Вносът на чужди специалисти ще е по-лесен за всички сектори

Това предвиждат промени в законопроекта за МВР, приети на второ четене в парламентарна комисия

Предлага се валидността на синята карта да се повиши до 4 години и да отпадне списъкът с професии, по който се внасят специалисти без "пазарен тест", т.е. доказване на дефицит тук.
Предлага се валидността на синята карта да се повиши до 4 години и да отпадне списъкът с професии, по който се внасят специалисти без "пазарен тест", т.е. доказване на дефицит тук.    ©  Надежда Чипева
Предлага се валидността на синята карта да се повиши до 4 години и да отпадне списъкът с професии, по който се внасят специалисти без "пазарен тест", т.е. доказване на дефицит тук.
Предлага се валидността на синята карта да се повиши до 4 години и да отпадне списъкът с професии, по който се внасят специалисти без "пазарен тест", т.е. доказване на дефицит тук.    ©  Надежда Чипева

Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос на чуждестранни работници скоро ще се случи. Защото това предвиждат промени, предложени между първо и второ четене на проектозакона за МВР - т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители от страни извън ЕС да се издава при облекчени условия. Мерките бяха приети по време на изнесено в Русе заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Предложението предвижда да се премахне ограничителният списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри. Допълнително валидността на картата ще се повиши - от една година в момента до четири години.

Промените срещнаха опозиция от страна на БСП, които заедно със синдикални организации считат, че по този начин се застрашава българският трудов пазар. Според тях една по-добра алтернатива е да се вдигнат заплатите от страна на бизнеса. Председателят на комисията Цветан Цветанов обаче смята, че възнагражденията на висококвалифицираните кадри и по принцип са високи, но въпреки това не достигат кадри, което прави наложителни мерките. Предложението и приетите текстове предстои да бъдат внесени за разглеждане в пленарната зала до две седмици.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  mitko11 avatar :-?
  mitko11

  Узаконен дъмпинг на работна сила. Синдикатите спят, стачки няма. От цялата работа украинските и молдовски кадри ще получат 4 годишна виза, с която ще избягат я към Германия, я към Австрия...

 • 2
  finland avatar :-|
  Finland

  То и в момента няма проблем. 500 милиона граждани на Европейският Съюз имат право да работят в България! :)

 • 3
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "mitko11":

  Работната виза не дава право за работа в друга страна от ЕС, ние не им даваме гражданство. И ако се чудите защо са ни вносни работници, пробвайте се да помислите кой ще плаща пенсиите на сегашните работещи след някоя година. Един хинт - няма да са българи щото доста се изнесоха на запад. Кой тогава ?

 • 4
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#2] от "Finland":

  Има право но очевидно нямат желание. Но пък има доста украинци които имат желание и сега ще отстраним проблема с правото.

 • 5
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#4] от "m17":

  Нали от 2008 г. - до наши дни, четем новини за голямата италианска безработица? Вместо да са безработни в Италия, защо не дойдат в България?

 • 6
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  В компанията, в която работя това и сега е факт. Има отворени позиции, с много специфични, високотехнологични изисквания, за които наши кандидати няма, та сега работя с колеги от Израел, Сирия, Украйна, има даже французин, италианец и американец. Е, свиква се, лошо няма, читави хора има от всички националности, няма какво толкова да се опява, че видиш ли, българите ще останат без работа. Ще останат тези, които не искат да учат, да се преквалифицират и най-вече тези, които боледуват от... мързел...

 • 7
  mitko11 avatar :-?
  mitko11

  До коментар [#3] от "m17":

  Чудя се не е ли по-лесно българските чорбаджии да вдигнат заплатите, вместо да внасят чужди работници? Типичен пример са мутрохотелиерите, за които вече и циганите не искат да работят...

 • 8
  aussie avatar :-|
  aussie

  Г.Е.М го е казал много ясно. Има работа която нашенците не мигат да свършат, колкото и да са специалисти :)
  Да не звуча празнословен колко човека в БГ разбират от QCS?

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Разгеле!

  Аз по принцип бих дал автоматично разрешение за работа на граждани от страните в които има българско присъствие: Македония, Сърбия, Молдова, Украина.

  Отделно бих дал облегчен режим за наемане на граждани от близки нам страни (останалата част на бившия СССР без средноазиатските републики). За да се избегне дъмпинг бих поставил изискване МРЗ на имигранти от тези страни да бъде поне 50% над средната заплата за страната (т.е. в момента това би съответствало на 1500 лева). При тези условия фирмите да могат да назначават когото си искат.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "Finland":

  Ами щото очевидно не им е изгодно - взимат си социалните помощи и си докарват бонуси от просия, дребни кражби и далаверки и си им е добре. То и в България има много хора които не работят щото ги мързи. И оправията е затягане на критериите за социални помощи за да премахнем професията "безработен"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход