Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 22 ное 2017, 22:37, 51056 прочитания

Чия е вината за лошото състояние на язовир "Бели Искър"

Година и половина след като е установено, че състоянието на язовира, който захранва София, е опасно, все още никой не е поел отговорност за ремонта

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Има язовир над столицата, за който никой не отговаря. Това е изводът от скандала покрай "Бели Искър", който започна в сряда, след като прокуратурата оповести резултатите от проверка за стопанисването на язовирите в страната. Специално лошото състояние на язовир "Бели Искър" създава опасност за населението и материалните ресурси и се касае за крупен язовир в близост и над София, пише в сигнала на завеждащия отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратурата (ВАП) прокурор В. Малинов, изпратен до премиера Бойко Борисов чрез главния прокурор Цацаров.

От проверката на прокуратурата става ясно, че година и половина след като анализ на МРРБ установява, че състоянието на "Бели Искър" е опасно и се налага ремонт и ограничения в натоварването, все още никой не е предприел необходимите рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната стена. Отговорността за финансирането на поддръжката се прехвърля между няколко министерства, дружеството-концесионер "Софийска вода", Столичната община и областната управа. След оповестяването на проблема, всяка от тези институции разпространи становище, с което се оневинява и прехвърля вината на останалите.


Истинският воден цикъл

Прессъобщението на прокуратурата в сряда бе предшествано от кратък анонс на премиера Бойко Борисов сутринта преди заседанието на МС. Премиерът, обикновено многословен, този път тезисно обяви, че е сезиран от прокуратурата и вече е "резюлирал" до министърите на икономиката, на екологията, на МРРБ, на кмета на София – незабавно да се изпълнят препоръките по най-бързия начин.

По-късно държавното обвинение разпространи резултатите от проверките на ВАП за състоянието на язовирите с обща констатация, че масово не се спазват изискванията за техническа безопасност и не се изпълняват издадените предписания. След това се издават нови предписания, без да се налагат наказания. Не се предпиемат принудителните административни мерки по чл. 199б от Закона за водите - забрана за ползването и за достъпа до язовир, който се експлоатира при неспазване на изискванията, извеждане от експлоатация на язовирни стени и на съоръжения към тях и др. В този контекст прокуратурата акцентира на състоянието на язовир "Бели Искър".Диагнозата на "Бели Искър"

Проверката на ВАП от 2016г. започнала след сигнал за опасност от бедствие поради забавяне на ремонта на стената на язовир "Бели Искър". Тя е установила, че още през 2010г. статутът на язовира е променен от публична общинска на публична държавна собственост, а самият язовир е включен в списъка на комплексните и значими. Въпреки това, в продължение на повече от 6 години правото на собственост на държавата не е удостоверено чрез издаване на акт за публична държавна собственост. Едва след разпореждане на ВАП от януари т.г. областният управител на София съставя акт на собствеността на държавата върху язовир "Бели Искър".

През 2016 г. в МРРБ е изготвен анализ на техническото състояние на язовирната стена и прилежащите й съоръжения, който ги оценява като "неизправно-частично работоспособно състояние", а това означава, че веднага трябва да се предприемат ограничения в натоварването и ремонт. Въпреки това, отговорността за финансирането на поддръжката на язовирната стена продължава да се прехвърля между министерства, дружество-концесионер, община и областна управа, става ясно от прессъобщението на прокуратурата. Въпреки, че има прокурорско разпореждане от 12 януари 2017 г. "до всички оторизирани от закона с конкретни задължения и правомощия държавни и общински органи и дружества" да предприемат спешни координирани мерки за рехабилитация и укрепване, ремонт и до момента не е започван.

Единственото, което е направено в изпълнение на това предписание, е да бъде изготвен проект за тристранно споразумение между МРРБ, Столична община и "Софийска вода" АД за реда и условията при които трябва да се утвърди технически вариант за реконструкция. Документът е пратен на МРРБ, а оттам отговорът е да се готви нов проект – за четиристранно споразумение, в което да се включи и областната управа.

Като реакция на това протакане, на 26 октомври ВАП "ангажира" цял куп отговорни - министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на вътрешните работи, председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, изпълнителния директор на "Софийска вода" АД и кмета на Столична община - всеки в своята компетентност - да се задвижат, за да се предотврати катастрофа.

Кой да плати инвестициите

Любопитното е, че според становище на КЕВР, а и според столичния кмет Йорданка Фандъкова, концесионерът "Софийска вода", който стопанисва язовира, не следва да се натоварва с инвестиционните разходи по поддръжката и експлоатацията на язовир "Бели Искър".

Ангажиментът на концесионера бил само по тещкущата поддръжка, а не капиталовите инвестиции, които трябва да бъде извършена от областния управител, казва Фандъкова пред журналисти, цитирана от "Фокус". Очаквам всеки момент министърът на регионалното развитие да възложи това на областния управител на София, каза още Фандъкова. Прокуратурата обаче в своята позиция оспорва това становище и сочи, че "според концесионния договор концесионерът е изцяло задължен и отговорен за своя сметка и риск за всички аспекти от експлоатацията и поддръжката на язовир "Бели Искър". МРРБ мисли същото (виж карето), а областният управител заяви директно, че го готвят за изкупителна жертва.

Проблемът е повсеместен

Данните на прокуратурата всъщност дават основание да се направи заключение, че същите проблеми, които изникнаха около стопанисването на язовирите в страната покрай тежките наводнения с жертви от последните години, важат не само при "Бели Искър". Случаят обаче е добър пример: при ясно посочена необходимост от ремент и укрепване на стената на язовира заради опасност за най-големия град в България, институциите си прехвърлят топката и спорят кой е задължен финансово и организационно да свърши работата.

От проверените общо 205 язовири, за 129 констатираните нарушения не са коригирани, издавани са нови предписания, за които са предвидени нови проверки по изпълнението им, но наказания на никого не са налагани.
МРРБ: стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера

Становището на МРРБ е, че "безопасната експлоатация на язовир "Бели Искър" е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост."

В него се казва също, че язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде под управлението на областния управител на Софийска област, но пък и че има "действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера."

Затова за реконструкцията в най-кратък срок ще бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Тепърва технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи, пише в становището на МРРБ.
Областният управител: Прехвърлят ми чужда безотговорност

Черешката на тортата сложи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, който полемизира с всички и директно прави предположение, че го готвят за изкупителна жертва
Неговата позиция, разпространена до медиите, носи заглавие: Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. "Бели Искър" и подзаглавие "Кой е по-удобен за Прокурор от Областния управител, излъчен от ПП "АТАКА"?"

Язовир "Бели Искър" е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, пише в позицятана областния управител и като аргумент се сочи, че неслучайно именно на министъра на регионалното развитие през август 2017 г. е съставен акт заради бездействие и липсата на ремонт на стената.

"През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. "Бели Искър" на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община. Явно е, че концесионерът "Софийска вода" желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода – "Софийска вода".", пише още в позицията на областния управител. Той изразява готовност да избере проект за укрепване на стената на язовира и да предприеме ремонтни дейности, но когато проектът бъде одобрен и се получи нужното финансиране и щат. "Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното "измъкване" на редица министри, кметове и държавни служители като цяло", завършва позицията му.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Борисов уволни директора на ББР Стоян Мавродиев, безработните растат бързо 2 Вечерни новини: Борисов уволни директора на ББР Стоян Мавродиев, безработните растат бързо

И още: Черни рекорди за жертви на коронавируса в САЩ и Франция; земеделският министър с ново антипазарно решение към веригите

8 апр 2020, 4062 прочитания

Вечерен час, блокада на квартали, паркове: отменят ли се мерки на местната власт Вечерен час, блокада на квартали, паркове: отменят ли се мерки на местната власт

На 6 април здравният министър Кирил Ананиев нареди общините да отменят мерки, които не съответстват на законите, засега не е ясно обаче кои точно са те

8 апр 2020, 2295 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
И Румен Овчаров вижда сценарий зад идеята на ГЕРБ за приватизацията

Целта не е справедливост, а да се разследват хората, които създават проблеми на управлението, твърди бившият министър на икономиката

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10