Кевин Хамилтън: Планират се канадски инвестиции в IT и добивната индустрия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кевин Хамилтън: Планират се канадски инвестиции в IT и добивната индустрия

"България трябва да гарантира, че съдебната система е прозрачна и предвидима, но също и да направи така, че останалата част от света да разбере, че работи по тези проблеми", смята Кевин Хамилтън

Кевин Хамилтън: Планират се канадски инвестиции в IT и добивната индустрия

Посланикът на Канада за Румъния, България и Молдова пред "Капитал"

14829 прочитания

"България трябва да гарантира, че съдебната система е прозрачна и предвидима, но също и да направи така, че останалата част от света да разбере, че работи по тези проблеми", смята Кевин Хамилтън

© Цветелина Белутова


Профил

Кевин Хамилтън е посланик на Канада за Румъния, България и Молдова, базиран в Букурещ, от 2016 г. Преди това е бил директор на отдела за Източна Европа и Евразия към канадското министерство на външните работи, където е отговарял за политическите и търговските отношения с 19 държави в региона. "Капитал" разговаря с посланик Хамилтън, след като в края на септември в сила влезе СЕТА - търговското споразумение между ЕС и Канада.
Автор: Капитал
СЕТА отваря цял нов пазар за архитекти и инженери, счетоводители, бизнес мениджъри, компютърни и IT специалисти.
България ще изнася много повече от стоките, които вече продава в Канада.

Какви са ползите и евентуалните рискове от СЕТА - както за Канада, така и за ЕС?

- На първо място, това е най-амбициозното споразумение за свободна търговия, подписвано някога както от ЕС, така и от Канада. То е по-всеобхватно за Канада от NAFTA, по-всеобхватно за ЕС от споразумението, което имате с Южна Корея и други страни. Покрива почти всеки сектор. Ползите са преки - пълно премахване на 98% от митническите тарифи върху стоките и услугите между Канада и ЕС. Предвижда се и свободно участие в обществени поръчки, така че и български компании могат да кандидатстват за изграждането на магистрали в Канада например. Това е нещо ново.

Рисковете, от които някои се опасяват, са свързани с възможността на държавите да регулират въпроси като опазването на околната среда и трудовите права, но те на практика са доста добре адресирани от споразумението. Хората, които се притесняват, най-често не са го чели. Първо, никъде в него няма клауза, която отменя правата на отделните държави да прилагат регулации в името на обществения интерес. Ако някоя страна от ЕС или Канада смята, че трябва да регулира трудовите права или околната среда, споразумението предвижда специални защити за това. Всъщност това е първият път, когато в едно търговско споразумение се въвеждат доста строги екологични правила. На практика то осигурява защита, без да е протекционистично. Същото важи и за ГМО продуктите - всяка държава има суверенното право сама да регулира такъв внос. Ако България има правила да не допуска ГМО на пазара си, те няма да влизат и това няма да е в нарушение на споразумението. Всичко това е описано в Съвместната тълкувателна декларация (Joint Interpretative Statement), издадена от ЕС и Канада.

Какви български стоки и услуги очаквате да намерят пазар в Канада и какво може да предложи Канада на българския пазар?

- На първо място, България ще изнася много повече от стоките, които вече продава в Канада - фармацевтични продукти, машини и оборудване, включително селскостопански машини, автомобилни части, по простата причина, че митническите такси вече няма да ги има. Разходите ще бъдат по-ниски и обемите ще се увеличат. Смятам, че в Канада ще има интерес към българското саламурено сирене и розовото масло. Разбира се, има различни видове розово масло от различни страни, но споразумението предвижда защита на правилата за произход, така че продуктът "българско розово масло", което ще може да се продава в Канада, е само розово масло от България. Това също е нещо ново.

По отношение на Канада мисля, че ще изнася основно услуги - ITC, финансови услуги, също медицинско оборудване.

Смятате ли, че отменянето на визовия режим ще накара повече българи да се преместят в Канада? Какви професии се търсят там?

- Отмяната на визите от декември 2017 г. засяга българите, които посещават Канада. Това ще им позволи да останат в Канада до шест месеца без виза. Докато са там, те няма да могат да работят, но ще могат да учат, да правят бизнес, да пътуват като туристи и т.н. Процесът за имиграция в Канада е отделен, но да, търсим професионалисти - не само от България, от всички държави. Имаме нужда от имиграция, за да расте населението и да диверсифицираме икономиката си. Хората, които искат да работят в Канада, ще продължат да имат нужда от разрешение за работа, въпреки че СЕТА значително подобрява мобилността на европейските професионалисти и други доставчици на услуги. Споразумението е направено така, че да улесни достъпа на професионалисти от ЕС до трудовия пазар на Канада, като отваря цял нов пазар за архитекти и инженери, счетоводители, бизнес мениджъри, компютърни и IT специалисти.

Какви възможности ще имат българските компании да участват в обществени поръчки в Канада?

- Ще могат да участват в най-различни сфери, не само в строителството. Това ще се определя от пазара и от нуждите на Канада и обратно. Българските компании ще могат да кандидатстват за доставка на стоки и услуги на всички управленски нива в Канада - федерално, провинциално и общинско. Имаме нов тръжен процес, който е прозрачен, и всички поръчки ще се публикуват онлайн. И за двете страни се запазват ограниченията за участие в поръчки в областта на националната сигурност и отбраната.

Защо защитата на инвеститорите чрез арбитраж е толкова важна за Канада? Имали ли са канадските инвеститори лош опит в Европа?

- Разрешаването на инвестиционните спорове е съществена част от клаузите за защита на инвестициите на всяко споразумение за свободна търговия. Модификациите, направени от ЕС и Канада, целят да отговорят на очакванията, че системата ще работи независимо и съгласно най-високите етични и професионални стандарти. Това е важно за всички компании, но канадските компании по-специално имат нужда от гаранции за върховенство на закона в страните, където правят бизнес. Това е важно за инвеститорското доверие. В миналото канадски компании са имали проблеми в Европа, не толкова в България, по-скоро в други страни, но е имало случаи на отчуждаване на собственост, корупция и т.н. Това се случва навсякъде по света, не само в Европа. Искаме да сме сигурни, че има ефективен съдебен процес, който да решава такива случаи.

Ще доведе ли СЕТА до увеличаване на канадските инвестиции в България? Има ли конкретни сектори или компании, които биха инвестирали тук?

- Категорично да. Със сигурност в областта на природните ресурси, където канадците са много силни, ще има нови инвестиции. Друга сфера е ICT. Канадците започват да осъзнават предимствата на българската икономика, по-специално сравнително ниските разходи, квалифицирана работна ръка и т.н. Така че със сигурност ще има естествено пазарно привличане на инвеститори към България. Това ще бъде подпомогнато от факта, че разходите по сделките са по-ниски, тъй като няма тарифи. Ще има и по-голямо доверие във върховенството на закона благодарение на клаузите в СЕТА, което ще накара повече канадски компании да инвестират в България.

Планират ли се някакви нови инвестиции вече?

- Да, планират се, но заради търговската поверителност не мога да кажа имена. Но те ще бъдат в сектори като ICT - не само аутсорсинг на бизнес процеси, но и разработване на софтуер, както и в добивната индустрия - мед, злато и др. Ще ви дам пример с една канадска компания в Румъния - Hootsuite, която е свързана с Twitter. Тя е базирана във Ванкувър, но прави голяма част разработките си в Румъния. Смятам, че нещо подобно ще се случи и в България.

Каква е разликата между България и Румъния като инвестиционен климат?

- Смятам, че и двете страни са привлекателни за инвестиции. И двете растат доста бързо. В Румъния има известни притеснения, че голяма част от ръста се дължи на потребление, а не толкова на инвестиции в инфраструктура и развитие на индустрията. Не мисля, че това важи за България - тук ръстът, изглежда, е базиран повече на реални инвестиции.

Какви проблеми срещат канадските компании тук?

- Едното е недостигът на работна ръка. Просто има голямо търсене за наемане, а няма толкова хора. Другият проблем е корупцията. Нямам предвид взимането на подкупи, а по-скоро това, че съществуват известни резерви за надеждността на съдебната система. Не мога да посоча конкретен случай или проблем, но такова е усещането. Съветът ми към България е да работи върху имиджа си, върху това усещане. За това, разбира се, първо трябва да предприеме конкретни стъпки, за да гарантира, че съдебната система е прозрачна и предвидима, но също и да направи така, че останалата част от света да разбере, че работи по тези проблеми. Не смятам, че инвестиционната среда тук се влошава, напротив, става по-привлекателна. Просто има проблем с имиджа, който трябва да се разреши, и има още какво да се направи в съдебната система, за да бъде тя предвидима. Хората искат да са сигурни, че след 10 или 15 години инвестициите им ще са защитени.

Интервюто взе Иглика Филипова

Профил

Кевин Хамилтън е посланик на Канада за Румъния, България и Молдова, базиран в Букурещ, от 2016 г. Преди това е бил директор на отдела за Източна Европа и Евразия към канадското министерство на външните работи, където е отговарял за политическите и търговските отношения с 19 държави в региона. "Капитал" разговаря с посланик Хамилтън, след като в края на септември в сила влезе СЕТА - търговското споразумение между ЕС и Канада.
Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider

    Добивна индустрия.... Алтънджиите идват! :) Време е да започне осирането сега...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK