Прокуратурата: бившият здравен министър е извършил нарушение, не престъпление
46 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокуратурата: бившият здравен министър е извършил нарушение, не престъпление

Всичко, което Петров е направил, е в законните рамки

Прокуратурата: бившият здравен министър е извършил нарушение, не престъпление

Въпреки това ще бъде проверен прокурорът, който пръв отказал разследване на действията на Николай Петров

24018 прочитания

Всичко, което Петров е направил, е в законните рамки

© Анелия Николова


Заместник военноапелативният прокурор на София Данчо Данов е потвърдил отказа на долната инстанция да образува досъдебно производство срещу бившия здравен министър и директор на ВМА проф. Николай Петров във връзка възложена от него обществена поръчка на консорциум "Ортопедие-Инвекс" през 2014 г.

Казусът, огласен от БТВ преди две седмици и довел до оставката на Петров, повдигна съмнения за конфликт на интереси, тъй като въпросният консорциум се представлява от Явор Цонев, който живее на семейни начала с дъщерята на проф. Петров.

Според втората прокурорска инстанция има нарушение при възлагането на обществената поръчка, но не и данни за престъпление в действията на Николай Петров.

Проверката на Софийската военноокръжна прокуратура е започнала, след като е бил получен доклад от одит на ВМА, разпореден от служебния министър на отбраната и обхващащ периода (1 юни 2014 г. - 31 януари 2017 г.).

Проверката е извършена от военен следовател и е преминала съвсем формално, става ясно от публикуваното постановление. В прокурорския акт буквално било преписано становището на проф. Петров, дадено по време на одита.

Прокуратурата е изследвала обществената поръчка и е стигнала до извода, че проф. Николай Петров е сключил договор с избрания изпълнител в нарушение на правилата за обществени поръчки, тъй като сдружението не било регистрирано по реда на Закона за търговския регистър и нямало ЕИК. Това нарушение е административно и поради тази причина постановлението на прокуратурата е изпратено до Агенцията за държавна финансова инспекция, която е компетентна да състави акт.

Според прокурор Данов в случая няма данни Николай Петров да е извършил престъпление по служба. Военният прокурор приема, че бившият директор на ВМА не е злоупотребявал с власт, тъй като "откриването и провеждането на откритата процедура са били в правомощията" му.

На второ място нямало и злоупотреба със служебно положение, тъй като прокуратурата няма данни, които да сочат, че ген. Петров е извършил действия, които не са от неговата компетентност или са извън кръга на неговата власт.

Няма и превишаване с власт, защото ген. Петров "не е извършил разпоредителни действия, които са от компетентността на негов началник или на друго длъжностно лице".

"Дори и да се приеме, че в случая има някакви данни за наличието на четвъртата форма на изпълнителното деяние – неизпълнение на задължения по служба", пише още прокурор Данов, визирайки сключването на договора в нарушение на закона, то това не е достатъчно, тъй като не са настъпили вредни последици от това.

Военноапелативната прокуратура приема, че представляващият консорциума Явор Цонев не е бил свързано лице с Николай Петров, тъй като не е бил женен за дъщеря му, и "въпреки обективността на извършената проверка от настоящата инстанция, по преписката не се събраха данни, от които може да се направи обосновано предположение, че ген. Петров се е намирал в икономически или политически зависимости от Цонев". Прокурор Данов застъпва тезата, че Явор Цонев и Руслана Петрова са във фактическо съжителство от момента, в който и двамата са сменили адресната си регистрация на един и същ адрес в Банкя.

"Това обстоятелство дава основание да се приеме, че двамата се намират във фактическо съжителство от 25.07.2016 г., близо година и седем месеца след сключването на договора за периодична доставка с рег. №638/13.01.2015 г. и близо две години и седем месеца от раждането на детето им", пише зам. военноапелативният прокурор на София.

От прокурорското постановление не става ясно в рамките на проверката да са били снети обяснения от Явор Цонев и Руслана Петрова.

В края на документа се стига до извода, че първоинстанционното постановление, с което още през юни е било отказано да се образува разследване, е правилно, но "изложената в обстоятелствената част на служебно проверявания прокурорски акт фактическа обстановка е неясна, непълна и формирана единствено въз основа на буквално преписаното от първоинстанционния прокурор становище на ген. Петров до одиторите във връзка с доклада".

Поради тази причина прокурор Данов приема, че административният ръководител на Военноокръжна прокуратура - София, трябва да "извърши проверка на цялостната работа на прокурора по преписката и евентуално да предприеме конкретни действия в съответствие с правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност".


1 коментар
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Досега нямах мнение по случая, но сега вече мога да кажа, че не бих влязла в никакви отношения с фирма, която не е регистрирана по Булстат. Не мога да допусна, че счетоводителите на академията не са насочили вниманието на Николай Петров към липсващия в документите реквизит. Въпреки това фирмата е допусната до конкурса - това не мога да си го обясня.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK