Износителите ще спечелят от споразумението СЕТА

Според специалисти българските производители на храни имат голям потенциал да увеличат експорта за Канада

Износът към Канада е изключително диверсифициран, като България изнася най малко 18 вида стоки на стойност над 1 млн. евро всяка, каза Петър Ганев от ИПИ (вляво)
Износът към Канада е изключително диверсифициран, като България изнася най малко 18 вида стоки на стойност над 1 млн. евро всяка, каза Петър Ганев от ИПИ (вляво)
Износът към Канада е изключително диверсифициран, като България изнася най малко 18 вида стоки на стойност над 1 млн. евро всяка, каза Петър Ганев от ИПИ (вляво)    ©  Цветелина Белутова
Износът към Канада е изключително диверсифициран, като България изнася най малко 18 вида стоки на стойност над 1 млн. евро всяка, каза Петър Ганев от ИПИ (вляво)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

4/5

от износителите към Канада са малки и средни предприятия.

Българските износители ще спечелят от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между Европейския съюз и Канада, като това с пълна сила важи за малките и средните предприятия, които са повечето от компаниите, продаващи стоки и услуги в северноамериканската страна. Това стана ясно на бизнес форум, организиран от Канадско-българската бизнес мрежа във връзка със споразумението, което влезе почти изцяло в сила на 21 септември. Частта, която все още предстои да се ратифицира от националните парламенти, засяга системата за закрила на инвеститорите.

Разнообразен износ

Стокообменът между България и Канада е около 50 млн. евро във всяка посока годишно, но очакванията са търговията да се активизира заради отпадането на 98% от митническите тарифи в резултат на СЕТА. Данни на Института за пазарна икономика показват (ИПИ), че страната ни изнася най-малко 18 вида стоки на стойност над 1 млн. евро всяка. "Това означава, че износът към Канада е изключително диверсифициран", каза Петър Ганев от ИПИ.

Сред стоките, които намират пазар в Канада, влизат различни видове храни (сирене, консервирани череши, слънчогледово семе и зеленчукови семена, вафли, зеленчуци и фуражи), фармацевтични продукти, които са на стойност над 7 млн. евро годишно, облекла, изделия от стъкло и мед, машини, оптични изделия и медицинско оборудване. "Повечето от тези стоки срещат тарифни ограничения, често около 10%, и те ще спечелят директно от отпадането на митата", посочи Ганев. По думите му в експорта към Канада участват най-малко 286 компании, а 4/5 от тях са малки и средни предприятия.

Според Ганев със сигурност възможност за увеличаване на износа имат производителите на храни. "Там имаме традиции, сила и развити взаимоотношения и отпадането на тарифите няма как да не ги подпомогне", посочи той. Потенциал има и в сфери като облеклата и машините, макар че при тях трябва да се има предвид географската отдалеченост. Това, което за момента не е ясно, е каква част от износа на страната за Канада се отчита като европейски. "Това са стоки, които влизат във вериги на предлагането, например автомобилни компоненти, които произвеждаме за страни като Германия и които стават част от крайна стока за Канада", уточни Ганев. По думите му там вероятно също има големи резерви.

СЕТА отваря вратите пред европейските компании, включително българските, да участват в обществени поръчки в Канада, посочи Брадуин Ниблок, търговски аташе към посолството на Канада за Румъния, България и Молдова. По думите му възможности има не само в инфраструктурата, но и в други сфери. Друг плюс е премахването на визите за българите от 1 декември 2017 г., което значително ще улесни пътуванията. "Служителите ще могат да работят в различни локации на компанията. Това ще подобри достъпа на бизнес професионалисти и по-лесно ще се прави бизнес", посочи Ниблок.

Спорният арбитраж

Спорният момент от споразумението, който не влезе в сила с останалата част от СЕТА, засяга системата за закрила на инвеститорите и представената нова схема за разрешаване на инвестиционни спорове. Противниците на идеята твърдят, че тя ще позволи на големите корпорации да заобиколят националните законодателства и да осъдят дадена европейска държава.

"Последното нещо, което би направила една компания, е да съди държавата, в която развива дейност. За да се реши на такава стъпка, компанията трябва да е притисната до стената", коментира Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Юристи са на мнение, че съществуващата в момента система за разрешаване на спорове от арбитражен съд има редица пороци и трябва да бъде реформирана. "Такава реформа е предвидена в СЕТА, тъй като в момента се стига до противоречиви решения по идентични казуси, липса на прозрачност и липса на възможност за обжалване", посочи Цветелина Димитрова от адвокатската кантора "Георгиев, Тодоров и ко.".

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 4

  Нещо ни лъжат. Износът ни за Канада досега е толкова келяв не заради отсъствието на СЕТА, а по ред обективни причини: специфики на пазара, прекалено дребно производство, липса на модерни технологии и т.н. Това не ни е драмата. Драмата е в инвазията на мултинационалните тук. И сега никой не може да излезе на глава с Дънди прешъс, а не ми се мисли как ще се разпищолят после.
  НЕ НА СЕТА!

  Нередност?
 • 2
  uql26355225 avatar :-|
  Noal
  • + 1


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":

  И какво им е на Дънди? Според мен трябва да им дадат медал за търпение

  Нередност?
 • 3
  comandante avatar :-|

  Споразумението СЕТА е за доминация на силните икономики над слабите!
  Повечето дето ги лъжат ще фалират много бързо.

  Нередност?
Нов коментар