Какво стои зад оставката на здравния министър от кабинета Борисов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво стои зад оставката на здравния министър от кабинета Борисов

Премиерът Бойко Борисов скъса с първия министър от третото си правителство след пет месеца.

Какво стои зад оставката на здравния министър от кабинета Борисов

Една оставка, много конспирации

Десислава Николова
21767 прочитания

Премиерът Бойко Борисов скъса с първия министър от третото си правителство след пет месеца.

© Анелия Николова


Темата накратко

- Николай Петров е много добър лекар, но това няма общо с факта, че е провел обществена поръчка в полза на бащата на внука си

- ГЕРБ са знаели за поръчката още когато са назначавали Петров, което говори за скрити зависимости

- В опит да се спаси имиджът на министъра започна атака срещу bTV, чийто репортаж стана повод за оставката
Издигането на хора със скрити зависимости, за да бъдат контролирани, е патент на ГЕРБ.

Първият министър, отпаднал от третия кабинет на Бойко Борисов, вече е факт. Здравният министър проф. д-р Николай Петров подаде оставка този понеделник. Ако сте чели вестници или някои по-популярни жълти сайтове, сте останали с впечатлението, че оставката на Петров е някакъв злощастен природен феномен, който е сполетял доктора по вина на bTV и за който той не носи никаква вина. Фактите (неизкривени от последвалите десетки теории) са следните: телевизионен репортаж разказа за направен още през март тази година одит на Военномедицинска академия (ВМА), управлявана по това време от Петров. Одитът констатира, че през 2014 г. и 2017 г. ВМА е сключила две обществени поръчки на обща стойност 1.6 млн. лв. с фирма, представлявана от приятеля на дъщеря му (мъжът, с когото тя живее и от когото има дете). "Няма нищо незаконно" е отговорът, който Петров дава на въпроса дали намира това за конфликт на интереси. Ден по-късно, очевидно под натиска на Бойко Борисов, Петров подава оставка.

Дотук с видимото. Сега за невидимите нишки в тази история.

Какво показва одитът на ВМА

Проверката е извънредна и по сигнал и е извършена от одитното звено на Министерството на отбраната по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. Проверено е цялото управление на ВМА с началник Николай Петров от 2014 до 2017 г.

От 56 обществени поръчки през 2014 г. е разгледана подробно една – за доставка на консумативи за ортопедията на стойност 1.1 млн. лв. от консорциума "Ортопедие-Инвекс".

"Ортопедие-БГ" е регистрирано през 2013 г. и има скромни обороти - 23 хил. през 2014 и над 200 хил. през следващите. Неин партньор е пловдивската "Инвекс трейдинг", която е доставчик на медицински изделия. Има и втора поръчка на ВМА от февруари 2017 г., когато "Ортопедие-БГ" печели договор на стойност 429 300 лв. Според проверката на bTV дружеството няма спечелени поръчки от други клиники.

Фирмата е част от консорциум, представляван от Явор Цонев, със собственик майка му Павлина Нецова и дели един и същ адрес с PR агенция, чийто собственик до 2014 г. е била Руслана Петрова, дъщеря на министъра - факт, отбелязан в одита. След като Петров е получил възможността да отговори, че е избран участникът с най-ниска цена и че в документите на консорциума е посочено кой води счетоводните дела, одиторите са записали, че в случая са налице индикатори за свързани лица и за конфикт на интереси, които трябва да се изследват от компетентните органи. Както bTV разкриват, Руслана Петрова живее на семейни начала с Явор Цонев и двамата имат дете.

Има ли нарушение на закона

Одитът е предаден на Военна прокуратура, която през месец юни излиза със заключение, че не намира правни основания да обвини Петров в престъпление. Съгласно текста в закона, ако Петрова и Явор Цонев нямат брак, то те не попадат в обхвата на "свързани лица", тъй като няма уточнение там да попадат лица, живеещи във фактическо съжителство с роднините по права линия. Така според закона държавен служител може да е в конфликт на интереси с братовчед си, но не и с бащата на внука си, ако той не е женен за дъщеря му. В случая става дума за очевидна дупка в закона, което, разбира се, не прави случая по-малко нереден.

С други думи, Петров може и да не е нарушил изрично закона за предотвратяване конфликт на интереси, но ако заемем доста удачното изказване на премиера Борисов по тази тема, "моралът е въпрос на личен избор".

"Поръчан" ли е Петров

Основният фокус на дебата тази седмица се въртеше обаче не около това дали има нарушение на закона, а дали някой умишлено е искал да насочи вниманието към този одит, за да дискредитира министъра и да го накара да се оттегли.

Самият доклад до съвсем скоро не беше публичен. Той беше извършен по времето на служебния министър Стефан Янев, който сега е съветник на президента Румен Радев. Първата информация за одита излиза в началото на месеца във варненския сайт afera.bg, придружена с коментар, че това ще коства поста на министъра, защото ще бъде повдигнато обвинение. Няколко седмици след това обвиненията са препечатани от няколко жълти медии и в. "Дума". Министерството на здравеопазването реагира, като качва на сайта си одитния доклад, обяснителната записка на Петров и заключението на прокуратурата, че няма закононарушение. Междувременно бТВ е поискала одита от Министерство на отбраната и е започнала репортаж по него.

Автор е Петър Нанев, за когото това е третото разследване в сектора. Първото беше срещу предшественика на Петров във ВМА – Стоян Тонев, и отново по одит от военното министерство (а за предаването между другото съдействаше самият проф. Петров, който беше дългогодишен заместник на Тонев). След репортажа Тонев подаде оставка като народен представител от ГЕРБ и стана клиент на Военна прокуратура до смъртта си тази година. Вторият репортаж беше по тиражиран седмици преди това одит на Медицинския университет и насочен срещу предишния ректор акад. Ваньо Митев.

Но да се каже, че репортажът по телевизията е бил поръчка, изкривява смисъла на надзора, който четвъртата власт упражнява над първата. В материала са показани документите от официален одит, потърсено е мнението на министъра, както и на всички засегнати страни. Няма съмнение, че между поръчител и спечелил има връзка, както и че bTV е спазила журналистическите принципи. Кой е насочил вниманието на телевизията към казуса е въпрос на теории (виж следващия въпрос), но самото разследване не може да бъде обвинено в нещо.

Какви са версиите

Тъй като одитът не е публичен, се появиха въпроси кой е подхвърлил за него на afera.bg и на bTV.

Първата версия е за конфликт между премиера и министъра. За това се говори още от средата на лятото, без публично да е ясно за какво точно е той. През септември се появиха и слухове за връщането на Петър Москов на поста, но тогава Петров беше в болничен отпуск. Междувременно самият Москов се активизира в социалните мрежи и медиите и започна да защитава своите отменени от съда реформи и да предлага алтернативи на сегашното управление.

Бележката за морала на Борисов е от самото предаване. "Аз съм ощетявал семейството си именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", обяви Борисов и това изявление беше прието като сигнал, че той ще иска оставката на Петров.

Според два независими един от друг източника на "Капитал" обаче Борисов е допуснал, че информацията е изтекла от кръгове в ГЕРБ и е попитал за това доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница и един от фаворитите на ГЕРБ за здравен министър при съставянето на правителството.

Втора версия е да има ощетени от политиката на Петров по отношение на обществените пари. В средата на миналата седмица стана ясно, че здравната каса предлага в бюджета й за следващата година мораториум върху плащанията за нови болници и лекарства. Министерството има бюджет около 500 млн. лв. Предстои да бъде пуснат централизираният търг за лекарства, които да купуват държавните болници, който е на стойност над 1.2 млрд. лв. Здравното министерство трябва да довърши и проекта за обновяването на Спешна помощ и спешните отделения на стойност 80 млн. лв. и да въведе електронно здравеопазване, при което изграждането на първите етапи се оценява на 12 млн. лв.

Най-популярна сред управляващите е версията за "лобита". "Две огромни лобита, изключително силни и влиятелни, с много средства зад тях стоят зад атаката срещу проф. Петров. Едното е фармацевтичната мафия, а другото – лекарската мафия", заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред Bulgaria On Air. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък коментира пред БНТ, че става въпрос за засегнати интереси на фармацевтичното и пациентското лоби. Така излиза, че има лобита, които свалят министри, като "поръчват" репортажи, а държавата и управляващите са просто наблюдател.

Какъв е най-големият проблем

Същият, както винаги с ГЕРБ - издигането на хора със скрити зависимости, за да могат да бъдат контролирани. Тъй като одитът е бил направен още март месец, Борисов със сигурност е знаел за това слабо място на Петров. Нещо повече: заключението на прокуратурата, че няма основание за повдигане на обвинение, е от юни - месец след като кабинетът беше сглобен, т.е. към момента на създаването му, министърът е бил в опасност да бъде подведен под отговорност.

Към този факт няма отношение това, че Петров е много добър лекар. Нито това, че е спасил от фалит две областни болници, започна подготовка за демонополизация на здравната каса и за пръв път извоюва осезаемо увеличение на бюджета й през следващата година - с 400 млн. лв. Всичко това са постижения, които няма как да спасят един министър, ако в биографията му има нещо, заради което може да бъде изнудван. Все едно от кого.

Темата накратко

- Николай Петров е много добър лекар, но това няма общо с факта, че е провел обществена поръчка в полза на бащата на внука си

- ГЕРБ са знаели за поръчката още когато са назначавали Петров, което говори за скрити зависимости

- В опит да се спаси имиджът на министъра започна атака срещу bTV, чийто репортаж стана повод за оставката
Издигането на хора със скрити зависимости, за да бъдат контролирани, е патент на ГЕРБ.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  "Първата версия е за конфликт между премиера и министъра."

  И тя е най-вероятната. Защото напълно съответства на личността на Бойко Борисов. Слаб политик и кофти човек.

 • 2
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  "Най-популярна сред управляващите е версията за "лобита"."

  Всеки, който твърди, че някакви лобита са свалили министър Петров посочва с пръст лично Бойко Борисов. За да се захване едно лоби с отстраняването на министъра то трябва задължително да има три гаранции: че той ще подаде оставка, че тя ще бъде приета, че на негово място ще бъде назначен желаният от лобито човек. Тези три гаранции може да ги даде само Бойко Борисов. Лично.

 • D-r D

  Г-жа авторката се е постарала неимоверно и агнето да остане колкото се може по-цяло, но и вълкът на всяка цена да е заситен.
  Не се е получило, защото тромавият баланс на въже не е призванието на журналистиката. С това се препитават въжеиграчите в цирка. А отдавнашното родеене на местната журналистика с въжеиграчеството наскоро доведе до буквалното наритване на един "водещ" от едни "политици" и на общественото пренебрежение към втората най-стара професия.

  Да започна от безумната констатация за "смисъла на надзора, който четвъртата власт упражнява над първата"!!!
  Няма такова нещо. А и защо само над първата? А над втората? Нас третата? Българската журналистика не упражнява нищо. Просто маха опашка на всяка власт и стои като помияр пред месарница в очакване да й подхвърлят мръвка. Шлейфът от репортерки направи от мутрата местен геополитик и от запъртъци - партийци. Облизващата се гилдия носи вината за дереджето, в което тъне нацията, защото е презряна метреса на властта.

  И да стигна до проф. Николай Петров. Едно светило в медицината, единственият министър в българската история, който скача в линейка, за да спаси човек с инфаркт, единственият професор, който зарязва почивката си и отива в Сарафово, за да помага на пострадалите при атентата е поставен на една везна с кокошкаря Делян Добрев... И дори по-долу, защото оставката на кокошкаря е отхвърлена от аверите му като прекалена честност.

  Гаврата с професора е поредният ясен сигнал към всички читави професионалисти от всички сфери, че политиката е мръсна работа, която се практикува задължително от хора без морални задръжки, чиято грижа е не е работят за обществото, а да обслужват силните и да реализират каквото там им пуснат. Затова, ако не искат да бъдат омаскарени при първото несъгласие с Началника, да не се бъркат там и да оставят обществения интерес и ресурс на професионалните далавераджии.

  Българското здравеопазване убива масово, но пък прави шепа хора много богати. Опитайте да си обясните парадокса защо въпреки огромните пари, които се наливат в системата и които
  всяка година се увеличават със стотици милиони , здравната услуга става все по-недостъпна и урудлива?
  Защото парите за здраве не отиват за здравето на нацията, а другаде - в някакви лобита. Това го каза днес и министърът на финансите. И като го знае, защо не пресекат краденето ония от "първата" власт, а въжеиграчите не ги "надзирават"? Защото - логично - имат интерес от статуквото.

  Николай не е нарушил нито един закон.
  Николай не е откраднал и лев от системата.
  Николай започна да разръчква авгиевите обори.
  А авгиевите обори захранват погребалните бюра с вас и най-близките ви. Затова, когато ви свие злъчката/бъбрека/язвата/ставата не смеете да отидете на лекар, защото трябва да плащате всичко и ще ви сложат легло в коридора на болницата и никой няма да ви погледне, докато издъхнете. Вие сте никой. По скоро паве от "пътеката", която плаща. Интересен сте само като ЕГН.

  Това опита за промени Николай.
  И когато купувате свещи по помени, г-жо Николова, си спомнете, че и с този текст сте помогнала да се омаскари един човек, който е искал да изпълни мисия и да спасява хора.

 • 4
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  [quote#3:"D-r D"]Гаврата с професора е поредният ясен сигнал към всички читави професионалисти от всички сфери, че политиката е мръсна работа[/quote]

  Грешка. Политиката не е мръсна работа. Тя е работа като всяка друга. В която професионалистите от другите сфери, противно на това, което те си мислят са си просто дилетанти.

  [quote#3:"D-r D"]която се практикува задължително от хора без морални задръжки, чиято грижа е не е работят за обществото, а да обслужват силните и да реализират каквото там им пуснат.[/quote]

  Грешка. Политиката е занаят, за който трябват специални знания и умения, както и за всеки друг. В политиката задължителен е моралът, а не неговата липса. Както и навсякъде другаде. Задачата на политиците е да работят за обществото и те се провалят когато работят за себе си, а не когато "обслужват силните". Защото силните са те.

  [quote#3:"D-r D"]Затова, ако не искат да бъдат омаскарени при първото несъгласие с Началника, да не се бъркат там [/quote]

  Грешка. Ако искат да не стават за смях да не се занимават с това, което не им е работата.

  [quote#3:"D-r D"]да оставят обществения интерес и ресурс на професионалните далавераджии.[/quote]

  Грешка. Да оставят обществения интерес и ресурс на професионалните политици, на които това им е работата. И да разберат веднъж завинаги, че от добрия лекар не става добър министър поради същата причина, поради която те не вярват, че от добрия министър може да стане добър лекар.

 • 5
  borodino avatar :-?
  borodino


  До коментар [#4] от "
  Един препатил
  ":

  Турни едно-две имена на политици-отличници. Цветан Цветанов, Цецка. Имаш лш още?

 • 6
  beky avatar :-|
  beky


  До коментар [#3] от "
  D-r D
  ":

  Браво!

 • 7
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  До коментар [#5] от "borodino":

  То никак не е смешно. Вие си ги избирате. Толкова си можете.
  Все пак мога да посоча един - Иван Костов. Ама само защото правилото доказва изключенията.

 • 8
  borodino avatar :-?
  borodino


  До коментар [#7] от "
  Един препатил
  ":

  Чакай да се сетя... Това онзи икономически корифей с приватизацията ли беше? Дето продари на Вальо Златев Нефтохим, на Домусчиев - БМФ, на Ант.Николов - Магурата, на американците - Мариците, на ТИМ - БГА, ЦКБ? Е отличник е. Аферим, че не се задържа дълго.

 • 9
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  До коментар [#8] от "borodino":

  Е, но тези които сам посочихте - Цветан Цветанов, Цецка, че и Бойко най-паче - все политици-отличници - се задържаха по-дълго. Че сте си лика-прилика! Халал да са ви!

 • 10
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Министърът ми правеше добро впечатление - може и да бе започнал да разрива авгиевите обори
  Но - уважаеми колега от форума с Д-Р като част от ника
  Първо - Николай - както го наричате - е подписал негов роднина да спечели милионен договор Всички други гърчове по темата от типа -тая дупка всъщност не е дупка- са комични и тъжни
  Второ -здравеопазването е построено като далавера с парите на населението под благия поглед на държавата Моделът позволява и поощрява организираната кражба
  Рано или късно откат от населението ще има Именно защото лекарите не разбират че груповата им безнаказаност и арогантност ще доведе до реакция И политиците няма да ги защитят Заплахите как няма да лекуват- пък Терминал 2 - пък в Германия какви заплати и условия имало и т=н - няма да помогнат
  Уважаеми лекари -престанете да заемате страна на властта - вземете тази на пациентите Те дават парите - нищо é изглежда обратното


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK