Ценностите на българите са каша със социалистически вкус

Огромен дял от анкетираните в проучване на агенция "Тренд" подкрепят и намаляване на данъците, и напълно безплатни публични услуги

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Изминалите близо 28 години от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика не са донесли необходимата за успеха му ценностна промяна. По-скоро обратното - някои от основните характеристики на обществените отношения от периода на комунистическия режим са се запазили непокътнати. Към този извод водят резултатите от национално представително проучване на социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Института за дясна политика, огласено в понеделник. Резултатите от него разкриват и голяма степен на неразбиране на начина, по който функционира държавата, и връзката на понятия като свобода, успех и богатство с върховенството на закона.

Така например между 86 и 92% от анкетираните са съгласни, че държавата трябва да осигури абсолютно безплатно образование и здравеопазване, както и да осигури минимален доход на всеки човек, а също и работа на всеки, който иска да работи. В същото време 60 на сто споделят мнението, че държавата трябва да намали данъците, независимо че ще останат по-малко пари за социални разходи и услуги, докато на обратното мнение са едва четвърт.

Почти разполовени са мненията за и против държавната намеса в икономиката - в съотношение 44 към 37 на сто.

Важен резултат от проучването е представата на българите за това как у нас се постигат успех и богатство. За преобладаващото мнозинство от 69 на сто успехът е функция на връзките, т.е. кого познаваш, срещу 24%, които смятат, че зависи от усърдната работа. В подобна пропорция са и мненията дали в България можеш да станеш богат по честен път.

Най-масово споделените три ценности са семейство, мир и сигурност, следвани от човешки права и свобода. В същото време върховенството на закона е посочено от по-малко от една четвърт от анкетираните, а неприкосновеността на частната собственост, свободата на изразяване и демокрацията са ценност за 14-15 процента.

На този фон са логични и преобладаващите консервативни мнения по отношение на малцинствата, бежанците, легализирането на марихуаната, на еднополовите бракове и т.н. Изключение прави само въпросът за забраната на абортите, която не се подкрепя от повечето отговорили. В скалата на ксенофобията първо място заемат бежанците и икономическите мигранти, следвани от ромите и в значително по-малка степен - турците.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  "Традиционно гостоприемният българин" е най-голямата лъжа от нашето детство.

 • Rent For Real

  Страхотно описание на модерният българин!
  Разтърсващата доза простотия, изляла се през годинките на прехода, плюс тарикатския ни манталитет, зародил се през комунизма, са си казали думата!
  Искаш всичко да е безплатно, но да не даваш пари за данъци! Няма как да се забогатее честно - трябва да имаш връзки, а не да се трудиш! Законите не са толкова важни!
  Няма светлина в тунела в този начин на мислене.
  Нашето поколение приключи ... в калта. Дано поне научим идните поколения, да са по-добри от нас.

 • 3
  edna_bulgarka avatar :-|
  Една българка

  Бавно се променят нещата. Още Буров казва, че българина ще се оправи, когато се научи да си плаща масрафа и да не гледа винаги да мине "тънко". А простотията е бонус от социализЪма :)

 • 4
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Липса на усещане за собственост - това според мен е основното бреме и съответно провал на политиките на прехода.

 • 5
  krasimirpetkoff avatar :-|
  Krasimir Petkoff

  Доста глупава пропагндана статия, според мен. Демокрация и капитализъм (наречен за по-благозвучно "пазарна икономика") са две понятия, които взаимно се изключват. Аз също не съм в чужбина заради върховенството на закона и неприкосновенността на частната собственост, доста са ми мъгливи тези понятия. Но знам, че тук (в случая в Чехия) има на практика отрицателна безработица, най-ниско неравенство и риск от бедност, безплатно висше образование, необлагаем минимум, диференциран ДДС и т.н. Идеологията, която в България упорито ни налагат е несвойствена не само за българите, но и за 99% от хората въобще, затова и се евакураме към по-комунистическите държави, да си сърбаме социалистическите каши.

 • 6
  Slick avatar :-P
  Slick

  С едно изречение: малък, но много прост народ.

 • 7
  bvu38525482 avatar :-|
  bvu38525482

  Нашето племе не може да разбере, че примерно данъци и пенсии са скачени съдове. Не може хем намаляне на данъци хем увеличаване на пенсии. От къде ще дойдат парите ?

  Инаюе съм дълбото отвратен от авантаджийския манталитет на българина като цяло. Държавата да ми намери работа, държавата да ми гледа децата, мама да ми плати наема, че моята заплатка отива за ремонти на беемвенцето........... Такива неща като мъжество и да се справяш сам със живота никой не им обръща внимание. Не е мъжествено да си бил в казарма, мъжестшено е да се справяш с проблемите в живота без да просия и аванта от тоя или оня

 • 8
  bvu38525482 avatar :-|
  bvu38525482

  С две думи изследването показва мишкарския манталитет "от мен нищо не зависи"

 • 10
  osho avatar :-|
  osho

  Подобни неща "научаваме" и от профила на телефонните измами:

  - огромна част от жертвите им, дори и с дългогодишен житейски опит, все още не разбират и не осъзнават как функционират институциите /например смятат, че е нормално полицейски началник да им звъни лично за разследване на престъпление, а непознат лекар по телефона да коментира диагноза и лечение, както и да иска пари/

  - огромна част от жертвите смятат, че могат да отърват близък от неприятности като ползват връзки /обажда им се полицай и им иска пари, за да помогне на загазилия роднина, а те дават, за да се оправи там работата/

  - наскоро научихме и за млада жена в активна възраст, която превежда пари на непозната без никакъв насрещен документ и без да я познава извън Фейсбук. Тя е смятала за напълно нормално да получи мейл от министър-председателя, който лично и съдейства за жилище.

  Така че изводите на това изследване приемам за верни. Има тотална функционална и социална неграмотност!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход