"Нарочно избягвам "президентска република", но за това говоря"

Как според Слави Василев от администрацията на Румен Радев трябва да се промени моделът на управление в България

Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"    ©  Капитал
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава идеята си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет "Св. Климент Охридски"    ©  Капитал

"Твърдо съм убеден, че в България няма разделение на властите. Има ли някой на обратното мнение?"

Слави Василев, завършил "Международни отношения" в Бостън, САЩ, и право в Сорбоната в Париж, се е изправил пред малка група от Студентския клуб на политолога в зала 300 в сградата на Философския факултет на Софийския университет в понеделник вечерта. Аудиторията все още не смее да реагира на първите провокативни думи на лектора, поканен да говори за разделението на властите. Мълчи и юристът Мирослав Попов, член на Националния съвет на БСП, който заедно с приятел са единствените "външни" елементи сред слушателите.

Твърдението впечатлява, защото излиза от устата на един от активистите в предизборната кампания на президента Румен Радев, а сега част от състава на кабинета му на "Дондуков" 2. Заради медийното присъствие на срещата в университета Василев уточни изрично, че позицията му е лична и че всяко спекулативно отразяване ще му струва работното място. А скритата причина е, че всъщност рецептата му за излизане от ситуацията е президентска република.

Тези, които го познават от дълго, казват, че Слави Василев защитава идеята за силен президент много преди изобщо да познава Радев. През 2014 г. оглавява сдружение, в което влизат Александър Джеров и синът му, Благовест Сендов и синът му, Христо Мутафчиев и др. Освен това сегашният държавен глава е цитиран да казва, че не иска повече правомощия.

"Навсякъде се опитвам да "проповядвам" тази цел, но включително и там, където работя, когато защитавам тази алтернатива, не е със стопроцентов успех", признава самият лектор. Той срещнал несъгласие и у голяма част от професорите по конституционно право, с които говорил.

Голямата идея

Накратко идеята му е следната - сега няма баланс между изпълнителната власт (правителството), законодателната власт (Народното събрание) и съдебната власт, въпреки че по конституция те са равнопоставени. Според него доминират парламентът и политиците, което е основната причина хората да са обезверени, да вярват, че нямат контрол върху властта, и да има корупция. Това води до апатия към политическия живот. Затова, твърди Василев, трябва изпълнителната власт да се избира пряко от хората. Така ще се постигне т.нар. check and balances, класически принцип, изведен в американския основен закон. Възпитаник на двете държави - САЩ и Франция, с класически, макар и различни форми на президентски републики, той не смята, че всичко от техните конституции трябва просто да се пренесе в българската действителност. Но че американската, "която е най-старата действаща в света, е единствената, в която границите между властите са много ясно очертани. Ако законодателната власт не приеме бюджета на изпълнителната например, правителството спира".

"Нарочно избягвам думите "президентска република", въпреки че точно така ще се постигне балансът на властите, и за това говоря", казва Василев пред студентите. Според него "политическият елит толкова го е страх да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава промяна на този етап не е възможна". И след това уточнява: "Знам какво говоря, работя за държавата и знам как функционира тя." Между другото, че не се притеснява да защитава идеята си, говори и фактът, че неговото предложение за заглавие на лекцията е "президентската република".

И реакциите

Василев обаче не срещна подкрепа за тезите си дори и в крехката откъм брой, но очевидно не и от към позиции аудитория в университета. До степен в края на срещата пристигналата по-късно доц. Мария Пиргова да предложи следващия път ролите да са променени - Слави Василев да пита, а студентите да отговарят как според тях може да се подобри средата в България.

В понеделник вечер обаче бъдещите политолози нападат. "Антисистемна фигура като Тръмп проби модела в САЩ. Модел като нашия работи в Европа и в други държави и още не е довел до криза. Българинът е настроен консервативно в гласуването си, ако сега действаше вашата система, е ясно кой ще стане президент ("Бойко Борисов", вметва с усмивка Василев), а и хората не се интересуват от политика, защото имат много по-големи битови проблеми като това какво ще сложат на масата", скача първо председателят на клуба Арманда Димитрова.

"Работещ модел не е този, който не е довел до криза, а този, с който хората излизат от мизерията", отвръща Василев. "От избирането на Тръмп не следва, че стената между САЩ и Мексико ще бъде построена, нито указите за имигрантите влязоха в сила. По същество американската държава с Тръмп функционира като с Обама", каза той. "Аз искам политическият елит да е отговорен пред хората, позицията да не зависи от одобрението на партията", продължава Василев. И изненадващо коментира: "Бойко Борисов успява да го направи, има политически нюх, който позволява да се съобразява с настроенията на хората, но никой преди него не го е правел." Според юриста в крайна сметка на върха винаги е един човек, "дали е канцлер, президент или друго".

Студентите са още по-директни - "ама както сега хората гласуват за ГЕРБ, утре ще отидат и ще гласуват за Борисов президент". "Ако сменим сега конституцията, вероятно ще изберем Бойко Борисов начело на изпълнителната власт, но имате и парламент, а там, ако двата избора не се провеждат заедно, съм сигурен, че ГЕРБ няма да има мнозинство", не се дава Василев. В Народното събрание няма да е нужно първо да има сговор за постигане на 121 души, за да минават предложенията на правителството, а за всяко от тях ще трябва да се търси отделна подкрепа, е неговата идея. Тогава "пак ще се събират петимата от Политическия съвет от ГЕРБ и патриотите, които сега управляват абсолютно всичко в държавата, но ще има спорове и те ще са публични". Натискът над политическия елит ще е много по-голям, системата ще е по-легитимна и със сигурност "няма да е по-зле от сега, когато все намират начин да се спогодят".

"А за съдебната власт какво предлагате", пита Иван Илиев.

"Безкрайно сложен въпрос, съвършено различен. Политическата квота във ВСС трябва да е минимална, а не като сега - половината от състава на кадровия орган. Никаква конституционна реформа не може да промени повече съдебната власт от това органът, който управлява кадрите, да не зависи от политическата воля на Народното събрание", отвръща лекторът, според когото обаче ще трябва да мине и известно време за това.

Има ли шанс да се случи

"Политическият ми аргумент изисква и доза вяра, че нещо ще се промени, не може всичко да се основава на аргументи и контрааргументи", казва към края Василев, засипан с примери за четвъртата и петата френска република, за кохабитацията и времето след Франсоа Митеран, за ролята на корпоративния вот в България и дали не трябва първо да се смени манталитетът на избирателите, а после правилата. "Мога до утре да стоя тук и да говоря по темата, търся човека, който да ме разубеди, но имам голяма енергия по тази тема", е отговорът на всичко това.

Вярата все пак за момент отстъпва на реализма - "никой от нас няма да живее в следващите месеци, години в такова нещо". "Пътят, по който вървим, не е най-отвратителният. Част от хората го харесват, след като три пъти избират Бойко Борисов. Просто не е най-добрият", твърди Слави Василев.

За президентска република трябва Велико народно събрание

За да се случи такава промяна в държавното устройство, трябва да се свика Велико народно събрание, за което процедурата не е лека. Първо трябва да има проект на промяна в конституцията, а след това и решение на действащия парламент. ВНС се състои от 400 депутати, които трябва да приемат измененията в три гласувания.

Подобна идея не може да срещне подкрепа в БСП, защото левицата има няколко решения, гласувани и приети от различни нейни органи - конгрес, пленум и т.н., че е против промяна на конституцията в тази част. Действащият президент Румен Радев също има изказвания, от които става ясно, че не мисли за изменение в основния закон. Още по времето на предизборната кампания, в началото на октомври 2016 г., той каза, че ще работи така, че да изпълни президентските правомощия със съдържание, ще се стреми "да ги уплътни и изпълни със смисъл", а не към тяхното разширяване.

Един от предшествениците му обаче - Георги Първанов, който единствен засега успя да изкара два мандата на "Дондуков" 2, е заявявал неведнъж, че България трябва да е президентска република.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  bobyb avatar :-|
  bobyb

  Айде още един русороб, синче на номенклатурата, учил на Запад. Да, ей сега ще направим резидента ви губернатор на задунайская.

 • 2
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  Според мен този "експерт" е твърде объркан. Говори за липса на разделение на властите, т.е. на практика имаме един властови център, а същевременно твърди, че няма баланс между тях. Как така властта е единна, а едновременно с това между отделните власти има разнобой? Инетресно ми е, според експерта, кой упражнява цялата власт и значи ли това, че президанта изпълнява нечия чужда воля? На Борисов? На друг? Силно се надявам, че към днешна дата, като говори за президентската република, Василев няма предвид тя да бъде уравлявана от реваншиста Радев.
  Също така искам да го попитам, кое е онова обстоятелство, което гарантира, че при президентска република, управлявана от Борисов, ГЕРБ, няма да има мнозинство в парламента и ние няма в един прекрасен ден да се събудим в диктатура по модела на Путин? Същото важи и за всяка друга политическа сила, която би съумяла да излъчи президент и парламентарно мнозинство.
  А, сетих се. Трябва да вярваме, сиреч "експертът" проповядва "нова" религия.
  Без да съм експерт, но като един от онези, които дават своята лепта, така че Василев да получава заплата и да има свободата да лансира лукавите си идеи, ще му кажа, че решението на проблемите пред страната ни не е в отделните личности, а в закона. То е, и винаги е било в спазването на правовия ред и разделението на властите. Трябва да бъде извършена съдебна реформа и да се гарантира законността. С институционалният нихилизъм на Василев, ще се върнем там откъдето тръгнахме 1989 г.

 • 3
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сегашните актуалните трудности не са от структурата на републиката, а от грешката в паричната система.
  При съхраняване на допусканата държавна грешка е с нарастващи вреди. Много от тях се заплащат с пари от нови държавни дългове.
  Днес колкото повече работят хората да постигнат икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и съпътстващите щети са по-болезнени.
  Устойчивият обществен просперитет е възможен след подобрението на паричната система.

 • 4
  ngfrer avatar :-P
  ngfrer

  на татко момченцето, чак се опитва интелигентно да изглежда с ръцете, ама като цял живот на тате разчита е така. дървен философ без грам житейски опит и борба!

 • 5
  ngfrer avatar :-|
  ngfrer

  иначе преди Радев, бил човека при Яне Янев!!!

 • 6
  akq48538813 avatar :-|
  akq48538813

  Най-важното нещо е да се приключи със служебните правителства. Да видят как са го измислили в белите държави и да вземат пример, но това което правим ние е глупаво.

 • 7
  yec03391101 avatar :-P
  yec03391101

  до ком.1и2: това момче е пореден пример за съвременна обърканост и безпътица. все по-интелигентни и образовани (по много причини: замогване, образование за всички, информационен и технологичен бум, свобода на пътуване и обмяна и т.н. и т.н. все по-общовалидни севременни придобивки, достъпни за все повече и повече люде) и все по-безпътни без здрави устой за добро и зло напредък и изостанашост морал и упадък и т.н. Кой да ги научи горките? Съвременното семейство с мама и тати гонещи кариери и поне 2 почивки в чужбкна годишно или даскалите гонещи по-скоро материално оцеляване. Или пък комшиите дето не си казват здравей. А, дали не докторите дето за малко фин подкрепа стават по-любезни ама не и полезни. Разпад е това което виждаме драги. Буржуазен т.е. види ни се хубаво и скъпо ама из онутре - гнилоч пълен. И така до края на света ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход