Европейски съдии апелират за незабавна корекция на съдебния закон

Задължението за деклариране на членство в съсловни организации е очевидно насочено срещу Съюза на съдите в България, а правителството не се противопоставя на тези атаки

Европейската асоциация на съдиите (EAJ) е поредната международна съдийска организация, която призова в резолюция българското правителство незабавно да премахне от Закона за съдебната власт (ЗСВ) задължението за съдиите и прокурорите да декларират членството си в професионални сдружения пред Висшия съдебен съвет или пред друг орган. Със същата резолюция EAJ призовава и за незабавна корекция в закона, така че да се гарантира, че когато един съдия бъде привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер, той може да бъде отстранен от длъжност само след надлежна преценка на пропорционалността на тази мярка, решението за отстраняване от длъжност подлежи на съдебен контрол и може да бъде преразгледано от наложилия мярката орган по всяко време.

Само преди седмица същите препоръки направи в становище Бюрото на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа. На 9 октомври друг орган на Съвета на Европа – Венецианската комисия, критикува редица дефицити на съдебния закон, сред които и нововъведеното през юли т.г. по предложение на депутати от управляващото мнозинство начело с председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов задължение за ВСС да отстранява от длъжност съдии, срещу които има обвинение, без да има право на преценка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове