Отново европейски критики срещу промените в съдебния закон

Съдиите не бива да се задължават да декларират членство в съсловни организации, се казва в становище на Консултативния съвет на европейските съдии

В рамките на по-малко от месец втори орган на Съвета на Европа изготвя силно критично становище по промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от лятото на тази година, като еднозначно ги оценява като застрашаващи независимостта на съда. Очевидно конюнктурният законопроект беше внесен изненадващо и без обществено обсъждане на 4 юли т.г. от петима депутати начело с шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и предизвика силна обществена и професионална съпротива заради скандалните предложения в него - ограничаване правото на сдружаване на магистратите, забрана за финансиране на магистратските сдружения от чуждестранни донори, забрана за участие в научни и академични дейности, финансирани от чуждестранни лица, кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет след напускането на съдебната система и др.

Законопроектът беше спешно придвижен в парламента за по-малко от месец. Някои от предложените текстове не бяха приети след негативна реакция и по дипломатическа линия и ясен сигнал от Брюксел - например ограничението за финансиране на магистратски сдружения. Другите, които бяха гласувани въпреки острите и аргументирани възражения, сега продължават да инкасират силни критики откъм европейски институции.

След критичното становище на Венецианската комисия от 9 октомври за законодателството в областта на съдебната власт вчера вечерта бе публикувано и становище на Бюрото на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа, прието на 2 ноември. В него ясно се заявява, че въведеното с промените в ЗСВ от юли т.г. задължение на съдиите да декларират своето членство в съсловни организации, както и правилото за автоматично отстраняване на съдии от длъжност по искане на главния прокурор, когато са обвинени в престъпление, не отговарят на европейските стандарти за независимост на съда. Тези законови разпоредби трябва да бъдат отменени, се заключава в становището, което се очаква да бъде гласувано на пленарна сесия на съвета през следващите дни.

КСЕС е сезиран от Съюза на съдиите в България (ССБ) на 5 октомври т.г. с искане да се произнесе по тези два текста. Бюрото на КСЕС изцяло възприема аргументите на ССБ, като подчертава, че една от основните задачи на съвета е да подпомага държавите членки да изпълнят стандартите на Съвета на Европа по отношение на съдиите.

От съдиите не трябва да се иска да декларират членството си в съсловни организации

В становището се подчертава значението на основното право на съдиите свободно да формират свои сдружения и да се присъединяват към такива сдружения. Тези асоциации на съдиите играят важна роля за осигуряване на съдийската независимост и върховенството на закона, както и за защита на интересите на съдиите. В този контекст не би следвало да се налага на съдиите да разкриват своето членство в техните професионални асоциации, тъй като това би имало смразяващ ефект за съдийската независимост.

В момента обаче законът, приет през юли, се прилага, и съдиите са задължени за декларират членството си. ССБ обяви тези дни, че от приемането на закона до изтичане на срока за подаване на декларации на 14 септември, общо 109 съдии са напуснали организацията с изрична молба. Според ССБ няма съмнение, че това се дължи именно на въвеждането на изискването за деклариране, доколкото отказите са направени в законовия срок. Сред заявленията за напускане има подадена и такава декларация, че съдията напуска ССБ заради задължението за деклариране, но ще възстанови членството си, ако Конституционният съд (КС) отмени този текст. КС все още не е сезиран, очаква се това да стори ВКС.

Отстраняването от длъжност не може да става автоматично, щом главният прокурор пожелае

Отстраняването на съдиите от длъжност не следва да бъде автоматично налагана мярка, дори когато искането на главния прокурор е мотивирано с твърдение за извършени умишлени престъпления. Всеки случай на такова искане трябва да се разглежда поотделно, от независим орган, при спазване на всички изисквания за справедлив процес, включително и правото да се обжалва взетото решение, презумпцията за невиновност и изискването за пропорционалност на санкциите, пише в становището на Бюрото на КСЕС.

През октомври Венецианската комисия в своето становище изрази особено сериозна загриженост за промяната, "която косвено дава на прокуратурата важна власт над съдиите". В българската система "привличането като обвиняем" е една сравнително ранна фаза на досъдебното производство, същевременно решението за привличане като обвиняем не подлежи на съдебен контрол. Така прокуратурата получава правомощия да отстранява съдии за потенциално дълъг период от време въз основа на сравнително спорни и неубедителни доказателства. Това може да бъде много опасно за независимостта на съдиите, каза Венецианската комисия и препоръча отстраняването на съдиите, които са обект на разследване да бъде предмет на ефективен контрол от съдийската колегия на ВСС.

Базирайки се на тази позиция, правосъдният министър Цецка Цачева поиска корекция на текста на чл. 230 от ЗСВ за отстраняването на съдиите, което бе сторено с нови промени в закона от последните дни на октомври. Тази промяна все още не е влязла в сила, защото президентът Румен Радев забави подписването на указа за публикуването закона в Държавен вестник, което е планирано да стане в петък, 10 ноември. Имаше очаквания държавният глава да наложи вето на тези промени заради гласуваните бонуси от до 6 заплати годишно за спецсъдии и спецпрокурори, но днес стана ясно, че това няма да се случи.

Същевременно представители на ССБ заявиха, че корекцията на чл. 230 ЗСВ, във вида, в който бе приета с тези промени, не изпълнява европейските стандарти, които са посочени и в становището на КСЕС. За престъпленията по служба остава автоматичното отстраняване от длъжност по искане на главния прокурор, а при другите случаи ВСС има право на преценка, но преразглеждане на въпроса не може да се иска по-рано от година и половина, коментира за "Капитал" председателят на УС на ССБ Атанас Атанасов. Същевременно обжалването на мярката може да става само на процедурни съображения.

В резолюция на ПАСЕ от 12 октомври България бе поставена в група на пет европейски държави, в които върховенството на правото е силно застрашено. В доклада на немския парламентарист Бернд Фабрициус, върху който тази резолюция се базира, също бе споменат законът от юли 2017 г. и спорните текстове, които той предлага.