Делото "EVN" беше окончателно върнато на прокуратурата

Обвиненията срещу Дянков, Трайков и Прокопиев отиват в спецпрокуратурата

Софийският апелативен съд отказа да разглежда протеста на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу връщането на разследването за приватизацията на остатъчните дялове от ЕВН. По това дело обвиняеми са бившият вицепремиер Симеон Дянков, бившият министър на икономиката Трайчо Трайков и бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Началото на разследването беше обявено шумно от прокуратурата през януари заедно с няколко други прокурорски дела срещу министри и висши функционери, всички по правило изпаднали предишното правителство.

В края на октомври Софийският градски съд (СГС) прекрати делото и върна обвинителния акт на прокуратурата, след като констатира, че по време на разследването са допуснати "отстраними съществени процесуални нарушения, които са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемите". Основният дефект на обвинителния акт според съда е, че от него не става ясно с какви свои действия и бездействия обвиняемите са извършили престъпленията, в които са обвинени.

Прокуратурата пусна протест срещу разпореждането на СГС. Междувременно влязоха в сила приетите от управляващите и ДПС законови промени, с които делата срещу представители на държавното управление бяха преместени от СГС в Специализирания съд. В случая това са двамата обвиняеми Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Според тричленния състав на Софийския апелативен съд, който се е произнесъл по протеста на прокуратурата, с тези промени е създаден законодателен вакуум, тъй като няма изрично уреден процесуален ред, по който да се процедира в случаи като този, когато делото е прекратено в съда и върнато на прокуратурата. "При това положение разпореждането на съдията докладчик следва да се приеме за влязло в сила и подлежащо на изпълнение. При последващо пренасяне на делото в съдебна фаза производството по него следва да се развие по новите процесуални правила", пише в определението на съда от днес, което означава, че то трябва да се прати в спецсъда.

Така делото ще бъде препратено от Софийскато градска прокуратура в Специализираната прокуратура, която ще трябва да се съобрази с констатираните от съда пороци в обвинението и да ги поправи, преди да го внесе в Специализирания съд. В същото време пред Конституционния съд беше образувано дело по искане на Върховния касационен съд, с което се иска да се обявят за противоконституционни промените, с които делата срещу лицата от властта са прехвърлени в спецсъда.

Разследването за продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН започва през 2013 г. по сигнал на Стоян Мавродиев, който тогава ръководеше Комисията за финансов надзор, а сега е изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Малко преди това, в началото на 2013 г., "Дневник" публикува информация, че Стоян Мавродиев е бил призован като свидетел по делото за пране на пари срещу наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо. Прокуратурата държеше на разпита му, тъй като Мавродиев е заверявал документи, които са използвани от подсъдимите при превеждането на парите, чийто произход е трафик на кокаин от Южна Америка до Испания. След като "Дневник" и "Капитал" публикуваха информацията за това дело и за ролята на Мавродиев, той започна офанзива срещу издателя Иво Прокопиев, "Икономедиа" и журналисти в медиата - както лично, така и през КФН.

В началото на 2017 г. прокуратурата привлече като обвиняеми Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев. По делото обвиняеми са и двама служители на инвестиционна посредник "Булброкърс". Тезата на държавното обвинение е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. постигнатата цена е била занижена, макар и да не е ясно как това може да се твърди за продажба през фондовата борса. Според структурата на обвинението Иво Прокопиев (който по това време представлява КРИБ) е "улеснил" Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление, не по друг начин, а чрез изказване, направено по време на тристранния съвет. Основен свидетел на обвинението е Емил Караниколов, който тогава ръководи Агенцията за приватизация (която е избрала процедурата за продажба на дяловете и е избрала инвестиционен посредник), а днес е министър на икономиката.

Обвинителният акт беше внесен в съда през юли тази година.

Обвинението срещу Иво Прокопиев стана причина за започване на проверка от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Преди две седмици собствениците и мениджмънта на "Икономедиа" излязоха с позиция, че върху КОНПИ се оказва натиск от страна на главния прокурор с цел комисията да започне производство по отнемане на имуществото, в рамките на което да бъдат наложени обезпечения, които да засегнат "Капитал" и "Дневник". Към настоящия момент няма яснота на какъв етап е процедурата, КОНПИ отказва информация с мотив, че всичко е тайна до влизането в съда.

Миналата седмица делегация на Съюза на издателите се срещна в Брюксел с председателя на Европейската асоциация на издателите на вестници, за да го предупреди за натиска. Огнян Донев (издател на критичните към властта списание и сайт "Клуб Z") е подсъдим за данъчни престъпления. Обект на проверка от прокуратурата е и бизнесът на Сашо Дончев (издател на друго опозиционно издание - в. "Сега").