Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Държавата ще си иска обратно БМФ, британските компании се готвят за извънредни ситуации, ако се забавят преговорите за Brexit. И още: С колко е пораснала икономиката през третото тримесечие, ВСС назначава още спецсъдии, а ГЕРБ все още не е обявил как ще сваля давността за престъпления в приватизацията

6287 прочитания

© Str


Уикендът мина спокойно и без политически драми, но затова пък новата седмица ще трябва да предложи развръзки на много сериозни въпроси. Кампанията по изготвяне на бюджета за следващата година е в разгара си, а критиките са отвсякъде. Докато публиката чака да разбере как управляващите ще премахнат давността за престъпления в приватизацията, вицепремиерът Валери Симеонов обяви курс към обратна национализация на БМФ. Британският кабинет е в криза преди поредния ключов момент от Brexit.

Но пък културният афиш е пълен със събития, есента е неочаквано мека, а идва и времето на дегустациите.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

Държавата ще си иска обратно БМФ

Какво се случи? През уикенда вицепремиерът Валери Симеонов отново обяви, че държавата ще оспори пред съда договора за приватизация на Български морски флот и ще иска да си върне дружеството обратно. Това стана два дни след като Върховният касационен съд отмени решението на Арбитражния съд при БТПП, според което дружеството приватизатор на Кирил Домусчиев не трябвало да плаща 55 млн. лева неустойка за неизпълнение на клаузи в приватизационния договор, тъй като било възпрепяствано от икономическата криза.

Защо е важно? Освен високия залог по сделката на БМФ и публичната война между Симеонов и Домусчиев този сюжет се развива паралелно с кампанията, подета от премиера и правните му експерти за отмяна на давността върху престъпленията, извършени при приватизацията, която е юридически абсурд. Всъщност в държавата има създаден сериозен контролен механизъм върху приватизацията, който обаче не работи системно, а избирателно.

И при новия председател Върховният административен съд ще кара постарому

Какво се случи? Казусът с дисциплинарното уволнение на члена на предишния Висш съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски, бивш зам. главен прокурор, приключва така, както и започна - със скандал. Състав на Върховния административен съд, председателстван от новоизбрания шеф на ВАС Георги Чолаков, прекрати делото, заведено от вече покойния Ситнилски, като отказа на наследниците му да встъпят в процеса като правоприемници.

Защо е важно? Решението на ВАС по този случай, който е един от най-големите скандали, произвеждани от предишния ВСС, е в драстично противоречие с досегашната практика на ВАС, според която наследниците имат право да продължат делото за незаконно уволнение, за да търсят след това и обезщетение за вреди. Това разминаване е ясен индикатор как ще се развива дейността на ВАС занапред - в унисон с конюнктурните скандали на властта.

Британският кабинет в криза преди ключов момент от преговорите за Brexit

Какво се случи? След серия от публични скандали британският кабинет е в криза преди ключов момент от преговорите за Brexit - Брюксел даде на Лондон две седмици да поеме конкретни финансови и политически ангажименти по трите ключови въпроса в първата част от преговорния процес - сумата, която Великобритания ще изплати на ЕС след Brexit, договаряне на статута на ирландската граница и правата на чужденците след март 2019 г.

Защо е важно? Ако Лондон не успее да изясни позициите си, ще се забави и втората част от преговорите за търговската сделка и евентуалния преходен период след март 2019 г. В тази преговорна ситуация големи британски индустриални компании се готвят да активират планове за извънредни ситуации.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

С колко е нараснала икономиката към третото тримесечие

Какво ще се случи? Националният статистически институт ще публикува експресни данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за периода юли - септември. В същия ден ще стане ясно и как са се развивали икономиките в целия Европейски съюз. Статистиката ще публикува и данни за състоянието на пазара на труда за третото тримесечие.

Защо е важно? Данните показват как се развива икономиката на страната и дали силните ръстове, които отбеляза през първата половина на годината, ще се задържат. Важно е и какво се случва с ЕС, тъй като той е основен търговски партньор на България. Информацията за пазара на труда пък ще покаже дали броят на заетите продължава да расте, тъй като някои анализатори са на мнение, че е стигнал своя пик.

ВСС ще назначава нови спецсъдии

Какво ще се случи? Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди искането на председателя на Специализирания съд Георги Ушев за отпускане на 15 допълнителни бройки съдии. Те са необходими, тъй като според Ушев с прехвърлянето от 5 ноември на делата за корупция в спецсъда се очакват над 2000 нови дела. Анализите на ресорната комисия показват, че спецсъдиите са слабо натоварени и подобно надуване на щата не се налага.

Защо е важно? Отпускането на допълнителни бройки ще развърже ръцете за попълването им с командировани съдии от цялата страна. Командироването на магистрати от години се счита за метод за заобикаляне на конкурсите и начин за подбор на послушни съдии и прокурори.

Още се чака ГЕРБ да обяви как ще сваля давността за престъпления в приватизацията

Какво ще се случи? Управляващите трябва да кажат как ще борят давността за приватизационни престъпления. В сряда председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обяви: "Нашата цел е до края на седмицата да сме прецизирали всички текстове." До края на седмицата обаче така и не се появи публично послание от ГЕРБ каква е тяхната конкретна визия за промяна.

Защо е важно? Поредната хрумка на премиера Борисов, лансирана преди седмица, изглежда като очевиден кьорфишек с пиарска цел, защото е юридически абсурд, който не може да бъде реализиран в правова държава. Българският законодател обаче е дал много примери, че може да изпълни всяка политическа поръчка, дори това да е в разрез с базисни принципи на правовата държава. Затова движенията на управляващите в тази посока трябва да се следят отблизо.

В Брюксел ще бъде подписан пакт за отбрана на ЕС, воден от Германия и Франция

Какво ще се случи? Поне 20 държави от ЕС ще подпишат в понеделник в Брюксел нов пакт за отбрана, зад който стоят Франция и Германия. С него ще се финансира съвместното закупуване на отбранителна техника и ще се споделят отбранителни разходи. Името на договора е Permanent Structured Cooperation (PESCO)

Защо е важно? Пактът може да се окаже най-големият скок от десетилетия в отбранителната политика на съюза, но преди това трябва да се изясни какви точно са задълженията, поемани с договора, за да не се превърне в поредната "платформа за дебат". Формалният старт на PESCO ще е през декември на среща на лидерите на ЕС, но отсега е ясно, че в него няма да участва Великобритания.

Капитал-изация

пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

За или против личния фалит – това не е въпрос, а подкана за размисъл. България е единствената държава в Европа без правна уредба, която по някакъв начин да урежда възможност за несъстоятелност на граждани, и това вече е наложително. Основната опасност е законодателството да е недобре разписано. В темата на броя на "Капитал"

Свалянето на давността за престъпления при приватизацията, макар и юридически невъзможно, се превърна в новия политически хит на управляващите, които сведоха изкуството на управлението в поредица от пиар упражнения. Първоначално Борисов обяви, че ще готвят промяна в закона, после се промъкна информация, че май ще се лансира конституционна промяна.

Чешката държавна компания CEZ е избрала индийско-български консорциум за купувач на българския си бизнес - обединение между India Power, която е част от милиардна индийска фамилна група, и средно големия български търговец на ток "Фючър енерджи". Това ще е първото голямо индийско присъствие в страната след Прамод Митал в "Кремиковци".

Как ЕК се опитва да отвори за България вратата на чакалнята за еврозоната. В сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "България е готова за еврото и ако кандидатства, аз напълно ще я подкрепя."

Военните ще купуват нови кораби. На 15 ноември военните се готвят да сключат договор с единствения кандидат да строи бойни кораби за военноморските сили - варненската корабостроителница "Делфин". Стойността на поръчката е 820 млн. лева.

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време в следващите дни

Дегустация

- Новото божоле пристига - както винаги през третия четвъртък на ноември. И тази година младото френско вино ще се предлага на 16 ноември в много ресторанти, барове и кафета, а някои места организират специални дегустации и празници.

- Вино няма да спре да се лее и през следващите дни: от 17 до 19 ноември в зали 7, 8, 9 на НДК за поредна година ще се проведе най-голямото изложение на български вина DiVino.Taste. Освен да се опитат над 500 вина от над 70 български производители, събитието включва и майсторски класове и лекции, а цялата програма може да се намери на https://taste.divino.bg/

- Сляпа дегустация на шест вида уиски на 14 ноември (вторник) от 20:00 до 21:30 ч. в зимната градина на ресторант Motto. Позналият най-голям брой от тях ще получи специална премиум бутилка подарък.

Кино

- На 14 ноември от 19 часа в кино "Люмиер" е спектакълът "Лодката на влюбените" (1924 г., 69 мин.) - комбинация между ням филм на големия европейски режисьор Жан Епщайн, хора "Големите български гласове", воден от Илия Михайлов, и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан.

- На 16 ноември започва 12-ото издание на КИНОМАНИЯ. Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България. Началото ще бъде дадено с филма "Безкрайната градина" на Галин Стоев. Фестивалът продължава до 30 ноември.

Изложба

"Поглед във времето" е юбилейна изложба по повод 70-ия рожден ден на един от големите български фоторепортери - Иван Григоров. Внимателно подбраните сто кадъра са запечатали интересния поглед на фотографа към важните обществено-политически събития от 80-те и 90-те години на ХХ век.

В Клуб на фоторепортерите, бул. "Дондуков" 1, в подлеза между МС и президентството

Театър

На 13 ноември (понеделник) от 19 часа е премиерата на постановката "Идиот" в Театрална работилница "Сфумато". Адаптация и режисура - Маргарита Младенова. С участието на Албена Георгиева, Бюрхан Керим, Радина Кърджилова.

Спорт

- Григор Димитров ще се изправи в понеделник срещу Доминик Тийм в първия си мач от финалите на АТП в Лондон в 16 часа. Българският тенисист, който се изкачи на рекордното шесто място в световната ранглиста, ще дебютира на финалния турнир на осемте най-добри тенисисти за годината. Димитров е поставен на четвърто място сред фаворитите за титлата на турнира от букмейкърите, като с по-добри шансове от него са единствено Роджър Федерер, Рафаел Надал и Александър Зверев.

Уикендът мина спокойно и без политически драми, но затова пък новата седмица ще трябва да предложи развръзки на много сериозни въпроси. Кампанията по изготвяне на бюджета за следващата година е в разгара си, а критиките са отвсякъде. Докато публиката чака да разбере как управляващите ще премахнат давността за престъпления в приватизацията, вицепремиерът Валери Симеонов обяви курс към обратна национализация на БМФ. Британският кабинет е в криза преди поредния ключов момент от Brexit.

Но пък културният афиш е пълен със събития, есента е неочаквано мека, а идва и времето на дегустациите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  По темата за БМФ.
  Има нещо - явно - изключително скандално в приватизационния договор, за да бъде прието от представителите на държавата-продавач залегналото в договора условие споровете между страните да се решават от... арбитражния съд на БТПП, а не от компетентен и по българското законодателство съд. Самият факт, че арбитражът може да приеме като довод понятие като "икономическа криза" и да осъди държавата (?!) за реално неизпълнение на клаузи по договора от страна на приватизатора, говори красноречиво както за капацитета, така и за компетентността и безпристрастността на т.н. арбитражни съдилища.
  А Валери Симеонов е ошашавяващо логичен. Направо не вярвам на очите си!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK