Слабото място на Борисов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Слабото място на Борисов

В сряда, когато премиерът Борисов и министрите му бяха в Брюксел за разговори в Европейската комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, в парламента започнаха преговорите между БСП и ДПС за вота на недоверие.

Слабото място на Борисов

Желанието на управляващите да използват председателството на ЕС за звезден PR, го превръща в ахилесова пета

Елена Старидолска, Велина Господинова
23318 прочитания

В сряда, когато премиерът Борисов и министрите му бяха в Брюксел за разговори в Европейската комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, в парламента започнаха преговорите между БСП и ДПС за вота на недоверие.

© Reuters


Макар и с различни мотиви, БСП и ДПС усилват атаките си срещу властта преди домакинството на Съвета на ЕС.

Реалните рискове за управлението не са вот на недоверие или предсрочни избори, а възможността за пряк поглед отвън върху вътрешнополитическите особености на страната.

"В края на краищата ние направихме всичко - предложихме на БСП председател на парламента и министър. Хората видяха, че бях готов да легна да минат по мен, само да е мир шест месеца и да постигнем нещо за страната. Те как ни отговарят - с вот на недоверие", оплака се в събота премиерът Бойко Борисов. По-малко от два месеца преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС той не изглежда в добро настроение. Точно за тогава БСП се готви да внесе вот на недоверие на кабинета заради корупцията, а от ДПС заплашват, че ще го подкрепят, ако Борисов не отстрани "Обединените патриоти" от властта. Очаква се първата репетиция на опозиционното партньорство помежду им да бъде гласуването на бюджета, което има силата на вот за или против кабинета. Заедно с това вече е факт и първата оставка на министър от правителството - заради конфликт на интереси при възлагането на обществени поръчки поста си напусна министърът на здравеопазването Николай Петров.

Всичко това създаде усещането за политическо разклащане в навечерието на европредседателството, а по паническата реакция на управляващите може да се заключи, че ходовете на опозицията са прицелени точно. Реакцията на премиера Бойко Борисов е показателна - щом искат да му провалят домакинството, ще разпореди на парламентарната си група да подготви промени, с които да отпадне давността за сделките по време на приватизацията. Да обявиш подобно намерение, което би "събрало очите" на високопоставените ти гости, от които зависят и еврофондовете, не е особено зрял ход.

Какво искаше Борисов

Метафората с готовността "да бъде прегазен от политическите си опоненти" в името на европредседателството се отнася до опитите му в началото на мандата да вкара на високи позиции в изпълнителната и законодателната власт представители на БСП.

Ако тогава Деница Златева, която беше вицепремиер по европредседателството в служебното правителство, назначено от президента, беше приела офертата да остане и в правителството на ГЕРБ, а Корнелия Нинова - да стане председател на парламента, премиерът щеше да е в доста по-комфортна ситуация по време шестте месеца, в които ще домакинства Съвета на ЕС. Вероятно това е калкулирал Борисов, когато след изборите се опита да лансира сценария за всеобщо политическо обединение в този период.

Какво стана

С нескритото си желание да превърне домакинството на страната в звезден PR премиерът показа и слабото си място. И опонентите му логично решиха да се възползват. Социалистите изглеждат решени максимално да опъват нервите му - на конгресът на БСП Нинова заговори за предсрочни избори и получи мандат да преговаря с другите две партии в парламента извън властта за вот на недоверие. Скандалите за роднински назначения и корупционни практики на ГЕРБ ще бъдат използвани за основание за такъв ход.

ДПС се присъедини към атаката, но естествено с друг мотив, защото подкрепен от тях вот само заради корупцията би се превърнал във фарс. Напоследък движението ескалира исканията си за изваждане на националистите и "преформатиране" на властта до ултиматум, според който ако това не се случи, ще си отиде цялого правигелство на Борисов.

Защо сега

Времето за вот на недоверие със сигурност не е избрано случайно от БСП, както и темата - за корупцията. Социалистите планират дебатите и гласуването да са в навечерието на европредседателството или в самото му начало. Така пред Борисов и ГЕРБ се очертава неприятната ситуация докато в София заседават европейските политици, в парламента управляващи и опозиция да си разменят политически крошета "кой е по-корумпиран". За премиера, който е заложил третия си мандат на изграждането на имидж на политик от европейска величина, тази перспектива изглежда равносилна на провал. По същия начин стои и въпросът с натиска на ДПС върху ГЕРБ за изваждането на националистите от управлението. От движението ще разчитат и на подкрепата на европейските либерали от АЛДЕ, чийто член е ДПС. По време на европредседателството в София ще се състои годишната среща на либералния алианс, а от ДПС се канят да поставят в дневния ред на форума темата за национализма, като я илюстрират с участието на "Обединените патриоти" в управлението на България.

Играта на БСП

В ГЕРБ са убедени, че намерението на социалистите за предизвикване на предсрочни парламентарни избори е сериозно и определят действията на Корнелия Нинова като игра "ва банк". С нея тя постига две цели - отговаря на вътрешните си опоненти, които я обвиняват, че много говори, но не действа като опозиция, а от друга - изнервя Борисов, за да направи грешен ход. БСП може да внесе искането за вот и без ДПС и "Воля" на Веселин Марешки преодоляват и друг упрек - че "Позитано" 20 е останал без съюзници. На първата среща в сряда ръководствата на парламентарните групи на БСП и ДПС не уточниха темата за вота, като набелязаха четири възможности - корупцията или националната сигурност, предложени от социалистите, и демографската политика или здравеопазването, предложени от ДПС. Участници в разговора от БСП били "изненадани от категоричността на ДПС да искат сваляне на правителството". Ден по-късно обаче удариха на камък с ВОЛЯ - Марешки отказа подкрепа на опозицията, защото според него няма критична маса от български граждани, които да искат предсрочни избори, а и не било нормално "преди коледните празници и преди председателството на Европа, да се използва този парламентарен механизъм".

Социалистите са убедени, че рано или късно предсрочни избори ще има, но не са сигурни, че те могат да ги предизвикат. Просто искат да са в кондиция, "когато моментът настъпи".

Какво иска ДПС

Атаката на движението не е срещу ГЕРБ, а срещу участието на "Обединените патриоти" в управлението. Вариантите обаче, които от ДПС предлагат на Борисов, едва ли го устройват. Евентуалното влизане на ДПС през парадния вход във властта изглежда невъзможно, най-малкото защото ще донесе негативи и отлив на избиратели на партията на Борисов. За примиера не е приемлив и лансираният от ДПС вариант още в нощта след парламентарните избори за правителство на малцинството, подкрепено от ДПС, защото това ще означава официална и тотална зависимост от движението. И в ДПС са наясно с това, както и с факта, че друга управленска конфигурация в този парламент не е възможна. Освен това и сега ДПС има излаз към управлението чрез икономическото лоби около депутата Делян Пеевски, който използва квотата на "Атака", за да пласира на високи позиции близки до него фигури като министъра на икономиката Емил Караниколов например. Според източници от ГЕРБ с ДПС е съгласувано и назначаването на Румен Порожанов за министър на земеделието, което е традиционно контролиран от движението сектор. Сегашната ситуация изглежда удобна за движението. Националистите във властта са добра възможност да втвърдява партийните си редици. И знаейки, че засега нито ГЕРБ, нито БСП могат да му дадат гаранция за официално участие в изпълнителната власт, ДПС ще използва лостовете си за натиск, включително и в съдебната система, за да запази и дори да разшири неофициалното си участие в управлението.

В третия си премиерски мандат Бойко Борисов започна усилено да гради имидж във външната политика
Източник: Reuters

Защо от ГЕРБ се притесняват

По паническите реакции на ГЕРБ може да се съди, че тези ходове дават резултат. Веднага след конгреса на БСП премиерът свика заседание на изпълнителната комисия на партията, след което депутати и министри се втурнаха да отговарят на решенията на червения форум. В края на миналата седмица едночасовата среща на Борисов с младежите на ГЕРБ беше посветена основно на заявката на опозицията да иска вот на недоверие. Борисов призова ДПС и "Обединените патриоти" да престанат с езика на омразата и запита "т.нар. национално-отговорни партии" как би изглеждала България в началото на председателството без парламент, със служебно правителство и в предизборна кампания: "Какви Западни Балкани, какви приоритети, кой ще ги представя? Ами пленарните заседания между парламентите в Европа?" А в понеделник за първи път пресцентърът на МС разпространи снимка от съвета на коалицията със съобщението, че мнозинството е стабилно.

Ако нещо би трябвало да притеснява управляващите, едва ли е успехът на евентуален вот на недоверие - коалицията има мноизинство от 122 депутатски гласа. За тяхно спокойствие в четвъртък официално стана ясно, че депутатите от ВОЛЯ на практика ще подкрепят кабинета като гласуват с "въздържал се" за исканата оставка. По-притеснителното за мандатоносителите е, че зачестилите корупционни скандали ерозират подкрепата за ГЕРБ - според изследване на агенция "Маркет линкс" от миналата седмица дистанцията с БСП се скъсява до под 4%.

Колкото до европредседателството, когато София ще бъде в центъра на европейската политика, опасността е покрай домакинството да бъдат осветени нелицеприятните особености на страната, която традиционно е в периферията на вниманието на европейските политици и медии. Поне що се отнася за върховенството на правото, мнозина биха научили, че Полша и Унгария не са единствените, които системно го нарушават.

Макар и с различни мотиви, БСП и ДПС усилват атаките си срещу властта преди домакинството на Съвета на ЕС.

Реалните рискове за управлението не са вот на недоверие или предсрочни избори, а възможността за пряк поглед отвън върху вътрешнополитическите особености на страната.

"В края на краищата ние направихме всичко - предложихме на БСП председател на парламента и министър. Хората видяха, че бях готов да легна да минат по мен, само да е мир шест месеца и да постигнем нещо за страната. Те как ни отговарят - с вот на недоверие", оплака се в събота премиерът Бойко Борисов. По-малко от два месеца преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС той не изглежда в добро настроение. Точно за тогава БСП се готви да внесе вот на недоверие на кабинета заради корупцията, а от ДПС заплашват, че ще го подкрепят, ако Борисов не отстрани "Обединените патриоти" от властта. Очаква се първата репетиция на опозиционното партньорство помежду им да бъде гласуването на бюджета, което има силата на вот за или против кабинета. Заедно с това вече е факт и първата оставка на министър от правителството - заради конфликт на интереси при възлагането на обществени поръчки поста си напусна министърът на здравеопазването Николай Петров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  htg30391107 avatar :-|
  Atrium

  Корнелия Нинова е абсолютно нагла и безочлива. Не може преди такава историческа възможност за България да клатиш властта, за да си почешиш егото. Ама какво друго да очакваш от комунист?

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Без корупционни схеми клиентелистката банда Герб ще се разпадне за седмица. Темата за корупцията там е брашнян чувал - колкото и да го тръскаш, все ше пуска. БСП-то стисна ББ за топченцата: хем мазен скандал, хем пред Началниците...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Без корупционни схеми клиентелистката банда Герб ще се разпадне за седмица. Темата за корупцията там е брашнян чувал - колкото и да го тръскаш, все ше пуска. БСП-то стисна ББ за топченцата: хем мазен скандал, хем пред Началниците...

 • 4
  venziko avatar :-|
  venziko

  Борисов има много слаби места. изобщо всички са потънали в мръсотия и всичко това трябва да се изчисти https://www.youtube.com/watch?v=yOcHLb1igEA

 • 5
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#1] от "Atrium":

  От една опозиция се очаква да се бори за властта. Ако не го прави, значи подкрепя тези, на които уж е опозиция.
  А тук дори не става дума за това че между ГЕРБ и БСП липсват каквито и да е функционални разлики.

 • 6
  plebs avatar :-P
  plebs

  ПУТИНКИТЕ, капиталци!

  Противниците на вертикалния газов коридор, желаещите раздържавяване на газовата инфраструктура, противниците на интеграцията на западните балкани в ЕС са все путинки, копнеещи за края на ЕС. Със сигурност такива са от Топенерджи, където до Илия Павлов са Румен Овчаров и Сашо Дончев. Номерът е, че Илиян Василев примерно пледира за същото във вашия вестник/сайт. А къде сте вие е въпрос към читателите ви.
  :)

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Единствения шанс за орпавия на държавата ни е ГЕРБ да бъде принудена да се коалира със съвестна партия като Да, България и да им се наложи да извършат реформа в съдебната система.

  Това може да стане само ако гражданите на България се осъзнаят и вкарат в парламента партия извън статуквото. Един парламент с 4 партии - ГЕРБ, ДПС, БСП и Да, България може да гарантира това. Естествено, това ще значи Партиотите и Марешки да загубят голяма част от подкрепата си. Надявам се сериозно на подобен сценарии, но не ми се вярва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK