Проф. Калин Янакиев: "Св. Синод трябва да отговори позитивно на македонската църква"

"Не е тайна, че повечето наши митрополити са под силно руско влияние, но отправеното им предложение е трудно да бъде заобиколено, неглижирано, замълчано и даже отказано", казва преподавателят във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

"Видяхме в последните месеци, че македонският премиер Зоран Заев е човек с кураж, дори и нашият премиер прояви такъв, сега е ред и на БПЦ да го прояви", твърди проф. Янакиев
"Видяхме в последните месеци, че македонският премиер Зоран Заев е човек с кураж, дори и нашият премиер прояви такъв, сега е ред и на БПЦ да го прояви", твърди проф. Янакиев    ©  Надежда Чипева
"Видяхме в последните месеци, че македонският премиер Зоран Заев е човек с кураж, дори и нашият премиер прояви такъв, сега е ред и на БПЦ да го прояви", твърди проф. Янакиев
"Видяхме в последните месеци, че македонският премиер Зоран Заев е човек с кураж, дори и нашият премиер прояви такъв, сега е ред и на БПЦ да го прояви", твърди проф. Янакиев    ©  Надежда Чипева
Легенда:

БПЦ - Българска православна църква БП - Българска патриаршия

СПЦ - Сръбска православна църква, СП - сръбска патриаршия

МПЦ - Македонска православна църква

ПЦ - Православната църква (въобще)

ОА - Охридска архиепископия

В писмо от 9 ноември 2017 г. Македонската православна църква е готова да признае Българската православна църква за "църква майка" и така да получи самостоятелност. Също така моли София да посредничи пред останалите поместни църкви, за да бъде призната. В България това предизвика обществена еуфория, както и кампания на видни журналисти, учени и интелектуалци в подкрепа на писмото. Специалистите по църковно право и православен канон обаче не са единодушни как трябва да постъпи Светия синов. "Капитал" потърси за коментар проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Тоест, няма проблем Русия да защитава своите геополитически интереси чрез своята Църква. Няма проблем и Сърбия да защитава своите геополитически интереси чрез своята Църква. Обаче има проблем ако България евентуално дръзне да направи това. И (естествено!!!) за да не разсърдим другите, България отново ще пренебрегне своите национални интереси, за да може Русия и Сърбия да са доволни. Каква логика, по дяволите, е това?!?

 • 2
  lhc47540902 avatar :-|
  lhc47540902

  Пълни глупости, никакво признаване на македонската църква. Едно че е против българските интереси, друго че така не се прави.

 • 3
  turbobanana avatar :-|
  Ivo Dulgerov

  Пълен глупак е тоя изкуфял чичка...

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Църквата не е политическа партия, за да й се внушава от Сурьо и Пульо какво трябвало да направи с подписки, митинги или интервюта.
  В хилядолетната си история БПЦ многократно е показвала, че взема мъдри и народоспасителни решения, чиито резултат проектира бъдещето на нацията ни.

  Нямам съмнение, че БПЦ отново ще вземе единствено правилното решение и то предсказуемо ще е обратното на това, към което я тласка със "съветите" си икумениста К.Янакиев, който само отгоре-отгоре се плъзва по спецификата на църковното общуване, но пък яко заорава в политическите дебри. Което е и смисълът на този "верски" македонски демарш.

  И какво спъва благочестивите християни от Вардарска Македония да продължават да славят Бога по същия начин, по който са го правили от обявената и непризната от никого автокефалия от 1967 г. до вчера?

  Г-н Янакиев геополитиканства, но отдалеч заобикаля да отговори на логичния въпрос: защо след като половин век имат "немайчински" отношения със СПЦ, македонските православни християни не се сетиха през тези 50 г. да припознаят БПЦ за "майка", а решиха това набързо снощи?

  Това писмо от Вардара смърди ужасно на политика и "евроатлантически ценности", а православната вяра няма нищо общо с тях.

  Предполагам все сходни Киряк Стефчовци ще ни обливат от Капитал по темата още от утре. Боран Благоев, акад. Воденичаров или корифеят-богослов МИтоди Андреев? Или всичките в един глас... • 5
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Т.н. македонска Охридска архиепископия се "възстановява" през 1967 се отделя от СПЦ . БПЦ и която и да било поместна църква не бива да се вмесва в тези отношения. Първата стъпка трябва да е съживяване на Нишкия договор от 2002 г и сваляне на схизмата.

 • 6
  rexdog2004 avatar :-|
  rexdog2004

  Истината е че нашите църковни началници, поради безбожието на народа ни не се избират от християните на своите постове, а от агентите на чуждите служби проникнали в ръководството и.Тъй като те не се отчитат пред паството си а пред резидента на съответната служба на която служат, то сега ще им е и трудно да не признаят македонците, защото това е антибългарска позиция, но и лесно защото така ще изпълнят заповедтта на ръководещия ги агент.Така че ако признаят нашите висши попове, македонците, трябва да го приемем за едно от чудесата ставащи около Коледа.Гледам че въртящите се попчета около николайпловдивски вече се изявяват в фейса с антибългарски мнения и оплюват и Янакиев и предаването на Благоев

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  После не се сърдете на ФИРОМ-ците, че не искат да чуят за България. Третата Българска държава ги прецаква почти във всеки исторически случай, в който имат нужда от подкрепа. Пренебрегваме ги по време на Илинденското въстание, пренебрегваме ги при геноцида на сръбските чети, пренебрегваме ги по време на комунистическото промиване на мозъци. Сега ще им теглим една и при процес, който ще помогне и на тяхната църква, и на нашата. Освен това ще отнеме земята под краката на ФИРОМ-ските националисти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал