Срокът на концесиите ще може да се удължава с една трета

Парламентът предвиди и допълнителни изключения за големи проекти при окончателното приемане на новия закон

Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг само със санкция на парламента чрез въвеждане в друг закон, каза председателят на правната комисия и вносител на проектозакона Данаил Кирилов
Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг само със санкция на парламента чрез въвеждане в друг закон, каза председателят на правната комисия и вносител на проектозакона Данаил Кирилов    ©  Юлия Лазарова
Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг само със санкция на парламента чрез въвеждане в друг закон, каза председателят на правната комисия и вносител на проектозакона Данаил Кирилов
Срокът на една концесия ще може да е по-дълъг само със санкция на парламента чрез въвеждане в друг закон, каза председателят на правната комисия и вносител на проектозакона Данаил Кирилов    ©  Юлия Лазарова
Когато след сключване на договор възникнат непредвидени обстоятелства, стойността на концесията може да се увеличи с до 50%.

Новият Закон за концесиите, чийто първоначален вариант беше подготвен още преди две години, най-накрая беше одобрен окончателно от депутатите в края на миналата седмица. Това на практика се случи за втори път, след като предишният проектозакон беше блокиран от президентско вето преди парламентарните избори през пролетта и след това процедурата започна отначало.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  След пороя от общи приказки не става ясно какво всъщност ще концесионира държавата? Защото това няма да е добива на подземни богатства, минералните води или плажовете, които ще се отдават по други закони.

  Видимо авторката не си е направила труда да прелисти документа, а е наблегнала на общите приказки и на преразказа на информации от новините по телевизията.

  Най-скандалното в този закон не са безкрайните срокове на концесиите и възможностите за тяхното удължаване в рамките на един човешки живот, а предметът на концесиите.
  На концесии ще се отдават изключителни задължения на държавата по обществения договор, като правораздавенето и правоприлагането.
  Казано с други думи - този закон отваря вратата за появата на частни съдилища, частни затвори, частни полиции.

  Любопитното е, че дори проектът за закон не е дело на народните представители и техните сътрудници, а написването му беше отдадено на концесия! Обществената поръчка за написването му е спечелена от адвокатска кантора, за която твърдят, че защитава интересите на офшорка, владееща ски-зоните в Пирин и Витоша.

  Ето, че вече имаме и пример за частно законотворчество.


 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И за да не съм голословен, новият закон прави възможни концесии в области, цитирам: „Услуги, свързани със задържане и превъзпитание на криминално проявени лица” , „Услуги на правораздаването на съдебната дейност”, „Услуги на държавното управление за обществото като цяло” .
  Зад тези мътни формулировки се крият сигурност и публични услуги, които държавата е задължена да осигурява на гражданите си. А ги предоставя на концесия на частни корпорации.
  Ако правораздаването, държавното управление и пр. се поемат от частни фирми, за какво ни е държавата?

 • 3
  hrh1420380642386813 avatar :-|
  Emil Dimov

  Срокът на концесиите ще може да се удължава с една трета?!

  [quote#2:"D-r D"]...Ако правораздаването, държавното управление и пр. се поемат от частни фирми, за какво ни е държавата? [/quote]

  Тези "убавци" дадоха държавата (но такава, май че липсва!) на концесия и то в момент когато разиграваха цирка "смяна" на председателя от "мъжкото" момиче?!!!!! На "пичалившите" ЧЕСТИТО! КОЙто бърка в "кацата с меда" после дълго се облизва!!!!! Дано тези дето са проспали момента се "събудят" преди края на представлението!

 • 4
  subaru avatar :-|
  subaru

  35 + 12 = 47. За близо 50г./половин век/, държавата абдикира от бизнеси, които без плоблеми с печеалбите си могот да пълнят бюджетите на НОИ, здравеапазването и образованието. Всички концесии до момента осигуряват баснословни печалби за концесионера, и нищо за концедента/държавата.

 • 5
  sow11501073 avatar :-|
  sow11501073

  винаги е по-добре когато държавата е по-малко в икономиката, правосъдието и местното управление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход