🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Нарочно избягвам "президентска република", но за това говоря"

Как според Слави Василев от администрацията на Румен Радев трябва да се промени моделът на управление в България

Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"    ©  Капитал
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Твърдо съм убеден, че в България няма разделение на властите. Има ли някой на обратното мнение?"

Слави Василев, завършил "Международни отношения" в Бостън, САЩ, и право в Сорбоната в Париж, се е изправил пред малка група от Студентския клуб на политолога в зала 300 в сградата на Философския факултет на Софийския университет в понеделник вечерта. Аудиторията все още не смее да реагира на първите провокативни думи на лектора, поканен да говори за разделението на властите. Мълчи и юристът Мирослав Попов, член на Националния съвет на БСП, който заедно с приятел са единствените "външни" елементи сред слушателите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bobyb avatar :-|
  bobyb
  • - 3
  • + 2

  Айде още един русороб, синче на номенклатурата, учил на Запад. Да, ей сега ще направим резидента ви губернатор на задунайская.

  Нередност?
 • 2
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов
  • - 1
  • + 5

  Според мен този "експерт" е твърде объркан. Говори за липса на разделение на властите, т.е. на практика имаме един властови център, а същевременно твърди, че няма баланс между тях. Как така властта е единна, а едновременно с това между отделните власти има разнобой? Инетресно ми е, според експерта, кой упражнява цялата власт и значи ли това, че президанта изпълнява нечия чужда воля? На Борисов? На друг? Силно се надявам, че към днешна дата, като говори за президентската република, Василев няма предвид тя да бъде уравлявана от реваншиста Радев.
  Също така искам да го попитам, кое е онова обстоятелство, което гарантира, че при президентска република, управлявана от Борисов, ГЕРБ, няма да има мнозинство в парламента и ние няма в един прекрасен ден да се събудим в диктатура по модела на Путин? Същото важи и за всяка друга политическа сила, която би съумяла да излъчи президент и парламентарно мнозинство.
  А, сетих се. Трябва да вярваме, сиреч "експертът" проповядва "нова" религия.
  Без да съм експерт, но като един от онези, които дават своята лепта, така че Василев да получава заплата и да има свободата да лансира лукавите си идеи, ще му кажа, че решението на проблемите пред страната ни не е в отделните личности, а в закона. То е, и винаги е било в спазването на правовия ред и разделението на властите. Трябва да бъде извършена съдебна реформа и да се гарантира законността. С институционалният нихилизъм на Василев, ще се върнем там откъдето тръгнахме 1989 г.

  Нередност?
 • 3
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сегашните актуалните трудности не са от структурата на републиката, а от грешката в паричната система.
  При съхраняване на допусканата държавна грешка е с нарастващи вреди. Много от тях се заплащат с пари от нови държавни дългове.
  Днес колкото повече работят хората да постигнат икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и съпътстващите щети са по-болезнени.
  Устойчивият обществен просперитет е възможен след подобрението на паричната система.

  Нередност?
 • 4
  ngfrer avatar :-P
  ngfrer
  • + 3

  на татко момченцето, чак се опитва интелигентно да изглежда с ръцете, ама като цял живот на тате разчита е така. дървен философ без грам житейски опит и борба!

  Нередност?
 • 5
  ngfrer avatar :-|
  ngfrer
  • + 2

  иначе преди Радев, бил човека при Яне Янев!!!

  Нередност?
 • 6
  akq48538813 avatar :-|
  akq48538813

  Най-важното нещо е да се приключи със служебните правителства. Да видят как са го измислили в белите държави и да вземат пример, но това което правим ние е глупаво.

  Нередност?
 • 7
  yec03391101 avatar :-P
  yec03391101
  • + 3

  до ком.1и2: това момче е пореден пример за съвременна обърканост и безпътица. все по-интелигентни и образовани (по много причини: замогване, образование за всички, информационен и технологичен бум, свобода на пътуване и обмяна и т.н. и т.н. все по-общовалидни севременни придобивки, достъпни за все повече и повече люде) и все по-безпътни без здрави устой за добро и зло напредък и изостанашост морал и упадък и т.н. Кой да ги научи горките? Съвременното семейство с мама и тати гонещи кариери и поне 2 почивки в чужбкна годишно или даскалите гонещи по-скоро материално оцеляване. Или пък комшиите дето не си казват здравей. А, дали не докторите дето за малко фин подкрепа стават по-любезни ама не и полезни. Разпад е това което виждаме драги. Буржуазен т.е. види ни се хубаво и скъпо ама из онутре - гнилоч пълен. И така до края на света ...

  Нередност?
Нов коментар