С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
16 3 ное 2017, 14:15, 20138 прочитания

Какво стои зад оставката на здравния министър от кабинета Борисов

Една оставка, много конспирации

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Николай Петров е много добър лекар, но това няма общо с факта, че е провел обществена поръчка в полза на бащата на внука си

- ГЕРБ са знаели за поръчката още когато са назначавали Петров, което говори за скрити зависимости

- В опит да се спаси имиджът на министъра започна атака срещу bTV, чийто репортаж стана повод за оставката
Издигането на хора със скрити зависимости, за да бъдат контролирани, е патент на ГЕРБ.
Първият министър, отпаднал от третия кабинет на Бойко Борисов, вече е факт. Здравният министър проф. д-р Николай Петров подаде оставка този понеделник. Ако сте чели вестници или някои по-популярни жълти сайтове, сте останали с впечатлението, че оставката на Петров е някакъв злощастен природен феномен, който е сполетял доктора по вина на bTV и за който той не носи никаква вина. Фактите (неизкривени от последвалите десетки теории) са следните: телевизионен репортаж разказа за направен още през март тази година одит на Военномедицинска академия (ВМА), управлявана по това време от Петров. Одитът констатира, че през 2014 г. и 2017 г. ВМА е сключила две обществени поръчки на обща стойност 1.6 млн. лв. с фирма, представлявана от приятеля на дъщеря му (мъжът, с когото тя живее и от когото има дете). "Няма нищо незаконно" е отговорът, който Петров дава на въпроса дали намира това за конфликт на интереси. Ден по-късно, очевидно под натиска на Бойко Борисов, Петров подава оставка.

Дотук с видимото. Сега за невидимите нишки в тази история.


Какво показва одитът на ВМА

Проверката е извънредна и по сигнал и е извършена от одитното звено на Министерството на отбраната по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. Проверено е цялото управление на ВМА с началник Николай Петров от 2014 до 2017 г.

От 56 обществени поръчки през 2014 г. е разгледана подробно една – за доставка на консумативи за ортопедията на стойност 1.1 млн. лв. от консорциума "Ортопедие-Инвекс"."Ортопедие-БГ" е регистрирано през 2013 г. и има скромни обороти - 23 хил. през 2014 и над 200 хил. през следващите. Неин партньор е пловдивската "Инвекс трейдинг", която е доставчик на медицински изделия. Има и втора поръчка на ВМА от февруари 2017 г., когато "Ортопедие-БГ" печели договор на стойност 429 300 лв. Според проверката на bTV дружеството няма спечелени поръчки от други клиники.

Фирмата е част от консорциум, представляван от Явор Цонев, със собственик майка му Павлина Нецова и дели един и същ адрес с PR агенция, чийто собственик до 2014 г. е била Руслана Петрова, дъщеря на министъра - факт, отбелязан в одита. След като Петров е получил възможността да отговори, че е избран участникът с най-ниска цена и че в документите на консорциума е посочено кой води счетоводните дела, одиторите са записали, че в случая са налице индикатори за свързани лица и за конфикт на интереси, които трябва да се изследват от компетентните органи. Както bTV разкриват, Руслана Петрова живее на семейни начала с Явор Цонев и двамата имат дете.

Има ли нарушение на закона

Одитът е предаден на Военна прокуратура, която през месец юни излиза със заключение, че не намира правни основания да обвини Петров в престъпление. Съгласно текста в закона, ако Петрова и Явор Цонев нямат брак, то те не попадат в обхвата на "свързани лица", тъй като няма уточнение там да попадат лица, живеещи във фактическо съжителство с роднините по права линия. Така според закона държавен служител може да е в конфликт на интереси с братовчед си, но не и с бащата на внука си, ако той не е женен за дъщеря му. В случая става дума за очевидна дупка в закона, което, разбира се, не прави случая по-малко нереден.

С други думи, Петров може и да не е нарушил изрично закона за предотвратяване конфликт на интереси, но ако заемем доста удачното изказване на премиера Борисов по тази тема, "моралът е въпрос на личен избор".

"Поръчан" ли е Петров

Основният фокус на дебата тази седмица се въртеше обаче не около това дали има нарушение на закона, а дали някой умишлено е искал да насочи вниманието към този одит, за да дискредитира министъра и да го накара да се оттегли.

Самият доклад до съвсем скоро не беше публичен. Той беше извършен по времето на служебния министър Стефан Янев, който сега е съветник на президента Румен Радев. Първата информация за одита излиза в началото на месеца във варненския сайт afera.bg, придружена с коментар, че това ще коства поста на министъра, защото ще бъде повдигнато обвинение. Няколко седмици след това обвиненията са препечатани от няколко жълти медии и в. "Дума". Министерството на здравеопазването реагира, като качва на сайта си одитния доклад, обяснителната записка на Петров и заключението на прокуратурата, че няма закононарушение. Междувременно бТВ е поискала одита от Министерство на отбраната и е започнала репортаж по него.

Автор е Петър Нанев, за когото това е третото разследване в сектора. Първото беше срещу предшественика на Петров във ВМА – Стоян Тонев, и отново по одит от военното министерство (а за предаването между другото съдействаше самият проф. Петров, който беше дългогодишен заместник на Тонев). След репортажа Тонев подаде оставка като народен представител от ГЕРБ и стана клиент на Военна прокуратура до смъртта си тази година. Вторият репортаж беше по тиражиран седмици преди това одит на Медицинския университет и насочен срещу предишния ректор акад. Ваньо Митев.

Но да се каже, че репортажът по телевизията е бил поръчка, изкривява смисъла на надзора, който четвъртата власт упражнява над първата. В материала са показани документите от официален одит, потърсено е мнението на министъра, както и на всички засегнати страни. Няма съмнение, че между поръчител и спечелил има връзка, както и че bTV е спазила журналистическите принципи. Кой е насочил вниманието на телевизията към казуса е въпрос на теории (виж следващия въпрос), но самото разследване не може да бъде обвинено в нещо.

Какви са версиите

Тъй като одитът не е публичен, се появиха въпроси кой е подхвърлил за него на afera.bg и на bTV.

Първата версия е за конфликт между премиера и министъра. За това се говори още от средата на лятото, без публично да е ясно за какво точно е той. През септември се появиха и слухове за връщането на Петър Москов на поста, но тогава Петров беше в болничен отпуск. Междувременно самият Москов се активизира в социалните мрежи и медиите и започна да защитава своите отменени от съда реформи и да предлага алтернативи на сегашното управление.

Бележката за морала на Борисов е от самото предаване. "Аз съм ощетявал семейството си именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", обяви Борисов и това изявление беше прието като сигнал, че той ще иска оставката на Петров.

Според два независими един от друг източника на "Капитал" обаче Борисов е допуснал, че информацията е изтекла от кръгове в ГЕРБ и е попитал за това доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница и един от фаворитите на ГЕРБ за здравен министър при съставянето на правителството.

Втора версия е да има ощетени от политиката на Петров по отношение на обществените пари. В средата на миналата седмица стана ясно, че здравната каса предлага в бюджета й за следващата година мораториум върху плащанията за нови болници и лекарства. Министерството има бюджет около 500 млн. лв. Предстои да бъде пуснат централизираният търг за лекарства, които да купуват държавните болници, който е на стойност над 1.2 млрд. лв. Здравното министерство трябва да довърши и проекта за обновяването на Спешна помощ и спешните отделения на стойност 80 млн. лв. и да въведе електронно здравеопазване, при което изграждането на първите етапи се оценява на 12 млн. лв.

Най-популярна сред управляващите е версията за "лобита". "Две огромни лобита, изключително силни и влиятелни, с много средства зад тях стоят зад атаката срещу проф. Петров. Едното е фармацевтичната мафия, а другото – лекарската мафия", заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред Bulgaria On Air. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък коментира пред БНТ, че става въпрос за засегнати интереси на фармацевтичното и пациентското лоби. Така излиза, че има лобита, които свалят министри, като "поръчват" репортажи, а държавата и управляващите са просто наблюдател.

Какъв е най-големият проблем

Същият, както винаги с ГЕРБ - издигането на хора със скрити зависимости, за да могат да бъдат контролирани. Тъй като одитът е бил направен още март месец, Борисов със сигурност е знаел за това слабо място на Петров. Нещо повече: заключението на прокуратурата, че няма основание за повдигане на обвинение, е от юни - месец след като кабинетът беше сглобен, т.е. към момента на създаването му, министърът е бил в опасност да бъде подведен под отговорност.

Към този факт няма отношение това, че Петров е много добър лекар. Нито това, че е спасил от фалит две областни болници, започна подготовка за демонополизация на здравната каса и за пръв път извоюва осезаемо увеличение на бюджета й през следващата година - с 400 млн. лв. Всичко това са постижения, които няма как да спасят един министър, ако в биографията му има нещо, заради което може да бъде изнудван. Все едно от кого.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща

И още: Кьовеши официално е европейски главен прокурор; Борисов свиква Съвета за сигурност заради Сирия

14 окт 2019, 1662 прочитания

Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти

В МВР е постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал"

14 окт 2019, 744 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Искал ли е Димитър Главчев преименуване на сръбския Димитровград в Цариброд

Как няколко преувеличени медийни публикации забъркаха скандал в парламента с дипломатически привкус

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма