Започнаха пазарни консултации за Фонда за рисков капитал

Догодина трябва да бъде обявена поръчка за мениджъри, които да управляват нови 47 млн. лв. от Фонда на фондовете

Фондът вече отвори няколко процедури за финансови инструменти
Фондът вече отвори няколко процедури за финансови инструменти    ©  Юлия Лазарова
Фондът вече отвори няколко процедури за финансови инструменти
Фондът вече отвори няколко процедури за финансови инструменти    ©  Юлия Лазарова

Фондът на фондовете пусна пазарни консултации за нов продукт, който ще излезе на пазара догодина - Фонд за рисков капитал. Става дума за един или повече мениджъри, които да управляват малко над 47 млн. лв., насочени към огромен спектър от компании. Пазарните консултации ще бъдат с играчи от пазара и ще продължат до 1 декември. Те трябва да дефинират от какво точно има нужда пазарът в момента и накъде да е фокусиран новият инструмент.

Проблемът е, че към момента фондът за рисков капитал изглежда твърде широко фокусиран. Според документите на ФнФ, той ще подкрепя както стартиращи компании, така и такива с недостиг на последващо финансиране, както и такива, които искат да излязат на пазари в България и чужбина, да реализират иновации или да разширят дейността си. Включени са още компании, които изпитват затруднения в намирането на допълнителен капитал, а икономическите области, от които могат да бъдат тези компании, са почти всички.

Предстои да бъдат определени и минималното собствено финансиране, което мениджърите ще трябва да дадат, както и минималната норма на възвращаемост. Инвестициите в една компания ще могат да бъдат до 5 млн. евро. В прессъобщението на ФнФ се казва, че в този фонд мениджърите ще се очаква да "предоставят стратегическа подкрепа на дружествата, в които инвестират". Освен пазарните консултации за този инструмент според съобщението ФнФ ще "надгради получената информация" за друг инструмент, който предстои да бъде пуснат - мецанин фонда за растеж.

Фондът за рисков капитал е третият инструмент който ще бъде пуснат от държавната структура след идването на новия изпълнителен директор Светослава Георгиева. Дотук бяха стартирани процедурите за Фонда за градско развитие и фондовете за стартиращи компании.