Вечерни новини: Управляващите ще могат да ползват ББР за всичко, а Брюксел пак видя проблеми във финансовия сектор

След куп изявления на икономическия министър Емил Караниколов как поверената му отскоро държавна банка ще отпуска само кредити за малки и средни компании, делата показват друго

Вечерни новини: Управляващите ще могат да ползват ББР за всичко, а Брюксел пак видя проблеми във финансовия сектор

И още: Язовир "Бели Искър" е опасен, институциите се карат кой да го ремонтира; В Германия либералите готови на нови преговори с Меркел, но с условия; Ратко Младич с доживотна присъда

7563 прочитания

След куп изявления на икономическия министър Емил Караниколов как поверената му отскоро държавна банка ще отпуска само кредити за малки и средни компании, делата показват друго

© Надежда Чипева


Активен бе денят в парламента, като депутатите приеха на първо четене промени в Закона за кредитните институции, в Търговския закон и отхвърлиха окончателно поредния опит на държавата да намали наполовина тавана на кешови разплащания. Активен бе и Министерският съвет, който отмени поредна бюрократична мярка и раздаде извънредно над 62 млн. лв. Но пък основни институции в държавата не могат да се разберат кой да ремонтира опасен язовир, надвиснал над София.

В Германия някои наблюдатели вече предсказват крах за Ангела Меркел заради неслучилата се коалиция след двумесечни преговори, а Радко Младич получи закъсняло правосъдие - доживотна присъда за геноцид.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

ББР и по устав ще е банка за близки политици и големи заеми

След куп изявления на икономическия министър Емил Караниколов как поверената му отскоро държавна банка ще отпуска само кредити за малки и средни компании, делата показват друго. Министерството като почти 100% собственик на ББР е променило устава и вече може да се дават заеми и директно на партийни членове, а досегашният таван от около 60 млн. лв. кредит за фирма или група е повишен на 150 млн. лв. "Партийната" редакция идва, след като преди година контролираният от Героги Гергов панаир в Пловдив стана топ длъжник със заем от 60 млн. лв. И сега той е член на националния съвет, а до пролетта беше и на изпълнителното бюро на БСП. Промяната не поправя напълно потъпкването на тогава съществуващата забрана, но отваря вратата за още много близкопартийни заеми.

Брюксел: България има още проблеми във финансовия сектор

Въпреки положителната макроикономическа среда и предприетите мерки притесненията за слабо управление на финансовия сектор, за качеството на активите и надзора продължават. ЕК наблюдава отблизо и нефинансовите компании, където нивата на лоши кредити продължават да са високи въпреки плахите опити те да се разчистят. Това се посочва в Доклад за механизма за предупреждение на ЕК, който бележи началото на седмата ежегодна процедура за макроикономическите дисбаланси на страните членки. От Брюксел съобщават, че ще направят задълбочен преглед на 12 държави, за които и при предходната процедура е било констатирано, че имат дисбаланси.

Сред тях е и България. Сега от ЕК посочват, че възстановяването на пазара на труда в страната продължава, но не се решават структурните проблеми като високият дял на дългосрочно безработните и разминаването между търсени и предлагани умения. Междувременно разходите за труд нарастват, а темпото ще се ускорява от липсата на персонал за бизнеса и планираното увеличение на минималната заплата до 2020 г., счита Брюксел.

Язовир "Бели Искър" е опасен, институциите спорят кой да го ремонтира

Година и половина след като анализ на МРРБ установява, че състоянието на язовир "Бели Искър" е опасно и спешно се налага ремонт и ограничения в натоварването, все още никой не е предприел необходимите рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната стена. Вместо това няколко министерства, дружеството концесионер "Софийска вода", Столичната община и областната управа все още уточняват чия е отговорността.

Проблемите станаха известни, след като прокуратурата изпрати сигнал до премиера, че предписанията за незабавен ремонт не се изпълняват, въпреки че става въпрос за крупен язовир над София, където са съсредоточени население и материални ресурси.

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна бившия командир на босненските сърби Ратко Младич (74 г.) за виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството през 90-те години и го осъди на доживотен затвор заради смъртта на над 8000 мъже и момчета в град Сребреница. Процесът започна едва в началото на десетилетието, след като Младич се укриваше в продължение на 16 години и бе арестуван чак през 2011 г. Присъдата му може да се обжалва. Това е един от най-трудните за трибунала процеси, както и сред най-скъпите - само разходите по защитата му струват на съда близо 2 млн. евро.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Кой ще получи повече пари от държавата

Депутатите от парламентарната бюджетна комисия ще гледат на второ четене бюджетните закони за следващата година. След среща на здравния министър Кирил Ананиев с групата на "Обединени патриоти" в парламента стана ясно, че вероятно бюджетът на здравната каса за 2018 г. ще бъде увеличен с 27 млн. лв. между двете четения. По-голямата част от средствата ще са за извънболнична помощ.

България и Македония ще поискат от мобилните оператори да намалят цените на роуминга

В четвъртък българското Министерство на транспорта, информационните технология и съобщенията и македонското Министерство на информационното общество и администрацията ще подпишат меморандум, с който ще насърчат мобилните оператори да намалят цените на разговорите в роуминг и преноса на данни между двете държави, които са едни от най-високите в Европа – между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Мярката е една от няколкото, които целят подобряване на свързаността в региона, а това пряко ще се отрази и на икономическите и бизнес контактите.

Германските либерали все пак допускат нови преговори с Меркел, но само за "напълно нов пакет" мерки

Германските либерали, заради чието оттегляне миналата седмица се провалиха преговорите за коалиционно правителство в Германия, сега заявиха, че са склонни да започнат нови разговори за формиране на управляваща коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и Зелените, но при условие потенциалните партньори да излязат с "напълно нов пакет" с предложения. Преговорите за съставяне на трипартийна управляваща коалиция между ХДС на Ангела Меркел, либералната Свободна демократическа партия (СвДП) и Зелените завършиха с провал в неделя, на този фон лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц е подложен на растящ натиск да склони на коалиция с Меркел, за да стане възможно формирането на ново правителство и да бъде изведена страната от най-тежката политическа криза в съвременната си история.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Изречение новина, изречение коментар

Прагът за плащанията в брой остава 10 хил. лв., след като депутатите отхвърлиха окончателно поредния опит на финансовото министерство да го намали наполовина с мотив борба със сивата икономика. Противниците на мярката посочват, че тя ще засегне потребителите, които ще трябва да плащат такси за банкови преводи или плащане с карта. В момента в ЕС няма единна регулация по този въпрос. Режимът например е по-либерален в Германия, но по-затегнат във Франция.

Всички нотариуси в страната вече ще могат да заверяват преводите на документи от чужбина. Досега заверката се правеше единствено от централното управление на външното министерство. Мярката е част от стратегията на правителството за облекчаване на бюрокрацията. Така преводачите и гражданите няма да се налага да пътуват до София само за да заверят превод на определен документ.

Новият председател на ВАС Георги Чолаков започна седемгодишния си мандат, след като официално встъпи в длъжност в сряда на церемония, посетена от целия държавен елит. Кандидатурата на Чолаков бе силно подкрепена от съдиите във ВАС и членовете на ВСС, но съмненията около неговата номинация остават, още повече че два състава на ВСС не пожелаха да проверят негови спорни имотни сделки и данни за конфликт на интереси. Затова тепърва ще се следи дали как Чолаков ръководи съда, който контролира актовете на изпълнителната власт.

Държавната субсидия за киноиндустрията ще се разпределя по нов начин през 2018 г. Той обаче все още не е известен. Към момента твърде малък брой филми взимат цялото годишно финансиране - за тази година 13.2 млн. лв., затова и много режисьори настояваха за нов модел. Редом с това България не изпълнява европейски изисквания в тази област и е поставена под наблюдение от Брюксел.

Активен бе денят в парламента, като депутатите приеха на първо четене промени в Закона за кредитните институции, в Търговския закон и отхвърлиха окончателно поредния опит на държавата да намали наполовина тавана на кешови разплащания. Активен бе и Министерският съвет, който отмени поредна бюрократична мярка и раздаде извънредно над 62 млн. лв. Но пък основни институции в държавата не могат да се разберат кой да ремонтира опасен язовир, надвиснал над София.

В Германия някои наблюдатели вече предсказват крах за Ангела Меркел заради неслучилата се коалиция след двумесечни преговори, а Радко Младич получи закъсняло правосъдие - доживотна присъда за геноцид.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход