Още един съд констатира "практика за отстраняване на неудобни магистрати"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още един съд констатира "практика за отстраняване на неудобни магистрати"

Още един съд констатира "практика за отстраняване на неудобни магистрати"

Варненският съдия Светлозар Георгиев оправдан и на втора инстанция

19727 прочитания

© Цветелина Белутова


Из мотивите на Софийския апелативен съд (САС)

"САС също приема, че се касае за практика, която компрометира принципа за независимост на съдебната власт и създава незаконосъбразен способ за отстраняване на неудобни магистрати от конкретни производства или повлияване на решенията им в определена посока."

Втора съдебна инстанция оправда варненския съдия Светлозар Георгиев, станал мишена на прокуратурата, след като бе избран при случайното разпределение за съдия по делото "Марешки". След Софийския градски съд и Апелативен съд - София, ясно потвърждава, че в случая става въпрос за "практика, която компрометира принципа за независимост на съдебната власт и създава незаконосъбразен способ за отстраняване на неудобни магистрати от конкретни производства или повлияване на решенията им в определена посока".

Съдия Георгиев бе подложен на шестмесечно тотално подслушване и проследяване по "оперативна информация" и сигнал на прокурора по делото "Марешки", след което бе обвинен по скалъпено обвинение, че се опитвал да влияе върху друг варненски прокурор по конкретно дело на негов приятел полицай. През април т.г. Софийският градски съд (СГС) оправда Георгиев по това обвинение, а сега и Софийският апелативен съд (САС) потвърди тази оправдателна присъда.

Многозначителни са мотивите в решението на САС, защото те потвърждават всички опасения за прокурорски натиск по конкретни дела, за дефекти в закона и практиката, допускащи възможност да се подслушват съдийски кабинети, където се провеждат тайните съдийски съвещания, за неустойчива практика по огласяване на данните, получени със СРС, и най-вече за опити да се отстраняват неудобни магистрати по конкретни дела.

Случаят рефлектира и върху Бюрото за контрол върху СРС

Междувременно опитите на прокуратурата и ДАНС да потулят скандала с шестмесечното следене на Светлозар Георгиев по донос провокира атаката им срещу члена на Националното бюро за контрол върху СРС Георги Гатев. Координираната акция на ДАНС и прокуратурата доведе до фактическото отстраняване на Георги Гатев чрез отнемането на допуска му до класифицирана информация с явно несъстоятелна процедура и измислени мотиви. Гатев бе отстранен след предложение на прокуратурата до ДАНС, а упреците срещу него бяха посочени в прессъобщение на прокуратурата, според което той бил давал пояснения на подслушвани магистрати (един от тях бил Светлозар Георгиев) как да си напишат заявленията до бюрото. Самите идентифицирани магистрати опровергаха тези твърдения, но вън от това те не съдържат данни за укоримо поведение. Скандалът с отстраняването на Гатев тепърва чака развитие в съда и в парламентарната комисия по СРС.

Предистория

Историята започва през август 2015 г., когато наказателното дело срещу Веселин Марешки и Красимира Колева във Варненския окръжен съд е било разпределено чрез случаен подбор на съдия Георгиев. Няколко месеца по-късно по оперативна информация и сигнал на прокурорката по делото Виолета Радева, че Георгиев се кани да получи подкуп от Марешки, за да му "помогне" по делото, ДАНС иска разрешение за прилагане на всички видове специални разузнавателни средства (СРС) спрямо Светлозар Георгиев - наблюдение, подслушване, проследяване, включително и проникване в служебния му кабинет в съда. Данни за подкуп от Марешки не се откриват, но е засечен разговор на съдия Георгиев с негов приятел полицай, обвинен, че си забравил ловната пушка на покрива на колата след лов, нарушавайки мерките за безопасност. Георгиев провел разговор с прокурорката по делото срещу полицая - Здравка Задгорска, като й споделил личното си мнение, че случаят е маловажен, но при уговорката, че тя е тази, която ще реши какво да прави. Прокурор Задгорска внесла обвинителен акт срещу полицая, но съдът го освободил от наказателна отговорност и му наложил административна глоба от 1000 лв. Прокуратурата не протестирала тази санкция.

Съдии и прокурори са разпитвани за действията си по конкретни дела

В последвалото разследване срещу съдия Георгиев са разпитани всички участници в това дело – дознател, прокурори, съдия, и на всички е задаван въпросът защо така са формирали позицията си по делото. Неизвестно защо, разпитвани са и съдията, и прокурорът по друго, все още висящо дело – срещу варненски нотариус, като им е бил задаван въпрос дали съдия Георгиев им е оказвал натиск. Всички са отрекли.

Тази практика на разследващите органи обаче поставя сериозен проблем. Разпитите на съдиите и прокурорите по делото срещу Светлозар Георгиев "несъмнено нарушават конституционния им статут на магистрати, които следва да вземат решенията си по вътрешно убеждение", пише САС и добавя, че техните актове могат да бъдат контролирани единствено по реда на инстанционния контрол. В случая прокурори и съдии са разпитвани недопустимо и незаконосъобразно за това как са изградили вътрешното си убеждение по влязъл в сила съдебен акт – по какъв ред е било разгледано делото, защо е постановен определен съдебен акт, защо не е подаден протест, включително съдийка е разпитвана по висящо пред нея съдебно дело дали й е оказван натиск.

"Реторичният въпрос на СГС дали това би повлияло на вътрешното й убеждение при решаване на делото има своя еднозначен отговор и той е положителен. По-същественото е, че веднъж разпитан дали не е бил обект на натиск, магистратът автоматично се поставя в условията на силна уязвимост по отношение на преценката за по-нататъшната му безпристрастност при решаване на случая. Така силово и по същество незаконосъобразно бива поставен пред дилемата да се самоотведе или да постанови акт, атакуем от гледна точка на заявеното с разпита, макар и индиректно, съмнение в неговата безпристрасност.

В заключение по този върос САС също приема, че се касае за практика, която компрометира принципа за независимост на съдебната власт и създава незаконосъбразен способ за отстраняване на неудобни магистрати от конкретни производства или повлияване на решенията им в определена посока", пише в мотивите на съда.

Правилно СГС е приел, че съдия Георгиев не е нарушил никакви свои служебни задължения с поведението си в този случай, пише САС. А обвинителният акт на прокуратурата е базисно сбъркан, защото в него не са посочени нарушени задължения, а конституционни и законови принципи и етични норми. Според прокуратурата например Георгиев е нарушил 1.3 от Етичния кодекс, че "при вземането на решения магистратът е независим и не се влияе от мнението на своите колеги". Тук съдът репликира: "Едва ли е нужно да се обосновава изрично, че да се влияеш от колегиално мнение, може и да показва известна неустойчивост на характера и самооценката, която е укорима и следва да се преодолява, но няма как да се наказва със затвор."

Законът изрично не забранява да се подслушват съдийски кабинети

САС е категоричен, че СГС не е нарушил закона и не е разгласил държавна тайна, когато в мотивите си е обсъждал конкретното съдържание на исканията за прилагане на СРС спрямо съдия Георгиев. Същевременно съдът прави интересна забележка по болезнената за всички съдии тема за подслушване на съдийските кабинети.

Вярно е, че е недопустимо разкриване тайната на съдийското съвещание, но в закона изрично не са изключени съдийските кабинети от обхвата на прилагане на СРС, пише съдът. "По принцип в нормална съдебна палата и нормално функционираща съдебна система съвещателната стая е отделно помещение, различно от съдийския кабинет. Освен това дори да се приеме, че службите за сигурност очевидно познават добре служебния бит на българските съдии, вкл. и неговите недоимъци, в конкретния случай не може да се обоснове намерение от тяхна страна да узнаят съдържанието на тайно съдебно съвещание", са казва в мотивите му.

В Съдебната палата отдавна се коментира, че по този аспект от проблема - дали може да се подслушват съдийските кабинети, където се провеждат и съвещанията, трябва да се произнесе Националното бюро за контрол върху СРС, тъй като това е негова тема. Същото това Бюро обаче е обект на атаките на прокуратурата и ДАНС точно заради практиката си да ограничава нарушенията по прилагане на СРС.

Из мотивите на Софийския апелативен съд (САС)

"САС също приема, че се касае за практика, която компрометира принципа за независимост на съдебната власт и създава незаконосъбразен способ за отстраняване на неудобни магистрати от конкретни производства или повлияване на решенията им в определена посока."

Втора съдебна инстанция оправда варненския съдия Светлозар Георгиев, станал мишена на прокуратурата, след като бе избран при случайното разпределение за съдия по делото "Марешки". След Софийския градски съд и Апелативен съд - София, ясно потвърждава, че в случая става въпрос за "практика, която компрометира принципа за независимост на съдебната власт и създава незаконосъбразен способ за отстраняване на неудобни магистрати от конкретни производства или повлияване на решенията им в определена посока".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    igla avatar :-P
    Time is on my side

    Сега да чакаме и ВКС да го оправдае, хаха... Те Красьо Черничкия оправдаха, че този ли?! Съдиите имат право да си говорят с всяка страна, но не поотделно. Като е говорил с прокурорката, що не е извикал и адвоката на обвиняемия, а? Да видим сега за онзи с нощния лов и съмнителния бизнесмен какво ще отговорят. Отговора го знаем - "Гарван гарвану...".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK