Една трета спад в потреблението на ток предвиждат експерти

Четири браншови организации представиха свой проект за енергийна стратегия до 2030 г.

Проф. Христо Василев (вляво) представи проекта "Стратегия за развитие на енергетиката в България с хоризонт 2030 година".
Проф. Христо Василев (вляво) представи проекта "Стратегия за развитие на енергетиката в България с хоризонт 2030 година".    ©  Цветелина Белутова
Проф. Христо Василев (вляво) представи проекта "Стратегия за развитие на енергетиката в България с хоризонт 2030 година".
Проф. Христо Василев (вляво) представи проекта "Стратегия за развитие на енергетиката в България с хоризонт 2030 година".    ©  Цветелина Белутова

Лансираната от правителството идея за евентуално възраждане на проекта за АЕЦ "Белене" изведе отново на преден план темата за енергийното бъдеще на България - с прогнози за потреблението и цените на електроенергията, както и за потребността от мощности. В сряда свой проект на енергийна стратегия с хоризонт до 2030 г. представиха четири браншови организации - Българският национален комитет по осветление, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Българската фотоволтаична асоциация и Българската соларна асоциация.

Документът, прдставен от проф. Христо Василев, поставя като основа идеята на Европейската комисия за създаването на енергиен съюз и определените от нея основни задачи в областта на енергетиката и климата. Според тях до 2030-а емисиите на парникови газове от цялата икономика на ЕС трябва да се съкратят с 40% спрямо нивата от 1990 г., енергийна ефективност трябва да се подобри с 30%, делът на енергията от възобновяеми източници в потреблението да стигне 27%, а междусистемна електроенергийна свързаност – 15 на сто.

Експертите на четирите организации не само не предвиждат повишено потребление на ток, но залагат и сериозен спад в него. Най-евтината енергия е непроизведената, посочи проф. Василев. Според екипа, изработил документа, с прилагането на енергоспестяващи технологии в индустрията, бита и транспорта, в това число и санирането, както и благодарение на интелигентните системи (Smart Sity, Smart Home, Smart Grid и други) е възможно да се намали потреблението на енергия до 2030 г. с цели 30 прцента. И то при икономически растеж от средно 4% годишно.

Паралелно с това се предвижда цената на тока от топлоелектрическите централи у нас да се повиши заради екологичните изисквания и дори някои мощности да бъдат затворени. Предложението е вместо тях да се заложи на фотоволаици.

"В настоящия момент цената на електрическата енергия, произвеждана от слънчеви централи, в много страни е по-ниска от тази на тока, която правят термични или атомни мощности. Поради това в тези страни (Индия, Китай, САЩ и др.) много проекти за ТЕЦ са заменени именно с фотоволтаични", каза проф. Василев.

В подкрепа на това бе припомнено, че през 2007-а прогнозата за 0.32 евро/Wp (цена за инсталирана мощност) на слънчевите панели е изглеждала невероятно, но днес стойността вече е под 0.2 евро/Wp. Заедно с намалението на разходите ефективността на модулите се е повишила с над една трета. Очакванията са към 2033 г. цената на един ват пик (Wp) инсталирана мощност да падне до 0.135 евро, а ефективността да се повиши с още 50 на сто.

"Основната енергоспестяваща мярка ще бъдат покривните и локални фотоволтаични мощности в комбинация с акумулиращи батерии от ново поколение", твърди проф. Василев. По думите му ако са налични 55 хил. дка соларни панели по покривите на сградите, могат да се спестят около 10TWh електричество на година. Освен това собствениците на тези миницентрали няма да плащат такси за пренос, разпределение, достъп, ДДС и други.

При така направените разчети четирите браншови организации очакват, че към 2030 г. пазарната цена на електрическата енергия в България и региона ще бъде около 45 евро/MWh. За сравнение в прословутия доклад на БАН по повод възможността за реализация на АЕЦ "Белене" се казва, че тогава токът ще се търгува срещу повече от 68 евро/MWh.

Според проф. Василев е необходимо ограничаване на нарастването на цените на електрическата енергия за индустрията и най-вече за бита - до не повече от 4% от доходите на домакинствата, тъй като обратното би превърнало хората в енергийно бедни. "Те ще предпочетат да използват дърва и въглища, което пък ще създаде проблем със замърсяването и постигането на заложените нива за финни прахови частици", каза още той.


26 коментара
 • 1
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  "Най-евтината енергия е непроизведената ... " - тожа добре, ама как се правят далавери с непроизведена енергия? Друго си е АЕЦ : това са ти обществени поръчки, подизпълнители, договори, износ на ток, посредници ... абе далавери.

 • 2
  aussie avatar :-|
  aussie

  Енергийната ефективност е основния ключ в енергоемката икономика на България. Проблема е че ламята не разбира от такива работи и единствения начин да прави пари е да строи нова ядрена бомба.

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Да обясним за неразбиращите какво е енергийна ефективност. Най-просто казано масовата осветителна крушка доскоро 100 вата вече е 12-14 вата. Бай китаец ги крави за без пари. Ако сменим 6 ламби ще спестим половин киловат на час. 10часа работа са 5 кв. По 20 ст/кв е един лев. Има няма 30лв на месец по-малко на енергото :)

 • 4
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  До коментар [#3] от "aussie":

  Реалистично е може би към 10ина лв на месец, но пак си е на далавера.
  за 6-8 месеца ти се изплащат крушките, после вече си на плюс. Това за мини-луминисцентни.

  На светодиодните някоя и друга година им трябва, за да им спаднат цените, но пък те са още по-дълговечени и икономични.

 • 5
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Това е смислен анализ на ситуацията и перспективите на електро-енергийните нужди на България!На всеки трезвомислещ човек му е ясно,че АЕЦ"Белене " е едно огромно финансово безумие /родено от руските енергийни интереси у нас/!

 • 6
  lhc47540902 avatar :-|
  lhc47540902

  Неадеквати. При положение че бъдещето е на електромобилите и развитите страни вече си поставят крайни срокове за пълна забрана на коли с ДВГ; при положение че ЖП-транспортът и градския транспорт с електрическо задвижване е без алтернатива и ще стават все по-масови; при положение че дишаме най-скапания въздух в Европа и очевидно е въпрос на живот и смърт да се прекрати отоплението на дърва и въглища, също и че мизерията, която принуждава българските домакинства да отопляват и охлаждат само по една стая от домовете си все некога ще свърши ... пак се намират подобни пишман-експерти да твърдят, че потреблението на ел. енергия щело да спадне!
  Нема да спадне господа неадеквати, ще расте и то здраво. И то ще расте при затваряне на ТЕЦ-ове и преосмисляне на безумните ВЕЦ-ове и перки, бетониращи реките и унищожаващи природата, рибите, птиците, туризма и пр. Колкото до фотоволтаиците, това си е директно субсидиране на китайската икономика. Слънчевата енергия е алтернатива само за южните части на Испания, Гърция и Италия, другото е измама и всички ние го усещаме със сметките си за ток.

 • 8
  orchis avatar :-|
  orchis

  Абе всичко хубаво, ама защо ви трябваше пак за тези фотоволтаици да се хващате. Да не би издателят да има бизнес там ? Иначе, още от соц време разни мастити професори се пробват да предскажат потреблението на енергия и все се дънят - справка, режимът на тока по соца. С тези няма да е по-различно.

 • 9
  drug avatar :-|
  реалист

  До коментар [#7] от "lhc47540902":
  Големи неистини и глупости, ама казани с апломб! Вярно че ВЕИ-възобновяеми енергийни източници, бъркат в, мястото, как то казвате образно,[quote#7:"lhc47540902"]"Най-просто казано можеш да си ги завреш тия енергоспестяващи крушки отзад и да бръкнеш на едно место за да светнеш." [/quote] на енергийната, алчна и консервативна мафия, но това е бъдещето. Наистина, енергетиката не е просто нещо, но бъдещето е във ВЕИ-ци, или по-точно в усъвършенстването на използването на Слънцето като енергиен източник. За една година Земята получава от Слънцето около 1,96.10²¹ килокалории лъчиста енергия, която е около 10 пъти повече от всички нейни енергийни запаси взети заедно. Общата слънчева радиация превишава 2900 пъти световното енергопотребление. ВЕИ-ци, по-точно фотоволтаиците, преобразуват светлинната енергия в електрическа. С времето, те се усъвършенстват, КПД то им се повишава и вече не необходимо да живееш в Сахара за да имат ефективност. Германия, Холандия, са залети с покриви-фотоволтаици. Това е енергетика с разпределени параметри за чието управление, трябват други методи, апарати и математически модел. Фотоволтаиците не са ефективни всичките 24 часа, но те допринасят за икономия на ток в светлата част на деня, дори връщат в мрежата излишната енергия, което позволява да се усвои от други консуматори и заместват стационарна централа, трансформатори, далекопроводи и пр.. Дааа , да направиш обикновеният гражданин от подчинен консуматор в производител на енергия, никак не се харесва на тоталитарното енергийно лоби, МммДааа. А, що се отнася до доклада на БАН за Белене, се вижда, че или наистина са " Синодални Старци" или поръчката е , "като те питам, отговорът требе да е ДА" Престъпление е да се строи в България, 2-ра Атомна централа, по енергийни и екологични причини.

 • 10
  coach avatar :-|
  rangel kozarski

  И Германия, както е залята с фотоволтаици, така и щеше да мине на режим на тока миналата зима ако не бяха ТЕЦ-овете и малкото незатворени АЕЦ, които имат. Хубава технология, но само когато има слънце :) Виж, друга работа ще е ако има качествена технология за по-дългосрочно съхранение на тока. Като батериите на Мъск, примерно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход