в другата – не. Но така или иначе, това са само базисните факти, от които трябваше да започне дебатът за системата на дисциплинарните наказания в тези професии - в интерес на гражданите и бизнеса. Вместо това – с тях завършва.

За последните три години – от 2015 г. досега, със заповед на министъра на правосъдието са наложени дисциплинарни наказания на общо деветима държавни съдебни изпълнители.

Три от тези наказания са дисциплинарно уволнение, и трите наложени през 2017 г.

Едно наказание намаляване на основната заплата с 20% за срок от 8 месеца (през 2016 г.), останалите пет са "забележка".

Частните съдебни изпълнители са първата и засега единствена професионална общност, за която законът предвиди дисциплинарно наказание "лишаване от правоспособност завинаги". Това стана с преходните разпоредби от законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които бяха публикувани в Държавен вестник в петък. С тях в Закона за частните съдебни изпълнители бе добавена новата санкция – доживотно лишаване от право да се упражнява професията ЧСИ. Това наказание може да се наложи на ЧСИ, спрямо когото вече са били налагани три или повече влезли в сила дисциплинарни наказания, поне едното от които е лишаване от правоспособност за определен срок. До момента най-тежкото дисциплинарно наказание по закона за ЧСИ бе лишаване от правоспособност за срок от една до пет години, което остава като самостоятелно наказание, но вече второ по тежест.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.