Държавният е-търг за болнични лекарства трябва да започне отново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавният е-търг за болнични лекарства трябва да започне отново

Първоначалната идея бе да има е-търг за 1.2 млрд. лв. за снабдяване на клиниките с почти всички лекарства, а по-късно бе пуснат търг само за онколекарства за около 800 млн. лв.

Държавният е-търг за болнични лекарства трябва да започне отново

Здравното министерство е подготвило процедура само за един тип лекарства, иска невъзможно висок срок на годност и неустойки, което няма да доведе до по-ниски цени

Десислава Николова
30065 прочитания

Първоначалната идея бе да има е-търг за 1.2 млрд. лв. за снабдяване на клиниките с почти всички лекарства, а по-късно бе пуснат търг само за онколекарства за около 800 млн. лв.

© Цветелина Белутова


Процедурата в момента се обжалва от "Софарма трейдинг" заради ред проблеми, около които са обединени и останалите търговци на едро.

Държавният електронен търг за най-ниска цена на лекарствата, по които болниците да ги купуват, все още е несъвършена процедура, която компаниите обжалват и смятат, че няма да доведе до очаквания резултат.

Самата процедура беше един от последните документи, които Петър Москов разписа преди точно една година като министър в оставка. Ставаше въпрос за търг за снабдяване на клиниките за 1.2 млрд. лв., като в него бяха включени почти всички лекарства, нужни на болниците. Процедурата беше обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията и така и не започна. Впоследствие наследниците на Москов – служебният министър и проф. Николай Петров, не закриха процедурата, а само се опитваха да отстранят множеството грешки – да включат всички лекарства, системата за подаване на поръчки да не блокира при въвеждане на повече оферти и др.

В крайна сметка при проф. Петров беше пуснат минитърг само за онколекарства за химиотерапия, на обща стойност около 800 млн. лв., които покриват поръчки за две години. Процедурата в момента е обжалвана в КЗК от най-големия търговец на едро с медикаменти – "Софарма трейдинг", като позицията й отразява проблемните точки в търга, около които са обединени и останалите търговци на едро.

Според жалбата заради множеството опорочени стъпки самата процедура е трябвало да се закрие и да се открие наново по силата на Закона за обществените поръчки. Освен това условията на търга не предполагат болниците да се снабдяват на най-ниска цена, а така, както са структурирани, ще доведат до еднакви цени и теглене на жребий между търговците за всяка позиция. Освен това самата платформа за провеждане на търга, в която се въвеждат офертите, продължава да блокира и да не дава възможност всички да подават поръчки едновременно.

Какви са проблемите

Според Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства, основен проблем в търга е изискването за срок на годност на доставяните лекарства. В документацията е посочен минимален остатъчен срок от 40%, т.е. ако лекарството има срок на годност пет години, то трябва да участва в търга с две години оставащ срок. В противен случай търговецът на едро дължи неустойка. Повечето онколекарства са биологични и биоподобни и предвид производството си и срока на проверка след това, те влизат в България с по-нисък остатъчен срок – от около 25%, и това не зависи от дистрибуторите. За това те настояват този срок да бъде записан в документацията за търга. По закон лекарството е със срок на годност до последния ден, изписан на опаковката, а според добрата дистрибуторска практика първо се доставят лекарствата с най-кратък срок на годност.

"В същото време максималната надценка на търговците в частта онкопродукти е ограничена под 1%, а неустойката за срок на годност е над 10% от стойността на поръчката. Неустойката е незаконен приход за болницата според нас, който допълнително ще затрудни процедурата", коментира Оля Василева.

Тя допълва, че в търга е предвидена стъпка за намаляване на цената с 0.3%, но в случая става въпрос търговците да намаляват цената под тази, на която са я придобили.

"Ако се спази това изискване, означава да оферираме под цена на придобиване, което е пряко нарушение на конкурентното законодателство. Така се получава, че всички участващи търговци ще предлагат едни и същи цени. В този случай процедурата предвижда избор на доставчик чрез жребий, което обезсмисля цялата процедура и я прави неконкурентна. Затова предлагаме въвеждане на различни стъпки на сваляне на цената съгласно методологията с ценовите категории, определени в наредбата по ценообразуване на лекарствени продукти", отбелязва Василева. По думите й процедурата трябва да обхваща всички продукти, необходими на болниците, а отделянето по групи, например само онколекарства, води до загуба на възможността за икономия от мащаба.

Има и други проблеми. Например търгът не дава възможност в него да се включват нови лекарства и ако се появи нова и по-евтина терапия, тя няма да стигне до пациентите.

"Централизираните търгове защитават огромен обществен интерес и те трябва да бъдат направени по безукорен начин – да гарантират пълна прозрачност и условия за лоялна конкуренция. Няма как тази процедура да бъде в явно нарушение на ЗОП и да не бъде опорочена", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг".

Много лекарства – малко плащания

Болничният пазар на лекарства е най-трудният за търговците на едро. Задълженията на държавните и общинските болници са за над половин милиард лева, като основната част са именно за лекарства. Клиниките закъсняват с разплащанията с години, въпреки че законовият срок е 60 дни. Това е причината съвсем малко финансово стабилни дистрибутори да снабдяват болниците.

Идеята на Петър Москов всички търговци да участват в търга, за да могат да предложат по-ниски цени за снабдяване изглежда трудно изпълнима. За да участва в търг за всички болници, дистрибуторът трябва да има финансовата възможност да купи лекарствата на възможно най-ниска цена, да успее да ги достави до всички болници с минимални логистични разходи и да си получи парите в срок. Всичко това, разбира се, не решава въпроса с неразплатените от болниците до момента лекарства.

Процедурата в момента се обжалва от "Софарма трейдинг" заради ред проблеми, около които са обединени и останалите търговци на едро.

Държавният електронен търг за най-ниска цена на лекарствата, по които болниците да ги купуват, все още е несъвършена процедура, която компаниите обжалват и смятат, че няма да доведе до очаквания резултат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev

    Ала бала и лекарственото лоби продължава да лапа...
    Разходите растът, качеството и здравето на хората се влошават... познайте къде отива разликата..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.