Доклад, възложен от ЮНЕСКО: Състоянието на Пирин буди "сериозно безпокойство"

Управата на парка не е в състояние да се противопостави на "силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите", пише в документа

   ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

"Сериозно безпокойство" (high concern) буди сегашното състояние на национален парк Пирин. Това е оценката на експертите, изготвили доклад за годишното състояние на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, публикуван през ноември. Световната организация възлага на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) да извършва тези проверки, за да е наясно с реалното състояние на най-ценната и запазена природа по света, обект на защита на най-високо международно ниво. Пo оценъчната скала на съюза "сериозно безпокойство" е една стъпка преди крайната оценка "критично".

По този повод от коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че българското правителство вече петни международния имидж на страната. Проблемите в Пирин са свързани и с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на национален парк Пирин, предупреждават природозащитните организации.

Посочените причини за притеснителната оценка за Пирин са "нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на световното наследство (сега част от буферната зона). Особено заради възможните последици от допълнително отслабване на режима на опазване, резултат от новия план за управление, ако бъде одобрен".

"Много сериозна заплаха" виждат експертите, защото някои части на парка, които сега са изключени от обекта на защита, и част от буферната зона са силно повредени от развитието на ски инфраструктурата. Други заплахи са промените в климата и влиянието на летния туризъм.

"Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк Пирин са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада. Споменава се, че управата на парка не е в състояние да се противопостави на "силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите".