С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 22 ное 2017, 22:37, 47822 прочитания

Чия е вината за лошото състояние на язовир "Бели Искър"

Година и половина след като е установено, че състоянието на язовира, който захранва София, е опасно, все още никой не е поел отговорност за ремонта

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Два големи язовира ще се ремонтират спешно

Правителството добави "Огоста" и "Бели Искър" в списъка с обекти, за които през лятото бяха отпуснати 500 млн. лв.

3 окт 2018

"Атака" срещу ГЕРБ в икономическото министерство

Причината са кадрови назначения във ведомството

3 авг 2018

Без още държавни фирми, моля

Проблемът с язовирите

23 мар 2018

Язовири без собственик, наводнения без край

В страната има над 150 язовира без ясен собственик, които могат да са опасни. Проблемът трудно ще се реши само със законови промени

22 мар 2018

Бели Искър, черни мисли

Проблемите с водното съоръжение, което снабдява София, повдигнаха много въпроси за поддръжката на язовирите въобще

1 дек 2017

За довършване на ВиК мрежата в София трябват 2 млрд. лв.

В следващите години Столичната община ще разполага с максимум 700 млн. лв.

10 окт 2017

Парк "Рила" ще прави нова туристическа инфраструктура за 8.5 млн. лв.

Проектът се финансира по програма "Околна среда"

18 фев 2015

PRO.FILE

Пътят на водата

Директорът на "Веолия вода" за България иска служителите на "Софийска вода" да са въвлечени във всички дейности на компанията

12 апр 2012

Една трета от язовирите се оказаха неизправни

Това показа проверка на над 600 язовира, определени като потенциално опасни

22 фев 2012
Има язовир над столицата, за който никой не отговаря. Това е изводът от скандала покрай "Бели Искър", който започна в сряда, след като прокуратурата оповести резултатите от проверка за стопанисването на язовирите в страната. Специално лошото състояние на язовир "Бели Искър" създава опасност за населението и материалните ресурси и се касае за крупен язовир в близост и над София, пише в сигнала на завеждащия отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратурата (ВАП) прокурор В. Малинов, изпратен до премиера Бойко Борисов чрез главния прокурор Цацаров.

От проверката на прокуратурата става ясно, че година и половина след като анализ на МРРБ установява, че състоянието на "Бели Искър" е опасно и се налага ремонт и ограничения в натоварването, все още никой не е предприел необходимите рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната стена. Отговорността за финансирането на поддръжката се прехвърля между няколко министерства, дружеството-концесионер "Софийска вода", Столичната община и областната управа. След оповестяването на проблема, всяка от тези институции разпространи становище, с което се оневинява и прехвърля вината на останалите.


Истинският воден цикъл

Прессъобщението на прокуратурата в сряда бе предшествано от кратък анонс на премиера Бойко Борисов сутринта преди заседанието на МС. Премиерът, обикновено многословен, този път тезисно обяви, че е сезиран от прокуратурата и вече е "резюлирал" до министърите на икономиката, на екологията, на МРРБ, на кмета на София – незабавно да се изпълнят препоръките по най-бързия начин.

По-късно държавното обвинение разпространи резултатите от проверките на ВАП за състоянието на язовирите с обща констатация, че масово не се спазват изискванията за техническа безопасност и не се изпълняват издадените предписания. След това се издават нови предписания, без да се налагат наказания. Не се предпиемат принудителните административни мерки по чл. 199б от Закона за водите - забрана за ползването и за достъпа до язовир, който се експлоатира при неспазване на изискванията, извеждане от експлоатация на язовирни стени и на съоръжения към тях и др. В този контекст прокуратурата акцентира на състоянието на язовир "Бели Искър".Диагнозата на "Бели Искър"

Проверката на ВАП от 2016г. започнала след сигнал за опасност от бедствие поради забавяне на ремонта на стената на язовир "Бели Искър". Тя е установила, че още през 2010г. статутът на язовира е променен от публична общинска на публична държавна собственост, а самият язовир е включен в списъка на комплексните и значими. Въпреки това, в продължение на повече от 6 години правото на собственост на държавата не е удостоверено чрез издаване на акт за публична държавна собственост. Едва след разпореждане на ВАП от януари т.г. областният управител на София съставя акт на собствеността на държавата върху язовир "Бели Искър".

През 2016 г. в МРРБ е изготвен анализ на техническото състояние на язовирната стена и прилежащите й съоръжения, който ги оценява като "неизправно-частично работоспособно състояние", а това означава, че веднага трябва да се предприемат ограничения в натоварването и ремонт. Въпреки това, отговорността за финансирането на поддръжката на язовирната стена продължава да се прехвърля между министерства, дружество-концесионер, община и областна управа, става ясно от прессъобщението на прокуратурата. Въпреки, че има прокурорско разпореждане от 12 януари 2017 г. "до всички оторизирани от закона с конкретни задължения и правомощия държавни и общински органи и дружества" да предприемат спешни координирани мерки за рехабилитация и укрепване, ремонт и до момента не е започван.

Единственото, което е направено в изпълнение на това предписание, е да бъде изготвен проект за тристранно споразумение между МРРБ, Столична община и "Софийска вода" АД за реда и условията при които трябва да се утвърди технически вариант за реконструкция. Документът е пратен на МРРБ, а оттам отговорът е да се готви нов проект – за четиристранно споразумение, в което да се включи и областната управа.

Като реакция на това протакане, на 26 октомври ВАП "ангажира" цял куп отговорни - министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на вътрешните работи, председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, изпълнителния директор на "Софийска вода" АД и кмета на Столична община - всеки в своята компетентност - да се задвижат, за да се предотврати катастрофа.

Кой да плати инвестициите

Любопитното е, че според становище на КЕВР, а и според столичния кмет Йорданка Фандъкова, концесионерът "Софийска вода", който стопанисва язовира, не следва да се натоварва с инвестиционните разходи по поддръжката и експлоатацията на язовир "Бели Искър".

Ангажиментът на концесионера бил само по тещкущата поддръжка, а не капиталовите инвестиции, които трябва да бъде извършена от областния управител, казва Фандъкова пред журналисти, цитирана от "Фокус". Очаквам всеки момент министърът на регионалното развитие да възложи това на областния управител на София, каза още Фандъкова. Прокуратурата обаче в своята позиция оспорва това становище и сочи, че "според концесионния договор концесионерът е изцяло задължен и отговорен за своя сметка и риск за всички аспекти от експлоатацията и поддръжката на язовир "Бели Искър". МРРБ мисли същото (виж карето), а областният управител заяви директно, че го готвят за изкупителна жертва.

Проблемът е повсеместен

Данните на прокуратурата всъщност дават основание да се направи заключение, че същите проблеми, които изникнаха около стопанисването на язовирите в страната покрай тежките наводнения с жертви от последните години, важат не само при "Бели Искър". Случаят обаче е добър пример: при ясно посочена необходимост от ремент и укрепване на стената на язовира заради опасност за най-големия град в България, институциите си прехвърлят топката и спорят кой е задължен финансово и организационно да свърши работата.

От проверените общо 205 язовири, за 129 констатираните нарушения не са коригирани, издавани са нови предписания, за които са предвидени нови проверки по изпълнението им, но наказания на никого не са налагани.
МРРБ: стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера

Становището на МРРБ е, че "безопасната експлоатация на язовир "Бели Искър" е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост."

В него се казва също, че язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде под управлението на областния управител на Софийска област, но пък и че има "действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера."

Затова за реконструкцията в най-кратък срок ще бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Тепърва технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи, пише в становището на МРРБ.
Областният управител: Прехвърлят ми чужда безотговорност

Черешката на тортата сложи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, който полемизира с всички и директно прави предположение, че го готвят за изкупителна жертва
Неговата позиция, разпространена до медиите, носи заглавие: Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. "Бели Искър" и подзаглавие "Кой е по-удобен за Прокурор от Областния управител, излъчен от ПП "АТАКА"?"

Язовир "Бели Искър" е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, пише в позицятана областния управител и като аргумент се сочи, че неслучайно именно на министъра на регионалното развитие през август 2017 г. е съставен акт заради бездействие и липсата на ремонт на стената.

"През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. "Бели Искър" на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община. Явно е, че концесионерът "Софийска вода" желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода – "Софийска вода".", пише още в позицията на областния управител. Той изразява готовност да избере проект за укрепване на стената на язовира и да предприеме ремонтни дейности, но когато проектът бъде одобрен и се получи нужното финансиране и щат. "Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното "измъкване" на редица министри, кметове и държавни служители като цяло", завършва позицията му.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ЕК най-накрая видя влошаващата се медийна среда в България ЕК най-накрая видя влошаващата се медийна среда в България

Според мониторинговия доклад натискът върху критикуващи властта пречи на реформите

13 ное 2018, 262 прочитания

КЗК обяви мегапоръчката на БДЖ за нови влакове за незаконна КЗК обяви мегапоръчката на БДЖ за нови влакове за незаконна

Държавният превозвач не е успял да докаже, че ще може да гарантира плащанията си до края на договора на поръчката

13 ное 2018, 267 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
И Румен Овчаров вижда сценарий зад идеята на ГЕРБ за приватизацията

Целта не е справедливост, а да се разследват хората, които създават проблеми на управлението, твърди бившият министър на икономиката

Кралицата при сирената

Cheese The Queen предлага различни видове сирена от кашу с пробиотик

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Всички сме обидени

Мартин Роусън, карикатуристът на The Guardian за политкоректността, смелостта да осмива в епохата след Charlie Hebdo, за Брекзит и изложбата си в Габрово

Книга: Саймън Синек - "Лидерите винаги обядват последни"

Според Синек е важно един ръководител да избяга от статистиката

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Президентът иска социален данък за колите; ЕК видя проблема в медиите

Емисия

DAILY @7PM // 13.11.2018 Прочетете