С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 7 ное 2017, 18:10, 26979 прочитания

Десет кандидата за мениджъри на държавните фондове за стартъпи

Трите фонда ще инвестират над 100 млн. лв. през следващите пет години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Сред кандидатите има и познати имена: братята Георги и Милен Велчеви, Борислав Стефанов, Златолина Мукова и др., но има и неизвестни имена за инвестиционните среди.
Десет кандидата подадоха оферти за мениджъри на трите нови фонда за финансиране на стартъпи в България. Процедурата, организирана от държавния Фонд на фондовете, привлече огромен интерес, като някои от участниците са добре познати имена в предприемаческите среди, но има и напълно непознати.

Всички те искат да управляват над 51 млн. евро, които идват от оперативна програма "Конкурентоспособност" и са за стартиращи компании и такива с вече получено начално финансиране.


Средствата ще се отпускат под формата на дялови инвестиции през следващите пет години. Държавната структура сега ще трябва да подбере най-подходящите кандидати за мениджъри след пресяване на първоначалните оферти и преговори с допуснатите до втория етап.

Кой иска да финансира стартъпи

Десетте кандидата са "Морнингсайд Хил мениджмънт", "Пирин кепитъл мениджмънт", "Дунавски", "Иновейшън акселерейтър България", "Спринг Юръп", "Некст тех венчърс", "Инвийст кепитъл прайвът екуити", консорциум "Импетус ърли стейдж", "Делта кепитъл прайвът екуити" и "АД-ВЕНЧЪРС". Те са сформирани целево за участие в процедурата, като изискванията към кандидатите бяха да докажат опит в управлението или в осъществяването на дялови инвестиции през последните 3 години, както и да осигурят съфинансиране в определена пропорция. Някои от тях са известни имена - например братята Георги и Милен Велчеви, или партньорът в Neveq Златолина Мукова (повече за участниците - в карето).Повечето сдружения подадоха заявки за управление на повече от един фонд, като само "Морнингсайд Хил мениджмънт" кандидатства и за трите фонда. Така за мениджър на Фонд I, в който ресурсът е 14 млн. евро за ускоряване и финансиране на начален етап, а процентът съфинасиране е минимум 10, заявките са 5. За Фонд II с ресурс 18.2 млн. евро и съучастие от 10% се борят 7 кандидата, а за Фонд III, в който ресурсът е 19.1 млн. евро за финансиране на компании в начален етап, а съучастието е минимум 30%, конкуренцията ще е между 4 сдружения.

Фондът на фондовете не обяви колко време ще отнеме пресяването на кандидатите, които продължават във втория етап за подаване на същинските технически и финансови оферти. Възможно е при повече експедитивност това да се случи от пролетта на следващата година, тъй като кандидатите идват с набор от компании, които познават, и са готови да финансират веднага. По-реалистичният вариант обаче, при това при липса на обжалване на поръчките, е фондовете да стартират в средата на 2018 г.

Първи голям тест за Фонда на фондовете

Новата порция ресурс за стартиращи и нововъзникнали компании в България е публична и идва от оперативна програма "Конкурентоспособност". Евросредствата ще се отпускат под формата на дялови инвестиции, което означава, че фондовете ще придобиват собственост в компаниите, които финансират. Мениджърите на трите фонда ще бъдат стимулирани да работят за бързото и отговорно инвестиране на средствата чрез различни механизми.

Така например скоростта на работа ще се определя от изискването за определен брой инвестиции на година. За Фонд I целта е да се подпомогнат 25 стартъпа в етап ускоряване на бизнеса и 3 компании за ускоряване и финансиране на начален етап. За Фонд II изискването е средногодишно по 16 инвестиции в компании за ускоряване и 6 за ускоряване и финансиране на начален етап, а за Фонд III целта е подкрепа за 6 проекта годишно. Бройката е различна заради естеството на работа: във фондовете, подкрепящи нововъзникващи компании без история, проучването става по-бързо и необходимостта от капитал е по-малка, докато компаниите, за които се търсят средства за растеж и ускоряване на бизнеса, анализът е по-задълбочен, отнема повече време за проучване на конкуренцията и пазара и необходимостта от средства е по-голям. Сумите, които могат да се инвестират в стартъпите в зависимост от етапа, варират в широки граници - от 25 хил. евро до 1 млн. евро.

Друг стимул за бързо инвестиране на средствата са възнагражденията за фонд мениджърите, които се определят като процент от вложения ресурс. Един механизъм, на който ФнФ се надява да гарантира надеждност на избора, е изискването за съучастие - мениджърите на фондове трябва да предоставят освен привлечен частен ресурс от инвеститори и собствен капитал.

На този най-начален етап от процедурата за избор на мениджъри, при която дребни технически пропуски може да се окажат причина за отстраняването за следващата фаза, кандидатите предпочетоха да не коментират официално участието си. Неофициално обаче някои споделят притеснения, че сред кандидатите има доста непознати имена, което те виждат като тест за държавния Фонд на фондовете при отсяването на десетте кандидата.
Кой кой е от участниците

#1 Най-амбициозният сред кандидатите е "Морнингсайд Хил мениджмънт". Той кандидатства за мениджър и на трите фонда, с което заявява, че притежава опит в цялата палитра услуги за стартъпи - от подпомагане в начална фаза до осигуряването на коинвестиция и ресурси за растеж. Като представители на сдружението на отварянето на заявките за участие присъстваше Павел Велков, който е управляващ партньор на регистрираното в края на октомври "Морнингсайд Хил", където негови партньори са Тодор Мутафчийски и Райна Иванова. Те нямат много други фирмени участия, за да е ясно откъде ще е съфинансирането.

#2 "Пирин кепитъл мениджмънт" е сдружение, в което се откроява името на Пламен Русев като участник. Той е основател и председател на серията събития Global Webit Series и www.DigitSeries.com, които се провеждат в пет града по света и допринасят за развиването на стартъп екосистемата в дигиталния сектор. Сдружението кандидатства за мениджър само на втория фонд.

#3 "Дунавски" е юридическо лице на адвокат Деян Дунавски, който се бори за мениджър на първия и третия фонд. На този етап не е ясно кои са експертите, които е привлякъл, и кои са инвеститорите, които ще осигурят необходимото съфинасиране.

#4 "Иновейшън акселерейтър България" е сдружение, зад което застават известни лица като Леона Асланова от "Иновейшън стартър бокс", бившия директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и други. То се състезава за мениджър на Фонд I.

#5 Кандидат за мениджър на Фондове I и II е "Спринг Юръп", в което съдружник е Стоян Недин. Той е популярен в стартъп средите с компанията си "Некспър", която разработва платформи и мобилни приложения.

#6 "Некст тех венчърс" е сдружение, в което се откроява името на Златолина Мукова, бивш зам.-министър на транспорта и съосновател на "Софика груп" - една от големите български аутсорсинг компании, която бе придобита от американски инвеститор. Мукова е и част от фонда за рискови инвестиции Neveq, който вече има спечелено финансиране за стартъпи от ЕИФ. Кандидатурата на сдружението е за мениджър на третия от фондовете за подпомагане на начален етап на стартиращи компании.

#7 "Инвийст кепитъл прайвът екуити" е сдружение, в което се сред участниците се откроява името на Антония Имре. Тя е главен изпълнителен директор на Invendor Advisory Services - консултантска компания в областта на сливания и придобивания, растеж и инвестиции в технологични стартъпи. Управлява и семеен фонд за инвестиции, който има вложения в 15 компании в 9 европейски държави. Сдружението кандидатства за мениджър на фондове II и III.

#8 Консорциум "Импетус ърли стейдж" е сдружение, в което се откроява участието на финансиста Виктор Манев, партньор в "Импетус капитал", която инвестира в растящи компании и консултира сливания и придобивания. Заявката му е да поеме управлението на Фонд II.

#9 "Делта кепитъл прайвът екуити" е сдружение, в което участва "Делта кепитъл инвестмънтс" на братята Георги и Милен Велчеви. То кандидатства за управител на Фонд II.

#10 "АД-ВЕНЧЪРС" е с водещ участник "Клийнтех България" на Марияна Хамънова-Рондини, която се занимава с развитието на чисти технологии. Дружеството е официален партньор на Европейския институт за технологични иновации. Сдружението кандидатства за управление на фондове I и II.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица 1 Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Предсрочни избори в Австрия; Борисов очаква провокации преди евровота; Слаб интерес към държавната туристическа кампания; КПКОНПИ заведе дело срещу Емилиян Гебрев

19 май 2019, 359 прочитания

ДЛС "Несебър" увеличи приходите си от ловен туризъм с 25% ДЛС "Несебър" увеличи приходите си от ловен туризъм с 25%

Стопанството предлага отлични условия за лов и атрактивни маршрути за екотуризъм и фотолов

19 май 2019, 569 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Износителите ще спечелят от споразумението СЕТА

Според специалисти българските производители на храни имат голям потенциал да увеличат експорта за Канада

Рецесията се отлага

Опасенията за бързо влошаване на икономиката на еврозоната се разсейват, а българската икономика расте, но не достатъчно

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Държавата плаща на Ахмед Доган за нещо, което не е сигурно, че може да получи, тъй като техническото състояние на ТЕЦ-а не позволява безопасното му управление

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Селото се оказа тъкмо в града

Няколко стопанства с доставка, които предлагат чиста, разнообразна и вкусна храна

Фотографът на печалния образ

Изложбата "Изгнания" на документиралия Пражката пролет Йозеф Куделка за пръв път напуска Париж, за да гостува в София