Пазарът на труда достига своя пик

Безработицата в България се задържа относително непроменена вече шести месец

Повече от половината регистрирани безработни в бюрата по труда в България си търсят работа над една година.
Повече от половината регистрирани безработни в бюрата по труда в България си търсят работа над една година.
Повече от половината регистрирани безработни в бюрата по труда в България си търсят работа над една година.    ©  Цветелина Белутова
Повече от половината регистрирани безработни в бюрата по труда в България си търсят работа над една година.    ©  Цветелина Белутова

Безработицата в страната през септември е 6.1%, показват сезонно изгладените данни на Евростат. Показателят се понижава съвсем леко спрямо август, но за последната половин година статистиката отчита незначителни промени, като делът варира между 6.2% и 6.1%.

Подобна е картината и в номинално отношение - броят на хората, които нямат работа, а си търсят, се задържа на малко над 200 хиляди от май насам. В същото време бизнесът продължава да посочва като проблем липсата на подходящи кадри. Възможно е застоят да е временен, но ако данните останат на тези нива, ще потвърдят опасенията на някои икономически анализатори, че пазарът на труда достига своя пик.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 4

  6% все още не е теоретичния минимум. За нас той е някъде около 4%. Т.е. все още има някакви резерви, но не са много.

  На този фон смятам, че МРЗ спокойно може да се повиши допълнително. И за да няма резки промени най-добре е това да става постепенно - напр. с по 10 лева на тримесечие. Така за 3-4 години МРЗ може да стигне 600 лева (300 евро). Което вече е що-годе адекватна сума. Нека не забравяме, че в Турция МРЗ е почти 400 евро, а в Гърция - над 600 евро.

  Другото е, че без внос на работна ръка няма да мине. Трябва да отворим трудовия пазар за близки нам страни (на първо място бивша Югославия и бившия СССР). Но не трябва това да става чрез дъмпинг. За имигранти МРЗ следва да е доста по-висока (примерно поне 10-20% над средната заплата за страната).

  Нередност?
 • 2
  kvz20472433 avatar :-|
  kvz20472433
  • - 3
  • + 4

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  Всъщност 6% е официално отчетената безработица, а конкретно за България винаги има и скрита такава, т.е. определено има резерви. Предполагам, че не живеете в България и затова сте склонен да се доверявате на официалните данни и статиите по вестниците, които, поне според мен, не представят цялата картина.
  Ако не следи отблизо нещата, човек остава с впечатление, че има икономически бум в България, нивото на безработица е на исторически ниски нива и бумтящата икономика не може да бъде захранена с работна сила. Това общо взето не е вярно. Коректното отразяване изисква да се каже, че макар относително официалната безработица да е много ниска, то заетостта в абсолютни стойности е доста под нивото на икономиката до 2008 г. например. Това се дължи на факта, че последните десет години възможностите за работа в България бяха толкова малко и така зле заплатени, че голяма част от хората се ориентираха към работа в чужбина. Интересното в случая е, че възможностите за работа и към момента не са кой знае колко по-добри. По-добри са, но с малко, тъй като голяма част от работодателите продължават да се опитват да ловят маймуни с трици, както и упорито да коментират, че не им стигали кадри. Чудно как в ЕС, с трудов пазар от 500 милиона човека, само нашите работодатели не могат да си намерят персонал. Причините според мен са повече от явни.
  В тоя ред на мисли, очаквам споменатите показатели да продължават в същата посока както досега - заетостта като абсолютен брой да продължава да намалява, поради изтичането на работна ръка от България, безработицата да си остане на горе-долу същия процент както последната година, работодателите да продължат да се правят на луди, за да не им се наложи да дадат някой лев повече и икономическата активност да продължава да си е една и съща и всичко това още поне няколко години...
  След което, голяма част от бизнеса наистина ще почне да затваря дейност, защото и последните работници ще се изнасят. Бих искал да вярвам, че това може да се промени, но мисля, че спиралата вече е необратима, и със застаряването на населението и излизането на работна сила от пазара на труда, както и заради емиграцията, скоростта оттук- нататък само ще се ускорява.
  Естествено, би било добре, ако се вдига плавно МРЗ както вие предлагате, а също и да се насърчи трудовата имиграция, но конкретно второто едва ли ще има ефект, тъй като проблема не е в липсващите хора, а в това, че работодателите тук печелят почти единствено и само благодарение на ниските работни заплати. Отнемете им това предимство и те не биха се справили. А няма да се справят, защото противно на общите приказки, увеличението на производителността на труда е основно функция на капитала, инвестиран в технологии, а не на изтискването на работниците. Затова са и непрекъснатите работодателски писъци, толкова години вече - не защото няма хора, а защото все повече намаляват хората, които са склонни да им работят за без пари и ще потрябват инвестиции в технологии, за повишаване на ефективността. А българския работодател, като чуе за инвестиции и единствената му реакция е - пари нЕма, действайте! и после почва да вие на умряло.
  Е да, има и печеливши чуждестранни компании в България, които печелят повече и имат възможност с просто отделяне на едни 10% от годишната си печалба, да вдигнат средно с около 50% доходите на работниците си, но и те не биха го направили, поради простата причина, че собствениците им си искат цялата печалба за тях и въобще не им пука за местните, които им работят.
  Простият извод е, че докато заплатите не станат нормални, нищо от другите неща няма да бъде нормално. Проблемът е, че вече може би сме изпуснали последния влак...

  Нередност?
 • 3
  reynickson avatar :-|
  reynickson
  • - 1
  • + 1

  Шанса на икономиката е в ИТ сектора и високата добавена стойност, ориентирана към износ. Само така с относително малко работна ръка може да се създава висок БВП и добавена стойност. Това е и начина, по който ще се вдигне и стандарта. Държавата, като работодател трябва да се минимизира, тъй като е доказала неспособността си да направлява добре обществения ресурс. И съдебна реформа!

  Нередност?
 • 4
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • - 2
  • + 1

  [quote#1:"Николай Николов"]
  Другото е, че без внос на работна ръка няма да мине. Трябва да отворим трудовия пазар за близки нам страни (на първо място бивша Югославия и бившия СССР). Но не трябва това да става чрез дъмпинг. За имигранти МРЗ следва да е доста по-висока (примерно поне 10-20% над средната заплата за страната). [/quote]

  Бивша Югославия и СИВ са бедни, и привличането на кадри от там, съпоставено с привличане на кадри от 500-милионен ЕС28, според мен не е оптималната стратегия. Лично бих се радвал, ако заложим на по-високоплатени кадри (каквито биха били от ЕС28), придаващи по-висока добавена стойност към икономиката, от това да се фокусираме в търсене на нещастници (клетници), готови да работят за 300€-500€ за период от 5-7 години, само и само да могат да заминат за Германия или Франция, след като получат гражданство.

  Познавам няколко украинеца, заети в сферата на ИТ в България - и до един са тук просто докато излезе разрешителното им за друга страна от ЕС. 3-ма вече заминаха за Холандия. И въпреки, че това са само лични наблюдения - са напълно в духа на здравия разум.

  И въпреки, че внос на релативно евтина работна ръка от бившия СИВ, би могъл да има позитиви за краткосрочното развитие на икономиката - не смятам, че е устойчив двигател на ръстеж, поради факта, че същите "не са от тук и са за малко".

  Нередност?
 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  До коментар [#4] от "realismisthename":

  И двете, дядо попе, и двете. Германия защо ги покани тези араби, да не би да са само професори.

  По темата: Действително имаме големи резерви още. Задържането на безработицата на едно ниво е заради по-ниската инвестиционна активност спрямо миналата година. Много фабрики се построиха, а сега почти няма новини за нови мащабни инвестиции.

  Нередност?
 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"realismisthename"]бих се радвал, ако заложим на по-високоплатени кадри (каквито биха били от ЕС28), придаващи по-висока добавена стойност към икономиката, от това да се фокусираме в търсене на нещастници (клетници), готови да работят за 300€-500€ за период от 5-7 години, само и само да могат да заминат за Германия или Франция, след като получат гражданство. [/quote]Както писаха - имаме нужда не само от кадри в ИТ-то. Не може цялата икономика да е все от ИТ.

  Истината е, че само от по-бедни страни бихме могли да вкараме мигранти. Та бившия СССР и бивша Югославия са наш естествен резервоар от кадри. Става дума за региони с общо население от близо 300 милиона души.

  А за гражданството - от нас зависи да не го даваме с лекота. На единия полюс е ЮК която дава гражданство след 5 години. На другия - арабските страни, които изобщо не дават. Ние трябва да сме по-средата. Напр. гражданство след 10-12г. трудов стаж. А дотогава имигрантите ще са си купили жилища, родили деца, децата ще са тръгнали на училище. И няма да е лесно да се местят другаде.

  Нередност?
 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"realismisthename"]Познавам няколко украинеца, заети в сферата на ИТ в България - и до един са тук просто докато излезе разрешителното им за друга страна от ЕС. 3-ма вече заминаха за Холандия. И въпреки, че това са само лични наблюдения - са напълно в духа на здравия разум.[/quote]Така е. БГ няма как да е конкурентна на Запада. Това, което можем да направим е да облегчим визовия режим (имаме предимството, че не сме в Шенген) и режима за издаване на разрешения за работа. Трябва да сме много гъвкави тук защото за другото не сме конкурентни. Дори и половината от квалифицираните мигранти да остават при нас все е плюс.

  Нередност?
 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"realismisthename"]внос на евтина работна ръка от бившия СИВ, би могъл да има позитиви за краткосрочното развитие на икономиката - не смятам, че е устойчив двигател на ръстеж[/quote]Не трябва да е единствената стратегия. Но трябва да се въползваме максимално от този потенциал.

  Още по-голям потенциал се крие в реформа на висшето образование. Страните от персийския залив вкараха филиали на елитни университети (Корнел, Джонс Хопкинс, Карнеги Мелън) срещу годишни субсидии от порядъка на 50-60 милиона долара на филиал. Което е нищо. У нас само годишната субсидията за зърнопроизводителите (дето са няколкостотин фермера) е в размер на 600-700 милиона лева. За жп транспорт (БДЖ + НКЖИ) субсидията е над 400 милиона. В сравнение с това филиали на такива елитни университети биха стрували жълти стотинки.

  А такива елитни университети биха привлекли елитни студенти от целия свят. На които следва автоматично да им даваме разрешение за престой и работа. Също такива елитни университети са магнит за високо-технологични компании. Погледнете Гугъл - развойните звена са все до елитни университети. Затова Гугъл го няма у нас.

  Та срещу 200-300 милиона лева годишно можем да станем ако не Силициева долина, то поне Тел Авив (а това е втория по големина клъстър след Силициевата долина).

  Нередност?
 • 9
  gvu1448216442480887 avatar :-|
  Stan

  Интересни мнения. Колега, забрави за тия университети - това няма да стане. Нивото на образование в България е толкова ниско, че надали някой би взел такъв университет на сериозно.
  А за нашите у-ти направо нямам думи - не мисля, че някой работодател има какво да използва от наученото от студентите в университета!

  Нередност?
Нов коментар